Jeroen Terhoeve HZ University of Applied Sciences 27 juni 2018

Affiliate marketing is een opkomende en moderne manier om geld te verdienen met advertenties op je website Het is een onderdeel van online marketing waarin een website verschillende producten van een (andere) aanbieder of adverteerder promoot op de site. Als je gebruik maakt van affiliate marketing en je bijvoorbeeld zelf verschillende advertenties laat zien op je website, ben je in feite aan het promoten voor een andere site of aanbieder. Het laten zien van advertenties kan geld opleveren als door websitebezoekers op geklikt wordt of als er conversies volgen na het doorklikken op de advertentie (bijvoorbeeld een betaling of contact opnemen).

verdienen met advertenties op je website

Advertenties via Google AdSense

Om te ondervinden hoe deze moderne vorm van marketing werkt, ben ik zelf gestart met adverteren op mijn eigen blogpagina. Hiervoor gebruik ik Google AdSense.

Google AdSense is een tool van Google waarin je als website eigenaar makkelijk advertenties kan overnemen. Deze kun je door middel van codeertaal in je eigen website passen. Daarbij kun je ervoor kiezen om deze zelf vorm te geven. Letterlijk vormgeven in de vorm van: wat voor reclame onderwerp? Waar op mijn pagina? En of de inhoud varieert per bezoeker.

Opstarten en gebruik van Google AdSense in 3 stappen

Het opstarten van een Google AdSense account vond ik erg eenvoudig. Hieronder zal ik stapsgewijs uitleggen hoe jij ook geld kan gaan verdienen met advertenties op je website.

Stap 1: Google Account en (WordPress) website

Een actief Google account en een (WordPress) website zijn een vereiste om advertenties te laten zien. Dit zijn de enige eisen, want advertenties kunnen door iedereen geplaatst worden. Het enige wat Google nog meer vraagt, zijn je adresgegevens en bankrekeningnummer om uit te kunnen betalen. Google AdSense is een gratis tool die je gewoon kunt installeren in de Google browser. Log in bij Google Adsense met je Gmail account en je kunt bijna beginnen.

Zelf moest ik dit even uitvinden, dus ben ik opzoek gegaan naar filmpjes op YouTube die duidelijk de stappen weergeven. Dit vond ik een nuttige tutorial: How to set up Google AdSense from start to finish.

Stap 2: Advertentie plugin installeren op WordPress

Iets wat niet verplicht is voor het tonen van advertenties op je website, maar wat het wel gemakkelijker maakt, is het installeren van een geschikte advertentievertoner op je eigen WordPress-website. Zo heb ik ervoor gekozen om gebruik te maken van de plugin: ‘Ad Injection’. Deze plugin is een tool waarin je advertenties van onder andere Google AdSense kan implementeren en daarmee de op jouw geselecteerde pagina kan plaatsen. ‘Ad injection’ lijkt een betrouwbare tool mede door het aantal downloads en de hoge 5 sterren rating. Via deze tool kan je via je eigen dashboard van je website -je hoeft niet apart in te loggen op AdSense- bepalen op welke pagina’s je een advertentie plaatst. Daarbij bepaal je ook hoe groot deze advertentie is, het aantal advertenties, wie deze adds kan zien en kun je zelfs bepaalde doelgroepen uitsluiten van het zien van de geselecteerde advertentie. Een ideale tool dus, die je gemakkelijk kunt gebruiken op jouw website.

Zelf heb ik via deze tool ervoor gekozen dat mijn advertenties alleen maar onderaan de pagina te zien zijn en niet irritant in het midden van het beeld opspringen. Bepaal dus zelf waar en hoeveel advertenties je wilt laten zien.

Stap 3: Advertenties monitoren via Google AdSense

Zoals ook in de video te zien is, kan je via Google AdSense een bepaalde code ophalen die je vervolgens in de codeertaal van je website plakt. Deze code wordt door AdSense onthouden en geeft daardoor dus (net als een cookie) informatie mee door. Op Google AdSense kun je onder mijn advertenties bekijken hoe jouw advertentie eruit ziet, de status bekijken en de stijl aanpassen waarin het wordt weergegeven. Ook kun je ervoor kiezen dat AdSense zelf pagina’s vult door middel van automatische opties. Hier kun je wel zelf kiezen waar de advertentie (advertenties op pagina’s) te zien is. Een nuttige optie op Google AdSense is de optie die ‘advertenties toestaan en blokkeren’ geeft. Zo vind ik het zelf belangrijk dat er geen racistische, seksistische of andere mens-onterende advertenties worden getoond. Deze kun je dan ook uitzetten bij deze optie.

De keuze in type advertenties is enorm en kan dus persoonlijk ingericht worden via AdSense zelf. Als je advertenties eenmaal gaan lopen biedt Google AdSense een dagelijks rapport over de effectiviteit van iedere advertentie. Ook kun je hierbij precies zien wat de opbrengst is van deze toevoeging aan je site. Mocht je zelf een site hebben die veel bezocht wordt, dan is het gebruik van AdSense een nuttige investering. Het kan veel geld opleveren voor relatief weinig moeite.

Mijn ervaring

Mijn ervaring met Google AdSense is dat het vrij overzichtelijk werkt, maar voor mijn blogpagina bijvoorbeeld nog minder effectief is. Met weinig bezoekers is de opbrengst natuurlijk minimaal, wat logisch is. Verder worden advertentieblokken regelmatig storend bevonden. Dus hoever je wilt gaan, heeft vaak een relatie met de gebruiksvriendelijkheid van je pagina. Houd hier dus altijd rekening mee!

Ik hoop jullie een klein steuntje te hebben gegeven met deze tutorial-blog.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Jeroen

Hallo lezers! Ik ben Jeroen Terhoeve, 21 jaar en momenteel in mijn laatste jaar van de opleiding Communicatie aan de HZ University of Applied Sciences. Ik ben aangesloten bij Studentmind om als blogger mijn ervaring tijdens deze studie met jullie te delen.
Zelf ben ik erg nieuwsgierig naar de trends die spelen in de moderne marketing. Zo zal ik in mijn blogs voornamelijk onderwerpen behandelen die gaan over online-marketing en de laatste trends op het gebied van technologie.

Veel plezier tijdens het lezen van mijn blogs!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!