Vera Korblet Twente University 3 november 2017

Een jaar geleden gaf ik je al vijf redenen om door te studeren. Maar als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Studeren aan een universiteit is namelijk een wereld van verschil met studeren aan het hbo. Met de tips/aandachtspunten uit deze blog wordt doorstuderen een eitje!

studentmind_msater_doorstuderen_hbo_universiteit_twente

1. Doe je pre-master als doorstroomminor

Wil je na het hbo een master gaan doen? Dan heb je vaak een pre-master nodig. Tijdens je pre-master leer je alle skills die je nodig hebt voor een master, maar die je niet op het hbo geleerd krijgt. Zo kreeg ik vakken als statistiek en methodologie. Je kunt het dus zien als een overbruggingsprogramma. Vaak duurt een pre-master een half jaar tot een jaar. Zelf kon ik de pre-master als doorstroomminor volgen. Je doet dan de pre-master tijdens je minor. Dit scheelde mij dus een half jaar (en ja, dus ook een half jaar collegegeld!). Mijn doorstroomminor kon ik gemakkelijk regelen via Kies Op Maat. Als je meer wil weten over deze optie, is het altijd goed om meer informatie te vragen bij één van je docenten of bij de universiteit waar je wil studeren. Houd de open dagen dus in de gaten!

2. Zorg voor een goede planning

Dit is een punt waar ik zelf ook nog een beetje tegenaan loop. Als je gaat doorstuderen, zul je merken dat je op de universiteit veel minder lesuren hebt dan op het hbo. Zo had ik op het hbo meestal één dag in de week vrij en had ik op de overige dagen twee tot drie colleges. Nu ga ik maar twee dagen naar school en zijn het dagen van twee tot vier uur. Dit klinkt natuurlijk super chill, maar dat valt best tegen. In de regel is het namelijk zo dat hoe minder colleges je hebt, des te meer tijd je moet besteden aan zelfstudie. Het is dus belangrijk dat je ook op je vrije dagen flink bezig gaat met je studie. Sorry Netflix!

3. Ga bij een vereniging

Als je nu al studeert in een échte studentenstad, zoals Leiden of Groningen, is het verschil misschien niet zo groot. Maar voor mij was het een wereld van verschil: waar de verenigingen op het hbo nog op één hand te tellen waren, zijn het er op de universiteit te veel om te tellen. En op een campusuniversiteit als Universiteit Twente kun je het verenigingsleven gewoon voelen. Daarnaast wordt er ook erg veel waarde aan gehecht. Zit je niet bij een vereniging? Dan ben je een uitzondering. Studenten gebruiken verenigingen om hun CV een boost te geven. Actief zijn bij een vereniging geeft namelijk een bepaald signaal af naar je toekomstige werkgever, helemaal als je in een bestuur hebt gezeten. Naast dat je ervaring opdoet met organiseren, is het natuurlijk ook ontzettend gezellig. Zelf zit ik nu bij drie verenigingen: studievereniging Communiqué, jongeren- en studentenvereniging Exaltio (gericht op LHBTI+ jongeren) en studenten survivalrunvereniging Tartaros. Dit geeft een extra dimensie aan je studententijd en is dus zeker een aanrader!

vereniging_studentmind_doorstuderen_utwente

4. Je kunt colleges samen met andere masters hebben

Zelf doe ik momenteel de master Communication Studies aan Universiteit Twente. Ik doe de specialisatie Technical Communication en dit is de kleinste specialisatie van de master: we zijn met zes studenten. Sommige vakken volgen we dus met andere masters. Zo hebben we het vak Philosophy of Technology. Dit vak hoort bij de master Philosophy of Science, Technology and Society, maar wij sluiten hier dus bij aan, net als de studenten van de master Human Media Interaction. Dit betekent ook dat sommige docenten uitgaan van enige achtergrondkennis die nog wel eens ontbreekt. Ik weet bijvoorbeeld niet precies wat het gedachtegoed van Aristoteles was. Het kan dus zijn dat je soms extra goed moet opletten tijdens de colleges of iets meer achtergrondinformatie moet zoeken.

5. Kijk met een wetenschappelijke bril in plaats van een praktische

Dit is misschien wel het belangrijkste verschil. Mensen vragen mij vaak of ik de master moeilijk vind. Eigenlijk is een master niet moeilijker dan een hbo-opleiding, maar het is wel heel anders. Waar je op het hbo nog heel erg praktisch na moet denken (en bezig bent), is het op de universiteit vooral theoretisch. Je bent voornamelijk bezig met onderzoeken en minder met praktijkopdrachten. Dit betekent ook dat jouw lesmateriaal veel meer bestaat uit wetenschappelijke artikelen in plaats van boeken. Moet je wel boeken aanschaffen? Dan kan het zijn dat ze een stuk duurder zijn dan je boeken van het hbo… Gelukkig zijn er vaak ook pdf-jes beschikbaar! 😉

De mooiste tijd van je leven

Tijdens je studententijd kun je natuurlijk helemaal losgaan. Hoe leuk is het dan om je studententijd met een jaar (of twee) te verlengen? Met deze tips wordt jouw masteravontuur sowieso een succes. Weet je nog niet zeker of de universiteit iets voor jou is? Bezoek dan gewoon een keer een open dag. Dat kan nooit kwaad! Zie ik je straks op de uni?

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Vera

Ik ben Vera en ik volg momenteel de master Communication Studies op Universiteit Twente. Met de specialisatie Technical Communication wil ik mij verdiepen in alle technologische ontwikkelingen die het communicatievak beïnvloeden. Hier schrijf ik dan ook graag over. Daarnaast wil ik met mijn blogs het leven van studenten iets makkelijker maken door te schrijven over studiegerelateerde onderwerpen. Wanneer ik niet aan het studeren ben of schrijf voor Studentmind, ben ik lekker bezig als freelancer of zet ik mij in voor een lokale politieke partij.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!