Emily Hamers 18 november 2016

We irriteren ons allemaal vast wel eens. Bijvoorbeeld wanneer je super lang moet wachten voor het stoplicht of wanneer je ziet dat iemand wel je WhatsApp berichtjes opent, maar niet reageert… Zal ik nog even doorgaan? Naast dat je jezelf op algemeen vlak kan ergeren aan bepaalde dingen, kun je je ook ergeren aan zaken over je opleiding en/of vakgebied.

blog-1

Zelf ben ik tweedejaars communicatiestudent. Het bevalt erg goed, maar daarnaast merk ik toch dat er een aantal punten zijn waar ik mij verschrikkelijk aan kan ergeren. Zo zijn er irritante vragen of opmerkingen die keer op keer terugkomen. Ook zijn er een aantal dingen binnen de opleiding die soms erg irritant kunnen zijn. Na wat rondvragen bij mijn klasgenoten heb ik een top 7 gemaakt met de meest voorkomende irritatiepunten onder communicatiestudenten. Wellicht studeer jij aan een andere opleiding, maar komen de irritatiepunten wel een beetje overeen.

1. Communicatie, wat doe je dan precies?

Dit is de vraag die ik de afgelopen jaren al zo ontzettend vaak heb gekregen. Misschien wel iets té vaak, want deze moet voor mij sowieso op nummer 1 in het lijstje. Ondanks dat de rol van communicatie in alle bedrijven van groot belang is, hebben veel mensen nog steeds geen idee wat het vak precies is en wat je er allemaal mee kunt.

2. Oh, dan kan jij vast goed communiceren?

Ha ha ha, nou eigenlijk wel ja. Ondanks dat deze opmerking erg irritant is en het vaak als “grapje” wordt bedoeld, zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in, want je leert in principe hoe je moet communiceren, gelukkig is het niet zo zwart-wit als dat.

blog-2

3. Maar in de Communicatie, daar is toch bijna geen werk in te vinden?

Dit is een vaak gestelde vraag, wat niet geheel onlogisch is aangezien de kranten en het internet er een paar jaar geleden vol mee stonden. Zoals bijvoorbeeld het artikel: “Hbo studenten communicatie gedoemd tot de WW”.

Gelukkig trekken de communicatiebudgetten weer aan. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat de rol van communicatie onmisbaar is binnen een bedrijf. Daarnaast kun je met een opleiding Communicatie natuurlijk veel meer worden dan alleen Communicatiemedewerker. Als ik kijk naar de cijfers van mijn eigen school, HZ University Of Applied Sciences, dan is te zien dat van alle afgestudeerden in 2015 iedereen een baan heeft gevonden.

4. Communicatie, de opleiding die je doet als je niet weet wat je wilt worden(?)

In deze opmerking zit misschien wel een kern van waarheid. Communicatie staat bekend als een brede opleiding. Het is aantrekkelijk om te studeren als je nog geen idee hebt wat je precies wilt doen. Maar deze uitspraak heeft er ook mee te maken dat mensen vaak niet weten wat de opleiding inhoudt. Want je hoeft natuurlijk niet te concluderen dat iedere communicatiestudent om die reden de studie heeft gekozen!

5. “Ik heb echt geen opleiding nodig om te kunnen communiceren”

Dit is ook zo’n verschrikkelijk irritante opmerking die wel eens gemaakt wordt als je het hebt over een communicatiestudie. Hierbij komt weer eens goed naar boven dat mensen geen idee hebben wat het vak communicatie eigenlijk is, en komt ook naar boven dat het zwaar wordt onderschat.

blog-3

6. Goede communicatie is binnen de opleiding helemaal niet nodig?

Dit is een puntje waar misschien iedere student van verschillende opleidingen en scholen wel eens last van heeft: slechte communicatie binnen de school/opleiding. Hoe vaak het bij ons niet voorkomt dat ons rooster last-minute is veranderd. Met als gevolg dat je in plaats van vrij bent, ineens tot 16.00 op school zit. Of er opeens nog een hele berg aan huiswerk online staat. Zeker als communicatiestudent kun je je hier misschien aan ergeren, want dat kan toch op een veel betere manier gecommuniceerd worden…

7. AL DIE groepsprojecten

Dit is weer zo’n algemeen punt binnen de opleiding waar wellicht andere opleidingen ook mee te maken hebben. Ik kan op dit moment geen enkele course noemen waar wij geen groepsproject moeten uitvoeren. Dit is aan de ene kant erg leuk, begrijp me niet verkeerd. Aan de andere kant kan het ook zorgen voor de nodige irritatiepuntjes. Wanneer één groepslid last heeft van te kort aan motivatie of totaal niet communiceert, dan kan dit op de hele groep invloed hebben. Gelukkig is het voor de rest eigenlijk heel erg leuk om in een groep te werken.

Dit waren de 7 irritatiepuntjes die ik heb verzameld. Ondanks deze punten wil ik nog wel even benoemen dat er gelukkig ook vaak leuke opmerkingen worden gegeven. Nadat ik heb uitgelegd wat de opleiding precies inhoudt, krijg ik vaak positieve reacties te horen. Wellicht een idee voor een volgend artikel.

Ben ik nog een veel voorkomend irritatiepuntje vergeten? Laat het dan vooral weten in een reactie!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Emily

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!