Iris Konter Hanzehogeschool Groningen 4 april 2018

En toen was ik opeens afgestudeerd! Het voelt als een paar maanden geleden dat ik aan het avontuur van studeren begon, maar inmiddels is het alweer een aantal jaar geleden. En dan? Reizen? Een baan? Doorstuderen? Ik koos ervoor om op zoek te gaan naar een baan. In deze blog deel ik vijf dingen om over na te denken bij het zoeken van je startersbaan!

thumbs up

1. Ga bij jezelf na wat voor startersbaan je zoekt

Het klinkt heel suf, maar ik wist niet precies wat ik wilde toen ik begon met afstuderen. Ja, een baan. Maar wat voor soort baan? En waar? In wat voor branche? De mogelijkheden zijn echt eindeloos in ons vakgebied. Ik ben mij destijds gaan focussen op de dingen die ik leuk vind. Welke functie past daarbij? En zijn daar een beetje banen in te vinden?

Ik vind bijvoorbeeld het creatieve, het schrijven, samenwerken en het psychologische heel interessant. Na wat rondkijken naar en vergelijken van verschillende vacatures kwam ik uit bij een functie als Content Marketeer die mij aansprak.

2. Gebruik je netwerk!

Hoe cliché, maar het werkt echt: laat mensen weten dat je op zoek bent naar een baan. Plaats het op Facebook en LinkedIn, praat erover met vrienden en familie of benader oud collega’s van je (meewerk)stages. Misschien hebben zij ook nog wel een leuke vacature of kennen zij iemand waarbij ze een goed woordje kunnen doen.

3. Laat recruiters je benaderen

Het lijkt een beetje een open deur inslaan – maar echt! Laat recruiters je benaderen op bijvoorbeeld LinkedIn of laat je gegevens achter op sites als Mongroo.nl. Vaak bellen ze je dan terug om met jou te bespreken wat jij zoekt in een baan en misschien hebben ze wel een interessante vacature open staan.

Pratende mensen

4. Denk na over wat je verwacht van je werkgever

It’s all about the money! Natuurlijk is dat loonstrookje aan het einde van de maand hetgeen waar je het uiteindelijk voor doet. Denk daarom goed na over wat jij denkt dat een redelijk salaris is voor je startersbaan: het kan zijn dat er om een indicatie wordt gevraagd bij je gesprek (of vooraf). Ga een beetje research doen en vraag gewoon een beetje rond. Er ligt een beetje een taboe op, maar persoonlijk vind ik het gewoon iets wat je moet kunnen bespreken met vrienden of familie. Dan voorkom je hopelijk die scheve verdeling tussen mensen met dezelfde functie wat meer.

Tijdens mijn zoektocht naar een baan was ik naar meer op zoek dan alleen een baan waarbij ik aan het einde van de maand mijn loon gestort krijg. Ik wil graag werken in een inspirerende omgeving, bij een mooi merk en met fijne mensen (en natuurlijk fijne arbeidsvoorwaarden). Ook dingen om mee te nemen in je zoektocht! Je wil niet na drie weken al ongelukkig rondlopen. 

5. Maak die creatieve motivatiebrief of CV

Als je dan vacatures of kansen voorbij ziet komen die je aanspreken, zorg dat je je CV al klaar hebt liggen. Dan hoef je eigenlijk alleen nog maar je (creatieve) motivatie op te stellen. Gebruik verhalen, vertel je persoonlijke connectie tot de organisatie of de functie: waarom zou jij niet verveeld raken van het schrijven over mode? Nieuwe dingen bedenken voor social media? Offe… Waarom ben jij die creatieve duizendpoot voor het bedenken van campagnes? Geef een persoonlijke touch aan je motivatie, dat vinden mensen vaak leuk om te lezen. En wees creatief! Lees bijvoorbeeld deze blog over videosolliciteren voor een beetje inspiratie. Zelf ben ik niet zo goed met video, dus ik koos ervoor om in mijn brief mijn schrijfkunsten te (proberen te) laten zien door een anekdote te vertellen.

En bovenal: leg jezelf niet te veel druk op

Het belangrijkste van allemaal: zorg dat je je er goed bij voelt. Ga niet overhaast beslissingen maken omdat je alleen maar wilt werken. Als er niks op je pad komt waar jij je 100% voor wil inzetten, denk er dan nog eens over na. Is het wel echt wat je wil? Doe misschien nog iets meer werkervaring op met een baan van 24-32 uur, bij je bijbaantje of met vrijwilligerswerk (geloof me, er is genoeg!) en ga niet gelijk hameren op een fulltime baan – dat is namelijk best lastig als je net bent afgestudeerd. Neem de tijd! Ga anders eerst een paar maanden in de horeca aan de slag terwijl je solliciteert – of op reis, als je dat liever hebt.

En ik? Ik werk sinds een paar weken als Junior Content Marketeer. Het solliciteren en zoeken naar een baan vond ik best pittig, maar door gewoon jezelf te blijven kom je een heel eind. Laat je me weten of mijn tips je helpen?

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Iris

Binnen het vakgebied wil ik mijn horizon graag verbreden. Ik hou wel van een uitdaging op z’n tijd en doe graag nieuwe dingen. Bloggen over wat mij zo fascineert aan het (marketing)communicatievak bij Studentmind leek mij daarvoor een uitgelezen mogelijkheid. Zo kan ik mijn hersenspinsels delen met jullie! Interculturele communicatie, branding, fundraising en de ‘waarom’ achter ons gedrag vind ik enorm interessant. En die customer journey? Dat heeft voor mij ook iets magisch – want hoe werkt dat nou precies? Lees mee hoe ik hier met je deel hoe ik naar bepaalde dingen kijk.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!