Daphne van Nierop 1 december 2016

Tegenwoordig bieden veel hbo-opleidingen hun studenten de kans om in het buitenland te studeren. Denk bijvoorbeeld aan een stage of minor. Zo is het zelfs voor Nederlandse studenten van de opleiding International Communication Management aan De Haagse Hogeschool verplicht om een aantal maanden te gaan studeren in het buitenland. Wat zijn nou de voordelen van het studeren in het buitenland?

buitenland studeren

1. Internationale ervaring

Ga je op uitwisseling? Dan doe je gelijk veel internationale ervaring op. Een ander land betekent een andere cultuur, een andere taal en veel nieuwe ervaringen die van pas komen in je verdere loopbaan. Daarnaast gaat het leren van een andere taal stukken makkelijker als je in het land woont waar men ook daadwerkelijk die taal spreekt. Internationale ervaring zorgt er ook voor dat je ervaring opdoet in het kunnen aanpassen aan verschillende culturen en gewoontes.

2. Persoonlijke ontwikkeling

Een uitwisseling is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je groeit en ontwikkelt je sociale en culturele vaardigheden en krijgt te maken met een grote verantwoordelijkheid. Zelfstandigheid is dan ook een van de aspecten waarin je zeker zult groeien tijdens een uitwisseling. Je moet veel zaken zelf uitzoeken en dat kan een behoorlijke uitdaging zijn!

3. Unieke ervaring

Naast dat een uitwisseling zorgt voor internationale ervaring en persoonlijke ontwikkeling, is een uitwisseling natuurlijk ook gewoon een hele leuke en unieke ervaring. De mogelijkheid om voor een paar maanden in het buitenland te studeren is niet voor iedereen weggelegd. Als je deze kans krijgt zou ik hem zeker met twee handen aanpakken. Het ontdekken van het nachtleven in een ander land, het maken van nieuwe vrienden, het rondreizen in een ander land, allemaal leuke dingen die je zeker doet tijdens een uitwisseling en die een uitwisseling tot een unieke ervaring maken.

4. Networking

Studeren in het buitenland betekent nieuwe mensen leren kennen. Naast dat je natuurlijk allemaal nieuwe vrienden maakt, zal je vast ook in contact komen met mensen die later iets kunnen betekenen voor je toekomstige carrière. Wees daarom ook zeker niet bang om contact te leggen met andere mensen en interesse te tonen. Universiteiten werken vaak samen met lokale bedrijven voor schoolopdrachten en dit is dan ook een perfecte gelegenheid om contacten te leggen.

5. Een plus op je CV

Studenten die in het buitenland hebben gestudeerd, hebben tegenwoordig echt een voorsprong in het vinden van een baan. Werkgevers vinden het namelijk belangrijk dat hun werknemers internationale ervaring hebben. Dit komt omdat deze medewerkers vaak een open mindset hebben en weten om te gaan met verschillende culturen. Daarnaast hebben mensen met internationale ervaring hun functionele en sociale netwerken uitgebreid wat van pas kan komen binnen het bedrijf.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Daphne

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!