8 september 2017

De zomervakantie is helaas weer achter de rug. De periode waarin je jouw taal skills weer had kunnen laten zien. Want hoe heb je je anders verstaanbaar kunnen maken toen je naar je hotel of camping op zoek was in het buitenland? Of wanneer je voor een half jaar of langer in het buitenland gaat om daar te studeren?

Onze taal

Onze Nederlandse taal is één van de 6000 à 7000 talen die er op de wereld gesproken worden.  In de wereld zijn er 196 erkende officiële staten waarvan slechts vijf staten naast Nederland onze taal of een Nederlands dialect spreken. Je begrijpt nu waarschijnlijk wel dat je met onze mooie taal niet heel ver komt in de wereld.

Lichaamstaal

Gelukkig kom je met lichaamstaal en non-verbale communicatie ook een heel eind. In Nederland is men gewend om elkaar drie zoenen op de wang te geven bij het weerzien van vrienden of familie. De man zoent de vrouw en de vrouw zoent zowel de man als de vrouw. Mannen geven mannen in Nederland liever een vriendelijke handdruk. Terwijl het in Italië doodgewoon is om als man een andere man te begroeten met een knuffel en een zoen. Ook handig om te weten is dat Nederland één van de weinige landen is waar men begroet wordt met drie zoenen op de wang. Veel vaker worden twee zoenen geaccepteerd. Kleine tip; bij twijfel, ga voor twee. Dan zit je vaak wel goed.

Nu we het toch over het ‘begroeten’ van mensen hebben; handen schudden blijft ook een dingetje. Hoewel ik er persoonlijk nooit echt over nadenk wie ik een hand schud, is het belangrijk om te weten in welke landen je zoiets wel en niet kunt doen. Of nog belangrijker; hoe je de hand schud. In Nederland en de rest van Noord-Europa wordt een snelle, stevige handdruk geaccepteerd. In Zuid-Europa en Zuid-Amerika kun je beter kiezen voor een langere en warmere handdruk en in Afrikaanse landen wordt een  ‘slappe’ handdruk de standaard gezien. Voorkom met name een stevige handdruk in Turkije. Hier kan het gezien worden als onbeleefd of zelfs agressief. Voor de vrouwen onder ons is het goed om te weten de hand te schudden van een man in Islamitische landen te vermijden. In sommige Islamitische landen is het niet gebruikelijk dat de man een hand schud van een vrouw buiten zijn gezin om.

Oogcontact

Mijn ouders hebben mij geleerd dat ik mensen moet aankijken wanneer ik met ze praat, dat is beleefd. Althans, in Nederland tenminste. In de Islamitische cultuur wordt dit juist afgeraden. Elkaar aankijken kan gezien worden als een uitdaging en als seksueel opgevat worden. In Azië kijk je juist naar beneden als je met iemand praat uit respect.

Eten

Nog zo’n leuk voorbeeld wat in veel landen verschilt; eten! En dan heb ik het niet over de maaltijden die per cultuur verschillen. Nee, ik heb het over de eetgewoontes. In Nederland is het bijvoorbeeld toegestaan om pizza of patat met de handen te eten. In Brazilië is dit ‘not done’. Hoe schoon je handen ook zijn, eten wordt met mes en vork gegeten. Daarnaast zijn wij gewend ons eigen bord leeg te eten of in een restaurant onze eigen maaltijd te bestellen. In China is het gebruikelijk dat men samen doet met het eten wat er op tafel geserveerd wordt. Zorg er alleen wel voor dat je al het eten op tafel probeert. Het is in China niet netjes om je voorkeur voor een bepaald gerecht te laten blijken. In Japan is het belangrijk dat het eten met respect voor de kok gegeten wordt. Eet je maaltijd daarom ook nooit op straat of onderweg op. Slurpen is in Japan overigens wel toegestaan. Hiermee laat je blijken dat je het eten lekker vind.

Non-verbale communicatie

Tot slot gebaren. Voor mij zijn het in ieder geval bewegingen waar ik tegenwoordig niet meer bij nadenk. Vroeger zag ik wel eens series waarbij mensen bij anderen bleven eten uit een andere cultuur. Wanneer zij duidelijk wilden maken dat iets gesmaakt heeft maakten zij de beweging waarbij je met de hand langs je oor zwaait. Nu begrijp ik pas waarom in die series op dit gebaar niet gereageerd werd. Dit gebaar wordt in veel culturen niet gebruikt. Goed om te weten als je bij je buitenlandse gastgezin blijft eten. Tot slot het cirkel gebaar dat gevormd wordt door je duim en wijsvinger. In de meeste Europese landen wordt het gebaar gezien als ‘het gaat goed’ of ‘oke’. Maar pas op met dit gebaar. In Arabische landen staat het als teken voor het boze oog, wat ellende veroorzaakt. In Zuid-Amerika staat het voor een schandelijk gebaar, terwijl je er in Japan de rekening mee kan vragen.

Het blijft toch gek. Door de globalisering kreeg ik juist het idee dat de wereld steeds meer op één lijn zou zitten. Of althans, een gedeelte van de wereld. Maar nu ik deze verschillen in de wereld in het kort heb ondervonden, verschillende wij met andere landen toch meer dan ik had verwacht. Zelfs binnen Europa zijn de verschillen zichtbaar. Ik hou van die verschillen. Ik vind het heerlijk om op vakantie of juist even voor de studie erop uit te gaan. En ik adviseer jullie allemaal om dat ook zeker te doen. Maar wanneer jij net als ik goed voorbereid wilt zijn op de reis van je leven; lees je dan goed in over de cultuurverschillen. Want zoals je hebt gelezen, de kleinste, meest onschuldige dingen kunnen per cultuur al een wereld van verschil maken.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!