Selina Groenveld Hanzehogeschool Groningen 8 augustus 2018

Tegenwoordig zijn online video’s niet meer weg te denken uit ons leven. Je ziet ze steeds vaker langskomen op de social media kanalen van bedrijven. Video’s zijn een interessante manier om je doelgroep op een dynamische manier contact te laten maken met je bedrijf.  Een filmpje kan veel makkelijker voor effect zorgen dan alleen tekst of een statische afbeelding. Onderstaand zijn 4 tips beschreven om te zorgen dat jouw video’s effect hebben.

Man met camera

1. De doelgroep

Om de video goed aan te laten sluiten bij de lezer, moet je geschikte content voor je doelgroep creëren. Je wil de juiste lezers aantrekken en interactie en impact creëren. Daarom is het belangrijk om achter de behoefte van de doelgroep te komen. Past hier een filmpje vol humor bij, of juist iets heel serieus? Is er behoefte aan informatie of juist entertainment?
Een sterk voorbeeld vind ik IKEA, met als doelgroep jonge gezinnen met kinderen. In hun video’s zie je dit bijna altijd terug. Na een vermoeiende dag met de kinderen ruimen de ouders het speelgoed op in de kast, drinken ze nog wat in de keuken en gaan ze slapen in hun luxe bed. Voor veel gezinnen is dit een herkenbare situatie. Zo maakt IKEA reclame voor hun producten en bereiken ze de juiste doelgroep op een effectieve manier.

2. De techniek

Nu is het tijd om je video in elkaar te zetten. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de techniek goed op orde is. Let op hoe je de beelden schiet en in elkaar laat overlopen, het licht en geluid en wat je precies in beeld wil brengen. Wordt de boodschap die je over wil brengen duidelijk? Deze aspecten zijn vaak lastiger dan je denkt. Het is dan ook goed om dit van te voren goed uit te denken. Zo maakt IKEA vaak gebruik van een gele/bruine kleur licht, wat staat voor warmte in het gezin. Ze laten het belangrijkste sterk naar voren komen: de producten. Tot slot gebruiken ze altijd het herkenbare deuntje, waarbij ik gelijk aan IKEA moet denken.

3. Wees origineel

Originaliteit zorgt ervoor dat de kijker je video interessant vindt. Laat zien waar het bedrijf uniek in is, om dit op een creatieve manier te verwerken in je video. Misschien ben jij wel de goedkoopste, beste, sterkste of grappigste; schroom niet om dit te laten zien. Voor een schoolopdracht heb ik een video over mijzelf gemaakt. Hierin liet ik mijn sterke kanten naar voren komen, samengaand met mijn persoonlijkheid: creatief, ondernemend, zelfverzekerd en een doorzetter. Ik zette er een liedje onder die ik veel luisterde, monteerde het in mijn eigen stijl en zo kreeg ik een originele video die perfect bij mij paste!
Nog een kleine tip over de stijl van je video: wees kort en krachtig. Als ik door mijn Facebook-tijdlijn scroll en een video bekijk, merk ik dat de korte filmpjes mij het meest aanspreken. Een duidelijke boodschap en vlotte beelden in een filmpje van rond de 60 seconden houdt de aandacht vast, je onthoud het beter. Langdradigheid is een no go.

4. Het kanaal

Tot slot is het belangrijk om na te denken over waar je de video plaatst. Zo is Facebook geschikt voor korte, informatieve of entertainende video’s. Vaak zie ik promo-filmpjes van bedrijven terug op Facebook, rond de 20 – 90 seconden. Een vrij nieuwe functie van Facebook is dat de video’s ‘auto-play’ hebben; ze spelen automatisch af als je er langs scrollt. Dit zorgt voor meer kijkers!
Voor Instagram kan je de video het beste op de jongeren richten. Zelf zit ik op Instagram voor de entertainment, korte en grappige filmpjes spreken mij het meest aan. Ook op Instagram heb je de handige ‘auto-play’ functie.
Tot slot YouTube, dit is bruikbaar voor wat langere filmpjes. YouTube is en blijft nog steeds ontzettend populair. Met z’n allen zijn we per dag zo’n miljard uur YouTube-filmpjes aan het kijken! Van de jongeren om mij heen ken ik niemand die geen video’s kijkt op deze populaire app.

Youtube op Iphone

Conclusie

Kortom is het dus belangrijk om goed na te denken over wat je doelgroep wil zien en hoe je de video vorm gaat geven. Geef je boodschap optimaal weer in beeld en geluid om het juiste effect te bereiken. Waar ben jij sterk en uniek in? Mensen houden van video’s. Beelden zeggen nog altijd meer dan 1000 woorden.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Selina

Mijn naam is Selina Groenveld, eerstejaarsstudente Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik zou mezelf als spontaan en creatief beschrijven. Ik heb verder een passie voor schrijven. Mijn interesses liggen onder andere bij social media trends en het bijhouden van je eigen social media kanalen voor online zelfprofilering. Bloggen voor Studentmind geeft mij de mogelijkheid om mijn schrijfskills te delen en verbeteren!

Meer blogs van Selina

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!