Daphne van Nierop 21 juni 2017

Het mooiste aan het studeren in het buitenland is, vind ik, dat je ervaart dat er een wereld buiten je eigen wereldje is. Je beleeft een wereld, die ook de wereld is. Door zo’n ervaring groei je, verwijd je je kijk op de wereld en versterken of veranderen je eigen normen en waarden. Ik vertel je over mijn ervaring in Bali met de cultuur en de communicatie hier en waarom studeren in het buitenland in mijn ogen een aanrader is.

Ik volg de minor ISD, International Sustainable Development, op Bali. Vier maanden lang werk ik in een ontwikkelingsproject en daarnaast ben ik twee dagen in de week naar een universiteit gegaan om over de Balinese taal en cultuur te leren.

Mijn project is het Preschool Project. Dit is een project met als doel de kindereducatie op Bali te verbeteren samen met de leraren van de preschools zelf. Educatie op Bali mag nog ver ontwikkeld worden. Aan mij de taak de communicatie over dit project te versterken, de communicatiemiddelen te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen. Daarnaast hielp ik bij trainingen die studenten gaven aan leraren van de preschools.

Gezichtsverlies

Indonesiërs communiceren anders. Zij geven bijna geen negatieve feedback, ze praten liever met grote bogen om wat ze echt bedoelen. Dit komt omdat ze bang zijn voor gezichtsverlies. Als je je kalmte verliest en boos wordt, verlies je alle respect van je omgeving. Dan lijdt je gezichtsverlies. De harmonie bewaren is ontzettend belangrijk. Niemand wil hier de boodschapper van slecht nieuws zijn! Een Indonesiër zal je ook altijd helpen, hoewel hij of zij misschien helemaal niet weet hoe! Vraag je bijvoorbeeld de weg aan een local? Dan kan het maar zo zijn dat hij je verkeerd stuurt, omdat hij het niet weet, maar liever iets zegt dan niets. Heel anders dan dat wij gewend zijn in Nederland. Wij staan bekend om onze directheid en zeggen liever gelijk hoe de vork in de steel zit.

Lange lijnen

Communicatie gaat via hele lange lijnen. Er is sprake van veel hiërarchie in de Balinese cultuur, dus als je iemand van de ‘top’ wil bereiken, moet je meestal beginnen bij de ‘bottom’. Het is een bottom-topcultuur. Alle communicatie gaat via via. Het kan lang duren en minder effectief voelen, en dat kan frustrerend zijn.  De Nederlandse cultuur scoort laag op machtsafstand (volgens het cultuurmodel van Geert Hofstede). Wij Nederlanders houden van informeel omgaan met machtspersonen en communiceren graag via korte lijnen.

Een medestudent zou bij een bedrijf een sponsorbedrag krijgen, maar daarvoor heeft hij zo’n 10 keer op de stoep moeten staan voordat hij het bedrag eindelijk had (en dat ging om nog geen honderd euro). Dit kwam vooral omdat de communicatie in het bedrijf dus via via ging. Dan was er weer toestemming van die nodig, en dan weer een handtekening van die. En de andere keren was de contactpersoon er gewoon niet. Dat is niet gek hier, want:

Geen agenda

Balinezen leven zonder agenda. Zij binden zich niet aan tijden en afspraken. Ze plannen zelden ver vooruit. En als er iets gepland is, kan het maar zo zijn dat het niet doorgaat. Zo heeft een medestudent soms voor een leeg klaslokaal gestaan, omdat de studenten niet op kwamen dagen. Het kan zijn dat je planning niet doorgaat omdat er bijvoorbeeld een ceremonie of een religieuze dag – die eigenlijk al jaren op de kalender staat, want die hebben ze wel. Als projectgroep geven we trainingen aan leraren van preschools. De trainingen stonden al een hele tijd gepland. Toen bleek pas een week van tevoren dat de dag van de training een religieuze dag was, waarop ze vrij zijn en ceremonies houden. Dan is er maar een optie: Go with the flow! Je moet hier niet te veel willen plannen en geen moeite hebben om je planning aan te passen.

Samen met drie studenten en mijn projectleider ben ik naar Java gegaan voor mijn project. Ik was voornamelijk mee om te zien hoe zij het preschool project ‘verkoopt’ en hoe ik aan die manier van communiceren iets aan kon veranderen of bijdragen. We konden rustig een uur wachten op een afspraak die maar vijf minuten duurde, of te horen krijgen dat degene waarvoor we kwamen er niet was.

Duik in de cultuur

Communicatie in een andere cultuur kan erg lastig zijn. Cultuur heeft normen en waarden, overtuigingen, regels en basisprincipes. Iemand met een Nederlandse culturele achtergrond interpreteert bijvoorbeeld Balinees gedrag op basis van zijn eigen cultuur, normen, waarden etc.

Wij Nederlanders houden van plannen, afspraken maken en direct communiceren, via korte lijnen.  Het kan hier op Bali erg tegen je eigen gevoel ingaan om zo langzaam en indirect te communiceren. Of om niet direct te kunnen zeggen wat je bedoelt, of om niet direct te horen wat iemand anders bedoelt. Feedback gaat moeizaam, want meestal is het alleen positieve feedback. Dan vraag je jezelf af: meent die persoon het echt of is hij bang voor gezichtsverlies? Daarnaast kan het tegen je gevoel ingaan om niet te veel te plannen en je planning steeds moeten kunnen omgooien.

Ga je studeren of stagelopen in het buitenland, houd er dan rekening mee dat jij dingen totaal anders kan opvatten dan hoe de locals dat doen. Probeer te ervaren hoe zij het opvatten door in de cultuur te duiken en je eigen opvattingen een beetje naast je te leggen.

Cultuurshock?

A culture shock is the personal disorientation a person may feel when experiencing an unfamiliar way of life due to immigration or a visit to a new country, a move between social environments, or simply travel to another type of life.

Ik heb denk ik geen last gehad van een cultuurshock. Ik was voorbereid op pad gegaan, maar wel met de gedachte dat ik niet te veel moest verwachten. Daarnaast was ik voorbereid op het feit dat Bali niet altijd het Bali van de internetplaatjes is. Ik denk dat dat belangrijk is als je gaat studeren of stagelopen in het buitenland. Bereid je voor, ook op tegenslagen en minder mooie dingen. Die heb je thuis ook, in het buitenland is dat niet minder. Misschien zelfs meer, omdat je ineens een ‘onbekend leven’ lijdt.

Er zijn wel dingen die veel indruk op mij hebben gemaakt. Zoals dat er nog veel onderontwikkeld is op Bali, zoals educatie en kennis en maatregelen over hygiëne. Het schoonheidsideaal hier heeft ook indruk gemaakt. Dat is hier namelijk ‘zo blank mogelijk’ zijn. In de supermarkten zijn tientallen whiteningproducten te vinden.

Waarom studeren in het buitenland?

Hier kun je al 5 redenen lezen waarom studeren in het buitenland een aanrader is. En aan het begin beschreef ik al wat ik het mooie vind van studeren in het buitenland. Wat ik daar nog aan toe wil voegen is het volgende:

Je moet er wat voor over hebben, want voor je gaat is het veel geregel en het kost je meestal vrij veel geld. Ook als je eenmaal in het land bent, is het niet altijd makkelijk. Toch word je er in mijn ogen alleen maar rijker van!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Daphne

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!