Laura van Kouwen Windesheim Zwolle 9 januari 2019

Als je deze blog leest, dan is de kans heel groot dat 1. jouw afstudeerperiode (bijna) aangebroken is of 2. je al midden in je afstudeerperiode zit. Hoe dan ook; jij voelt de stress van de allerlaatste fase van je opleiding flink en je hebt wat tips nodig. Je bent niet de enige hierin, geloof me. Ik zit namelijk ook in mijn laatste jaar van mijn opleiding en de spanning zit bij mij hoog (maar ook echt HOOG). Vorig jaar heeft Iris Konter een blog geschreven met haar 5 tips voor bij het afstuderen. Haar tips zijn zinvol voor tijdens deze fase, dus heb ik besloten om je nog drie tips te geven. Zo kom jij je afstuderen goed door! 

Afstuderen: 5 tips om jouw hoofd koel te houden.

Afstuderen geeft je hoe dan ook stress

Laat ik hier niet de ‘negative nancy‘ in zijn, maar ik ben wel even realistisch. Hoeveel mensen ken jij die nul stress en zorgen hebben ervaren tijdens hun afstudeerjaar? Ik zou het knap vinden als jij iemand kent, want ik ken niemand. Met deze gedachte kun je wel bij jezelf denken: “ik ben niet de enige”. Dat stelde mij heel erg gerust. Ik ben niet de enige die zich zorgen maakt om mijn opleiding af te ronden. Ik ben niet de enige die zich zorgen maakt over wat er na mijn opleiding gebeurt. Ik ben niet de enige die zich zorgen maakt omdat ik nog niet al mijn studiepunten heb gehaald.

Weet wat bij jou past (of juist niet)

Dit heb je waarschijnlijk een keer als tip meegekregen toen je in je examenjaar van je middelbare school zat en vervolgopleiding moest kiezen: “maak een lijstje met wat je wilt en wat je absoluut niet wilt”. Dit trucje is iets wat mij toen heeft geholpen en wat mij nu ook helpt. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik ver uit de buurt wil blijven van ziekenhuizen en andere zorginstellingen (met alle respect naar de mensen die wel in deze branche werken). Verandert het de zaak als ik de marketing voor een ziekenhuis zou doen? Nee. Nou, top. Dan weet ik wat ik niet wil doen tijdens en na mijn afstuderen.

Zoals Bob Marley het zong

Every little thing is gonna be alright“. Cliché, maar waar. Ik ben mezelf al best tegengekomen tijdens dit laatste schooljaar en ik heb ontdekt waar mijn angsten liggen. Het helpt ook om erover te praten met vrienden of klasgenoten die ook in hun laatste fase van hun studie zitten. Hoe ervaren zij het? Hoe pakken zij hun stress aan? Welke tips kun jij eruit halen? Zo’n opleiding is nog best een reis met gaandeweg veel vallen en opstaan. Maar het hoort erbij en dat is prima, want uiteindelijk komt alles goed.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Laura

Hi! Ik ben Laura van Kouwen, ik ben 21 jaar en ik zit in mijn afstudeerjaar van mijn opleiding Communicatie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik schrijf voornamelijk over content, technologie, psychologie, vormgeving en branding. Ik ben daarnaast niet bang om het over controversiële onderwerpen te hebben in mijn blogs. Naast het bloggen is dansen een uit-de-hand-gelopen hobby van mij geworden waar ik wekelijks flink wat uren aan besteed.

Meer blogs van Laura

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!