Frank Mastenbroek Hogeschool van Rotterdam 14 januari 2019

Videomarketing, misschien wel een van de grootste onlinemarketingtrends van de afgelopen jaren. Dat is niet heel gek, want uit de praktijk blijkt dat je een doelgroep erg makkelijk bereikt met video’s. Tijdens mijn stage bij het online marketing bureau WebNL heb ik al meerdere keren gezien dat een video zorgt voor meer interactiviteit op bijvoorbeeld social media. Dit is echter niet het enige voordeel van het gebruik van videomarketing; er zijn er nog veel meer! 

videomarketing

1.Video is populair

Online video is ontzettend populair geworden de afgelopen jaren. We spenderen heel wat uurtjes van onze vrije tijd aan het bekijken van online video’s.  Zo kijkt zeker 78 procent van de mensheid elke week online video’s en 55 procent zelfs dagelijks. Dit is voor veel bedrijven de uitgelezen kans om hun producten te promoten met video. En dit werkt ook, want consumenten gebruiken steeds meer video bij het beslissen over hun aankoop. Zo geeft 52 procent van de consumenten aan meer vertrouwen te hebben in hun aankoop na het zien van een productvideo.

2.Video verhoogt conversiepercentages

Een goede videoadvertentie zorgt voor meer conversies dan bijvoorbeeld een tekstuele advertentie. Uit een onderzoek is gebleken dat 71 procent van de ondervraagde marketeers aangeeft dat video goede conversiepercentages laten zien. Een video zorgt er voor dat de doelgroep een beter beeld krijgt van het product of dienst die een bedrijf aanbiedt. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Ook zorgt video ervoor dat er bepaalde emoties worden opgeroepen en emoties verkopen! Een tekst of afbeelding doet dit toch minder.

3.Video zorgt tot wel 1200 procent meer interactiviteit

Een video gebruiken voor een Facebook-campagne is een perfecte manier om een doelgroep te bereiken. Verschillende onderzoeken komen tot de conclusie dat een videoadvertentie tot wel 1200 procent meer gedeeld wordt dan een advertentie met alleen tekst of een afbeelding. Vooral een video die origineel of komisch is, wordt veel gedeeld. Er zijn veel bedrijven die erg succesvol zijn op social media door het gebruik van video. Denk bijvoorbeeld aan GoPro of Red Bull.

Het betekent natuurlijk niet dat als je een video inzet voor een Facebookcampagne je gelijk veel interactie krijgt. Er zijn heel wat factoren waar rekening mee gehouden moet worden wil jouw video veel reacties of shares krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een goede timing van het plaatsen van je video en dat de content past bij de doelgroep die je probeert te bereiken. Ook is de branche of markt waar het bedrijf zich in bevind een belangrijke factor. Een bedrijf in de b2b-markt zal minder interactie krijgen dan een bedrijf in de b2c-markt.

videomarketing

4.Een video hoeft niet duur te zijn

Een video die voor veel conversies en interactiviteit zorgt, hoeft helemaal niet duur te zijn. Natuurlijk kan een hoog budget wel helpen om bijvoorbeeld makkelijker een ‘wow’ effect te creëren. Maar het belangrijkste van een video blijft toch de inhoud. Sluit jouw verhaal goed aan bij de doelgroep en weet je hoe jij je doelgroep het beste raakt? Dan hoeft een video helemaal geen cast of special effects te hebben. Wel moet de video professionaliteit uitstralen. Dus geen slecht geluid of onscherpe beelden. Je doelgroep zal je dan niet serieus nemen en sneller afhaken.

Conclusie

Videomarketing is een goede manier om het beste uit een campagne te halen. Het kan namelijk voor meer conversies en interactie zorgen. Dit betekent echter niet dat het gebruik van videomarketing de succesformule is voor hoge conversies in een campagne. Er komt veel bij kijken, wil jouw video succesvol zijn. Houdt bijvoorbeeld rekening met je doelgroep en zorg voor een goede timing bij het posten van de video. Ben je benieuwd naar hoe je goede videocontent maakt? Bekijk dan eens deze blog die je vier tips voor effectieve videocontent geeft.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Frank

Hey! Mijn naam is Frank en ik studeer Commerciële Economie aan de Hogeschool Rotterdam. Ik ben aangesloten bij Studentmind, omdat ik graag meer ervaring op wil doen als blogger. Ook is dit een mooie kans om op de hoogte te blijven van de laatste marketing & communicatie trends. Mijn grootste interesse ligt bij online marketing en daar zal ik mijn meeste blogs over gaan schrijven. Na mijn studie ben ik dan ook van plan om als internet marketeer aan de slag te gaan. De ultieme droom is om uiteindelijk een eigen bedrijf te starten.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!