Vera Korblet Twente University 6 oktober 2016

Als hbo’ers bevinden we onszelf in een mooie positie. Met een hbo-diploma kunnen we solliciteren naar mooie startersfuncties. Aan de andere kant is er ook nog de mogelijkheid om door te groeien. Toch kiezen maar weinig studenten ervoor om door te studeren: slechts 12% van de Nederlandse communicatiestudenten gaat na hun hbo-studie door. Bij de opleiding Commerciële Economie is dit maar iets meer met 15%. Daarom staan in dit artikel vijf redenen waarom je wél zou moeten doorstuderen (of het in ieder geval zou moeten overwegen).

doorstuderen universiteit

1. Je vergroot je kansen op een baan op niveau

Tegenwoordig is het niet altijd even makkelijk om een baan te krijgen. Het is zelfs zo dat veel hbo’ers reageren op vacatures op mbo-niveau, omdat ze niet aan de bak komen bij banen op hbo-niveau. Met een universitaire master op zak zal het een stuk makkelijker zijn om op hoger niveau een baan te vinden.

2. Je beschikt over zowel praktische als theoretische kennis

Met je hbo-opleiding als basis, heb je al aardig wat praktische kennis in huis. Dit is ook waar bedrijven vaak naar op zoek zijn, want dan kun je direct aan de slag. Toch is het goed om ook een flinke dosis theoretische kennis te hebben, zodat je niet alleen weet wat je doet, maar ook waarom je het doet. Een master verrijkt je met heel wat theorieën over jouw vakgebied, zodat je nog beter kunt worden in je werk.

3. Je hebt meer tijd om te bedenken wat je wilt

Je bent jong en de opties zijn eindeloos. Helemaal in ons vakgebied, want bij de start van je studie weet je nog niet precies welk beroep je later zal uitoefenen. Een jaar of twee extra om te ontdekken waar je toekomst ligt, is dus helemaal niet zo gek. Daarnaast kun je ook nog iets langer genieten van alles wat het studentenleven te bieden heeft. Want laten we eerlijk zijn: het studentenleven is zo slecht nog niet.

netwerken
4. Je vergroot je netwerk

Als je start aan een nieuwe studie, kom je weer in een nieuwe klas en krijg je nieuwe docenten. Tijdens je studie kom je ongetwijfeld ook in aanraking met bedrijven. Al deze mensen vergroten je netwerk. Natuurlijk houd je ook weer nieuwe vrienden over aan je tijd op de universiteit en wie weet ontmoet je zelfs buitenlandse studenten die je kunnen helpen aan buitenlandse stages/banen/vakanties.

5. Je kunt meerdere banen gaan beoefenen

Met een master is het minder vanzelfsprekend dat je uiteindelijk een kantoorbaan krijgt. Niet dat daar iets mis mee is, maar je mogelijkheden worden verbreed. Je kunt dan namelijk ook makkelijker aan de slag als consultant, adviseur of zelfs als docent aan een hogeschool. Mocht je onderzoek nou echt ontzettend interessant vinden, dan kun je met je master ook nog door voor je PhD. Er gaan dus zo weer hele nieuwe deuren voor je open.

Natuurlijk is het wel zo dat je er tijd en geld in moet stoppen. Een master duurt namelijk zo’n 1 tot 2 jaar en als je na je bachelor nog gaat doorstuderen, val je onder het nieuwe leenstelsel. Vaak zul je ook nog een pre-master moeten doen. Deze duurt meestal een half jaar tot een jaar. Gelukkig kun je in Nederland soms ook een kortere route nemen: als de pre-master een half jaar duurt, kun je deze via kiesopmaat.nl ook als minor volgen (dit verschilt per instelling, dus houd hier rekening mee). Dit scheelt je een half jaar tijd en geld. Uiteindelijk blijft doorstuderen niets meer dan een investering in je toekomst. Een master is dus zeker het overwegen waard!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Vera

Ik ben Vera en ik volg momenteel de master Communication Studies op Universiteit Twente. Met de specialisatie Technical Communication wil ik mij verdiepen in alle technologische ontwikkelingen die het communicatievak beïnvloeden. Hier schrijf ik dan ook graag over. Daarnaast wil ik met mijn blogs het leven van studenten iets makkelijker maken door te schrijven over studiegerelateerde onderwerpen. Wanneer ik niet aan het studeren ben of schrijf voor Studentmind, ben ik lekker bezig als freelancer of zet ik mij in voor een lokale politieke partij.

Meer blogs van Vera

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!