26 oktober 2017

Altijd ben ik iemand geweest die over de toekomst nadenkt. Bij keuzes die ik maak, denk ik kort na wat voor consequenties het heeft voor mijzelf. Ik noem het strategisch denken. Soms werkt dit systeem mijzelf tegen. Je leeft tenslotte maar één keer. Toch ben ik blij dat ik bij het kiezen van een derdejaars stage deze strategie heb gebruikt.

Ik houd ontzettend veel van reizen. Nieuwe culturen ontdekken, mooie landschappen ontdekken et cetera. Hierdoor leek het voor de hand liggend dat ik voor stage naar het buitenland zou gaan. Naast dat het missen van familie en vrienden een rol hebben gespeeld in mijn besluit om in Nederland stage te lopen, heeft het strategisch denken de doorslag gegeven. Een netwerk opbouwen, dat was mijn doel. Ik was in mijn derde studiejaar al bezig met de fase nadat ik afgestudeerd zou zijn. Tenslotte wist ik hoe moeilijk het vinden van een baan na mijn studie zou worden. Ik koos ervoor om een branche te kiezen dat mij erg aantrok; Jeugdzorg. Ik solliciteerde bij een Jeugdzorg organisatie in Groningen en anderhalf jaar later kan ik zeggen dat het vooruit denken beloond is. Na mijn stage werd ik door de organisatie gevraagd om ook bij hen af te studeren en in de eindfase van het afstuderen werd mij een baan voor een jaar aangeboden op de Marketing- & Communicatieafdeling. In deze blog wil ik jullie graag mijn tips geven over hoe je de beste versie van jezelf kan laten zien vanaf het schrijven van een sollicitatiebrief tot aan het inzetten van je kwaliteiten in een organisatie.

Tip 1: Kies een branche uit daar waar jij je prettig bij voelt

Van kleins af aan heb ik altijd een zwak voor kinderen gehad. Tijdens het ‘vader en moedertje’ spelen op de basisschool wilde ik altijd de moeder zijn, ik wilde vroeger juf worden en oppassen op mijn buurmeisjes vond ik ontzettend leuk om te doen. Hierdoor was ik meteen verkocht toen ik de mogelijkheid had om te solliciteren bij een Jeugdzorg organisatie.

Ik ben van mening dat jij jezelf pas 100% kan geven wanneer je achter de organisatie staat waar je werkt en waar jij je vertrouwt bij voelt. Dit maakt het werken zoveel vertrouwder, zekerder, maar vooral leuker.

Tip 2: Zorg voor een originele sollicitatiebrief en CV

De kans dat jij de enige bent die op een vacature reageert, is natuurlijk erg klein. Soms moeten organisaties honderden brieven lezen. Het is dan belangrijk dat jouw brief opvalt. Dit kun je op twee manieren doen; door je CV mooi op te maken en door je manier van schrijven. Hier begint de eerste indruk over jou al. Je wilt dat jouw brief zo’n indruk achterlaat dat ze bij het koffiezetapparaat er bij wijze van nog over praten.
Vind je het lastig om je CV in een mooi jasje te steken? Op internet staan genoeg voorbeelden. Je kunt er zelfs voor kiezen om templates gratis of voor een lage prijs te downloaden.

Bij het schrijven van je sollicitatiebrief is het belangrijk dat je een originele opening hebt. Begin met een anekdote, een feitje of nieuwsartikel. Natuurlijk moet je opening wel slaan op de vacature waar je op reageert. In de tweede alinea kun jij je vervolgens voorstellen. Zorg ervoor dat je duidelijk de reden beschrijft waarom je op de functie en het bedrijf reageert. Bedrijven vinden het altijd leuk om te horen waarom jij enthousiast van hen wordt.

Tip 3: Bereid je goed voor op een gesprek

Word je uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd! Nu is het zaak om je goed voor te bereiden. Lees de website goed door. Waar staat de organisatie voor, wat is hun missie, hoe groot is de organisatie. Alles om voor jezelf een goed beeld van de organisatie te kunnen schetsen. Ook is het handig om voor het gesprek een aantal vragen op een rijtje te zetten wat voor jou nog niet duidelijk is. Door deze vragen tijdens of na het gesprek te stellen, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent.

Afgewezen? Jammer! Maar geef niet op. Bel de organisatie en vraag naar wat de reden van de afwijzing is en of zij nog tips voor je hebben. Wie weet helpt het je bij een volgend gesprek.

Tip 4: Wees jezelf

Dit is toch denk ik wel de belangrijkste tip die ik jullie wil meegeven, wees jezelf! Er is niks pijnlijker dan ontslagen worden doordat je toch niet functioneert naar de verwachting die jij geschept hebt tijdens het gesprek. Een beetje bluffen mag natuurlijk altijd. Je wilt tenslotte de beste versie van jezelf neerzetten. Pas hierbij wel op dat je niet dingen moet gaan roepen die je helemaal niet kunt waarmaken.
Qua houding; probeer tijdens het gesprek enthousiast over te komen en neem een proactieve zithouding aan. Iets naar voren gebogen, handen boven de tafel en vooral niet te veel met je benen wiebelen. Zorg er tevens voor dat je er verzorgd en netjes uit ziet.

Tip 5: Neem initiatief

Wanneer je aangenomen bent, moet jij je gaan bewijzen. Organisaties vinden het altijd leuk als je met ideeën komt. Jij als ‘buitenstaander’ ziet misschien dingen die anders moeten doordat je er op dat moment verder vanaf staat. Vraag vooral veel in het begin, zodat je snel de organisatie leert kennen. Plan afspraken in met collega’s van andere afdelingen die jou op een andere manier weer dingen over de organisatie kunnen vertellen dan je directe collega’s.
Vind je bepaalde taken erg leuk om te doen? Geef dat aan bij je leidinggevende. Zo laat je zien dat je graag wilt werken. Daarna gaat het eigenlijk allemaal wel vanzelf.
Tot slot kan ik alleen maar zeggen dat hard werken uiteindelijk wordt beloond. Als je echt voor iets wilt gaan kom je er wel. Vergeet vooral niet door te gaan als het allemaal niet in één keer lukt. Ooit kom jij er ook.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!