Lene Makkink Saxion Hogeschool 5 december 2018

Tentamens. Voor veel studenten begint het studentenleven écht zodra er tentamens aan bod komen. Bij vrijwel elke opleiding wordt er getoetst via schriftelijke proeven. In mijn eerste jaar als student viel het me op dat er voor veel tentamens een slagingspercentage was van slechts 30-40%. Over een groep van ca. 300 studenten is dat bijzonder weinig. Hierom ging ik me afvragen hoe dit kwam en hoe ik er voor kon zorgen om binnen het slagingspercentage te vallen. Dit is hoe je je écht voorbereidt op tentamens.

Maak aantekeningen bij alle colleges

Het klinkt misschien heel standaard, maar aanwezig zijn bij alle mogelijke colleges is echt een must. Veel mensen onderschatten hoeveel stof je op kunt nemen door simpelweg te luisteren naar de docent. Natuurlijk zal niet elk college even nuttig of leerzaam zijn, maar door overal bij te zijn minimaliseer je de kans dat je lesstof mist. Wees echter wel bewust van het feit dat enkel luisteren niet genoeg is. Het is belangrijk om grondig aantekeningen te maken tijdens colleges. In onze huidige leeromgeving is het normaal om een laptop te gebruiken hiervoor, maar dit raad ik je echt af. Als je aantekeningen maakt met pen en papier neem je de betreffende stof een stuk beter in je op. Dit komt omdat je meer moeite moet doen om het op te schrijven, waardoor je er bewuster mee bezig bent en het daardoor beter onthoudt.

Wacht niet tot het laatste moment

Wederom zul je dit weleens eerder gehoord hebben, maar dat komt omdat het een van de belangrijkste punten is. Wanneer je het leren uitstelt tot een week of twee van te voren is de kans klein dat je alle stof goed genoeg onthoudt voor het tentamen. Dit heeft te maken met je korte- en lange termijn geheugen. Tevens maak je het jezelf erg lastig door te wachten tot het laatste moment, omdat je dan de zelfde hoeveelheid kennis moet opslaan in een veel kortere tijd. De meeste opleidingen geven je acht tot tien weken om voor te bereiden op tentamens, dus maak gebruik van deze tijd! Als er iets is dat ik heb geleerd in mijn afgelopen 3.5 jaar studeren is het dat op tijd beginnen key is. Natuurlijk hoef je niet elke dag uren te studeren, maar je kunt beginnen door je aantekeningen van de colleges van die dag uit te werken.

Zoek een leermethode die goed bij jou past

Het wordt enorm onderschat hoe persoonlijk leren is. De een kan leren door een samenvatting te lezen, de ander door een samenvatting te maken. Als een ander er makkelijk van af komt betekent dat niet dat jij dit ook kunt. Het klinkt misschien oneerlijk, maar zodra je jouw eigen passende leermethode hebt gevonden maakt dat allemaal niet meer uit. De standaard leermethoden, zoals samenvattingen maken en teksten markeren, zullen je vast een stuk op weg helpen, maar ik heb ook nog wel een tip voor je. Zelf werk ik met flash cards. Dit zijn kleine kaartjes waarvan je beide kanten gebruikt. Op de voorkant zet je een vraag of een begrip, met op de achterkant het antwoordt of de beschrijving van het begrip. Deze kaartjes kunnen je heel erg helpen, omdat je jezelf kunt overhoren hiermee. Misschien klinkt het wat stom, maar jezelf overhoren is ontzettend handig. Wees wel streng tegen jezelf en leg het kaartje op de stapel die je nog niet kent, wanneer je merkt dat je niet meer dan de helft van het antwoord weet. Begin ook op tijd met het maken van de kaartjes, want het neemt veel tijd in beslag! Wat ik in het vorige stuk zei over je aantekeningen uitwerken slaat heel erg op het maken van de flash cards.

Herhalen, herhalen, herhalen

Wees je ervan bewust dat één keer stof doornemen niet voldoende is. Ik dacht na een dag weleens alles te weten, maar dat viel de dag erna toch heel erg tegen. Het is misschien niet altijd even leuk om de zelfde informatie vier keer opnieuw tot je te nemen, maar daardoor leer je het wel. Het kan geen kwaad om hier in af te wisselen, zodat je niet letterlijk elke dag de zelfde stof leert. Zelfs als je denkt: ‘ik weet dit allemaal al’, kan het echt geen kwaad om het nog een keer te overhoren of te lezen, puur om je brein nog even te prikkelen.

Natuurlijk is dit allemaal geen garantie dat je nu tienen gaat halen voor je tentamens, maar het kan erg helpen om verder te kijken dan je eigen horizon en nieuwe leermethodes uit te proberen. Als je merkt dat je met moeite voldoendes haalt is er een grote kans dat je niet helemaal op de juiste manier voor jou leert. Want onthoud: wat voor een ander werkt, werkt niet per definitie ook voor jou. Succes met leren!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Lene

Hoi, ik ben Lene! Momenteel volg ik de opleiding Media, Informatie en Communicatie in het Twentse Enschede. Met een passie voor schrijven en een goed gevoel voor taal probeer ik zoveel mogelijk ervaring op te doen binnen de mediawereld. Het is mijn grote droom om als hoofdredacteur bij een tijdschrift te werken. Ik ben blogger bij Studentmind geworden omdat het goed op mijn cv staat en ik hierdoor meer mensen kan bereiken met mijn schrijfwerk. De extra ervaring kan ik goed gebruiken in de mediawereld. Het is een mooi opstapje!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!