Arwa El-Gharabawy Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 2 maart 2018

Je hebt in alle spanning het nieuws ontvangen dat het je gelukt is: Je bent geslaagd, dus nu afgestudeerd! Hoera! Dat is een feestje waard. Nu heb je je feestje gehouden en een ontspannen vakantie achter de rug. Langzaam beginnen de scholen weer en ook studenten beginnen weer met hun studie. Mensen gaan naar werk en jij? Jij zit nog altijd thuis, na te genieten van je diploma…

Juist! Dat is niet bedoeling, besef je je opeens! Ik moet aan de bak, denk je dan. Hoe ga je dat aanpakken? In dit artikel ga ik je vier tips voorleggen die jou kunnen helpen om je leven op orde te krijgen en een strak plan te maken voor je toekomst.

Tip 1: Breng je financiën in kaart, maak ze overzichtelijk

Je grote, uiteindelijke doel is duidelijk: je wilt aan de slag in een leuk bedrijf waar je je thuis voelt en beginnen met een functie waarin jij je kwaliteiten en passies kwijt kunt. Of: je bent nog van plan om door te studeren, bijvoorbeeld door te beginnen aan een (pre-)master. Either way, je hebt vaak te maken met een belangrijke verandering: een verlies van inkomen. Natuurlijk kan het zijn dat je gewoon kunt blijven werken bij je bijbaan, maar het is anders om geen studiefinanciering meer te ontvangen. Voor vele van ons kan dit leiden tot grote gevolgen.

Tip 2: Stel duidelijke doelen voor de komende tijd

Een duidelijk overzicht in jouw persoonlijke financiën kan je al helpen een betere kompas te creëren. Wat bedoel ik hiermee? Ik bedoel dat je wel weet wat je grote doel is, maar hoe je naar dat doel moet werken, weet je nog niet zo goed. Vaak weten afgestudeerden ook niet wat voor functie ze precies willen vervullen, waardoor de zoektocht naar geschikte vacatures ook niet altijd makkelijk gaat. Met een beter kompas zou je verder kunnen kijken welke andere doelen jij voor jezelf kunt stellen. Je studententijd is voorbij. Ik neem aan dat je niet als student door het leven kunt blijven gaan. Je hebt ook zoveel tijd nu!

Iedere student heeft tijdens zijn studententijd ideeën die hij/zij dolgraag na zijn/haar studie op wil oppakken. Je zult vast niet al je tijd geven aan de zoektocht naar vacatures! Gebruik deze periode en doe er je voordeel mee. Zo heb ik veel tijd besteed aan bijvoorbeeld een onderneming die ik wil beginnen, het starten van een nieuwe blog, mijn gezondheid en heb ik ontzettend veel met mezelf gebrainstormd over een nieuw boek dat ik graag wil schrijven. Allemaal doelen die ik voor mezelf heb gesteld en waar ik dagelijks aan werk, zolang ik geen functie vervul. Of dit allemaal met succes gaat lukken, weet ik nog niet. Ik zit er nu in ieder geval aan nu ik er genoeg tijd voor heb. Zodat dadelijk, als ik ergens kan beginnen met werken, ik nog steeds net zo vers ben als tijdens mijn studententijd! Ik ben namelijk in dat ondernemende ritme gebleven.

Het een beïnvloedt het andere

Bovenstaande 2 tips hebben veel met elkaar te maken. Een verlies van inkomen kan vaak stressvol zijn. Stress kan leiden tot chaos en chaos kan ertoe leiden dat je nooit een ‘fatsoenlijk kompas’ voor jezelf kunt creëren. Het is daarom belangrijk om in deze fase de hoop niet te verliezen, maar vooral ook realistisch te blijven. Het eerste waar ik behoefte aan had, was een duidelijk overzicht van mijn kosten, uitgaven en hoe ik mijn spaargeld voor nu daarvoor kan inzetten. En of mijn kosten en uitgaven wel allemaal heel noodzakelijk zijn? Zo heb ik bijvoorbeeld mijn Deezer abonnement stop gezet, omdat 10 euro per maand toch wel kan schelen (hoe pijnlijk ook 🙁 ).

Tip 3: To-do boek

To-do boek, To-do lijst, To-do app… Het maakt allemaal niet uit. Het punt is: Houd je to-do’s bij! Schrijf al je taken op die je voldaan moet hebben. Of dit klein of groot is, professioneel of prive… Houd ze bij! Je zou je eens verbazen hoe lastig het is om bij te houden hoeveel en welke taken jij moet voltooien als je nog werkloos bent. Juist omdat je nu denkt dat je niet veel hoeft te doen (omdat je niet werkt en niet naar school gaat) zul je alles vergeten. Dingen die je moet doen voor je gestelde doelen, voorbereidingen voor (sollicitatie)afspraken, taken die voldaan moeten worden voor het huishouden, boodschappen, enzovoort.

Tip 4: Geen hoge verwachtingen

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden tijdens het zoeken naar een leuke functie, is dat je geen hoge verwachtingen moet hebben. Vooral niet van je loon. Hou in de gaten dat je als starter nog geen (of niet veel) werkervaring hebt. Je moet jezelf dus nog heel erg bewijzen tegenover je bedrijf en je werkgever. Daarbij ontvang je als starter een loon van 1800 euro tot 2000 euro bruto (als hbo’er). Dit is niet heel veel, vooral niet als je naast je studiefinanciering een bijbaantje had en dus misschien meer inkomsten had. Er gaat nog heel wat loonbelasting van af (om nog niet te spreken over je gebruikelijke kosten). Vergeet niet dat het nu vooral gaat om ervaring. Doe zoveel mogelijk werkervaring op.

Maar blijf vooral zoeken naar een baan met een redelijk inkomen van 1800 euro netto! Die zijn zeker te vinden. Echter, als je zoektocht wat moeilijker gaat en wat langer duurt, probeer voor jezelf dan niet te hoge eisen te stellen van je nieuwe baan. Let op: geen hoge verwachtingen betekent niet dat er geen ruimte is voor ambities 😉

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Arwa

Aloha! Ik ben Arwa, een creatieve, recent afgestudeerde toegepast psycholoog, die nog steeds te leergierig is om niet verder te studeren. Ik ben nu dan wel afgestudeerd, maar mijn studentenleven is nog lang niet over. Ik ben vol nieuwsgierigheid en passie zit. ‘’Waarnaar en waarvoor?’’, vraag je je dan wellicht af. Dan roep ik met smacht: ‘’Groepsdynamica, Communicatie, Psychologie, Zelfinzicht/Reflectie en Multiculturele diversiteit op álle fronten. Dit zijn onderwerpen die mij fascineren omdat een mens er eigenlijk dagelijks mee te maken heeft. Hierover schrijven op Studentmind zie ik niet alleen als een wens die uitkomt, maar ook een goede voorbereiding op wat er nog komen gaat.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!