Marrit Bakker Rijksuniversiteit Groningen 8 januari 2019

Nog niet zo lang geleden ben ik – binnen vier jaar – afgestudeerd aan het hbo. Na een half jaar strijden voor mijn scriptie, heb ik eindelijk mijn diploma binnen. In dit halfjaar heb ik me echter wel vaak afgevraagd wat ik nou met mijn leven wilde gaan doen na het behalen van mijn diploma. Zal ik gaan doorstuderen of werken? Na lang twijfelen, heb ik er voor gekozen om te beginnen aan de pre-master International Business and Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Omdat ik zelf door dit proces ben gegaan, kan ik me goed voorstellen dat veel studenten lang twijfelen tussen deze twee opties. Ik hoop dat ik jullie door middel van deze blog kan helpen met het maken van een keuze. 

doorstuderen of werken

Mijn ervaring

Als je na het hbo verder wilt studeren, ligt de keuze van een pre-master aan de universiteit voor de hand. Dit betekent dat je in een halfjaar of in een jaar klaargestoomd wordt voor een universitaire master. In deze periode krijg je vakken zoals ‘Business Research Methods’ en ‘Mathematics for pre-master’. Veel vrienden die van het hbo naar de universiteit zijn gegaan, vertelden mij al dat het een hele omschakeling zou zijn. Hier was niks aan gelogen. Ik heb veel minder colleges, maar hier staat wel tegenover dat ik eigenlijk elke dag bezig ben met studeren. Het tempo tijdens de colleges ligt veel hoger. Aan het begin vond ik het ook erg wennen dat je geen klas meer hebt, zoals op het hbo. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met de pre-master International Business and Management, terwijl ik tijdens colleges bij tweede- en derdejaars International Business studenten zit. Hiernaast heb ik ook nog colleges die specifiek voor alle business pre-master studenten zijn.

Gelukkig wende dit bij mij vrij snel. Ik houd de stof van week tot week bij en bereid de werkcolleges goed voor. Hiernaast ben ik blij dat ik nu eindelijk verdiepende vakken heb. Wat mij wel zwaar valt, is het vak ‘Mathematics for pre-master’. Hier steek ik erg veel tijd in; ik krijg er zelfs bijles voor. Wiskunde op de havo is nu eenmaal wel wat anders dan universitaire wiskunde.

Wat gaf voor mij de doorslag om te gaan doorstuderen?

Wat bij mij de doorslag gaf tussen de opties doorstuderen of werken, was dat ik hbo niet uitgebreid genoeg vond. Na het afronden van mijn hbo-studie had ik niet het gevoel dat ik mijn hele leven in de sales- en marketingwereld wilde blijven. Ik had behoefte aan specialisatie en meer kennis. Daarnaast is de kans op een goede baan na het behalen van een master veel hoger in vergelijking tot het behalen van een hbo-bachelor.
Hiernaast heb je na het behalen van een hbo- en een universitair diploma eigenlijk het beste van twee werelden. Je hebt praktijkervaring door het hbo en wetenschappelijke kennis door de universiteit.

… of toch werken?

Natuurlijk kan ik me ook erg goed kan voorstellen dat je na het afstuderen gewoon wilt gaan werken. Lekker je eigen geld verdienen om zo gelijk je studieschuld af te betalen. Nooit meer stressen om deadlines en tentamens. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het hbo al zwaar genoeg vond of helemaal geen behoefte hebt om nog twee jaar te gaan studeren. Misschien krijg je tijdens je stage al wel een baan aangeboden waar je heel blij van wordt.

Kortom: of je nu de keuze maakt om te gaan doorstuderen of te werken, zorg ervoor dat je iets doet waar je blij van wordt en waar je energie uit haalt. Dan komt alles goed!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Marrit

Hi! Mijn naam is Marrit en ik ben momenteel bezig met de pre-master International Business and Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het afgelopen jaar heb ik, voor mijn studie, één jaar in zowel Chili als Berlijn gewoond. In Berlijn heb ik stage gelopen bij een online streetwear shop op de online marketingafdeling. Hier is mijn passie voor online marketing ontstaan. Ik ben Studentmindblogger geworden omdat ik mijn kennis wil verbreden en delen met andere studenten.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!