Lene Makkink Saxion Hogeschool 25 oktober 2018

Bij elke studie komt een vorm van stagelopen voorbij. Voor veel studenten is dit een spannende periode, waar veel wordt geleerd. Natuurlijk wil je bij je droomstage aan de slag gaan, maar daar moet eerst voor worden gewerkt. Dit begint allemaal bij je sollicitatiebrief. Bij je stage en je toekomstige baan zul je niet aan het sollicitatieproces ontkomen. Maar hoe zorg je nou dat je niet op de grote stapel brieven terecht komt? Lees gauw verder voor wat tips om je sollicitatiebrief opvallend en origineel te maken.

Zo schrijf je een opvallende sollicitatiebrief

Lees je in over het bedrijf

Om een goede sollicitatiebrief te schrijven is het belangrijk dat je een beetje bekend bent met het bedrijf waar je bij solliciteert. Als je het bedrijf niet kent val je meteen door de mand als er vragen jouw kant op komen. Ga op onderzoek uit op hun website en/ of op algemene pagina’s op het internet. Pas je schrijfstijl ook aan op de sfeer van het bedrijf. Het bedrijf waar ik stage loop is vrij jong, dus daar is ‘Geachte’ en ‘u’ overbodig.

Lees de vacature grondig

Dit zal niet als verrassing komen, maar het is ontzettend belangrijk om de vacature in kwestie goed door te lezen. Hier staan altijd een aantal vaardigheden in die je moet hebben om aan de slag te gaan bij het betreffende bedrijf. Zelf loop ik nu stage bij The Best Social Media – NL als redactiestagiaire. De vacature zelf was al anders dan normaal omdat het een creatief bedrijf is. Bij het solliciteren heb ik gedetailleerd naar de vacature gekeken om alle belangrijke informatie eruit te halen. Zo kwam ik erachter dat Photoshop een belangrijk onderdeel is van de stage. Dit soort informatie kun je gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Probeer vooral te letten op vaardigheden en vereisten die jou kunnen onderscheiden van de rest van de sollicitanten. Iets waarvan je zeker weet dat je er goed in bent en/ of er een bijzondere draai aan kunt geven.

Maak een selectie van onderdelen die je er sowieso in wilt verwerken

Het aantal eisen en vaardigheden kan soms verblindend werken. Het is hierbij belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben welke aspecten voor jou van belang zijn. In vrijwel elke vacature staat dat je geen negen tot vijf mentaliteit moet hebben en initiatief moet tonen; als je hieraan voldoet ben je dus niet meteen bijzonder of opvallend. Ga op zoek naar datgene waar jij in uitblinkt! De vacature bij The Best Social noemde de vaardigheid om in een afbeelding te kunnen knippen en plakken in een andere afbeelding, hier heb ik gebruik van gemaakt.

Laat je persoonlijkheid naar voren komen

Laat je persoonlijkheid naar voren komen in je brief

Natuurlijk is het belangrijk om net en passend te schrijven, maar vergeet niet om je persoonlijkheid te laten doorschijnen. Uiteindelijk word je niet alleen op basis van je vaardigheden bij een bedrijf aangenomen, maar ook om je persoonlijkheid. In principe moet je de sollicitatiebrief beschouwen als een soort datingprofiel. Je moet zorgen dat het bedrijf jou wil ontmoeten en jou dus uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Wees niet bang om een grap of twee te maken of wat persoonlijke informatie te delen. Humor is goed om het ijs in je sollicitatiebrief te breken! Zo heb ik een van de gevraagde vaardigheden met humor gecombineerd. Ik koos de teamfoto op de website van mijn stagebedrijf en heb mezelf daarin gefotoshopt. Grappig, origineel en opvallend. Op deze manier heb ik mezelf onderscheiden.

Beantwoord de vier belangrijkste vragen

Zorg dat je jouw sollicitatie in verhaalvorm schrijft. Het is geen Q&A! Om je een beetje op weg te helpen kun je deze vier vragen gebruiken als leidraad (via mediastages.nl)

  1. Wat maakt jou de meest geschikte kandidaat voor deze stage? (Interesses, werkervaring en/of karaktereigenschappen)
  2. Waarom reageer je juist op deze stagevacature bij dit bedrijf?
  3. Wat wil je tijdens deze stageperiode leren en/ of ontwikkelen?
  4. Wat wil je jouw toekomstige stagebegeleider nog meer laten weten?

Probeer deze vier vragen niet zomaar te beantwoorden, maar ze met bruggetjes in elkaar te laten overlopen. Ik vind zelf vooral de vragen ‘Wat maakt jou de meest geschikte kandidaat?’ en ‘Wat wil je tijdens deze stageperiode leren en/ of ontwikkelen?’ belangrijk. Door zelf te verwoorden wat je wilt leren weet je toekomstige stagebegeleider beter waar hij/ zij je mee kan helpen en of het überhaupt een goede match is tussen jou en het bedrijf.

Tip: Zorg dat jouw leerdoelen een beetje aansluiten op het soort bedrijf.

Beantwoorde de belangrijkste vragen

Lees je brief 10x na!

Lees je brief zo vaak als je kunt, zonder je kapot te staren. Je moet echt helemaal tevreden zijn met je eigen werk voor je het opstuurt. Zorg ook dat je het zelf een interessante brief vindt. Als je het idee hebt dat je zelf al in slaap valt bij het lezen, dan gaat je toekomstige begeleider er ook niks aan vinden. Denk bij alles wat je opschrijft: ‘Hoe leest een ander dit?’ of ‘Hoe vat een ander dit op?’.

Laat de brief ook vooral lezen door vrienden van je. Zorg dat je meerdere meningen van anderen te horen krijgt, zodat je je brief helemaal optimaal kunt maken. Zo kreeg ik ook van meerdere mensen feedback, waardoor ik mijn brief echt goed heb kunnen verbeteren.

Wees zelfverzekerd

Lever je brief pas in als je echt helemaal tevreden bent. Je moet niet na afloop spijt krijgen omdat je iets wel of niet in je sollicitatie hebt verwerkt. En bovenal: Veel succes en plezier met solliciteren!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Lene

Hoi, ik ben Lene! Momenteel volg ik de opleiding Media, Informatie en Communicatie in het Twentse Enschede. Met een passie voor schrijven en een goed gevoel voor taal probeer ik zoveel mogelijk ervaring op te doen binnen de mediawereld. Het is mijn grote droom om als hoofdredacteur bij een tijdschrift te werken. Ik ben blogger bij Studentmind geworden omdat het goed op mijn cv staat en ik hierdoor meer mensen kan bereiken met mijn schrijfwerk. De extra ervaring kan ik goed gebruiken in de mediawereld. Het is een mooi opstapje!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!