Kamelia Boon HZ University of Applied Sciences 9 augustus 2017

Uitgehuwelijkt worden, elkaar niet uit kunnen staan, er het beste van maken en uiteindelijk (misschien) verliefd worden op elkaar. Klinkt als een scene uit een chick flick en dat zou ook zomaar eens zo kunnen. Mijn punt is, vroeger ging het er anders aan toe. Opa en oma schreven elkaar nog brieven en hadden geen toegang tot het internet. Nu leven we in een digitale tijd met meer mogelijkheden dan ooit op liefdesgebied…  Maar kunnen datingapps zoals Tinder ook een negatief effect hebben op ons? En welke triggers kun je bij online dating gebruiken om het gedrag van anderen positief te beïnvloeden?

Tinder en ons zelfbeeld

Onderzoeker Jessica Strübel deed onderzoek naar de datingapp Tinder en ons zelfbeeld. Opmerkelijk genoeg blijkt tijdens het onderzoek dat vooral mannen die Tinder gebruiken een lager zelfbeeld hebben. Verder zouden alle Tinder-gebruikers een negatiever beeld hebben over hun gezicht en lichaam dan de niet gebruiker.
Tinder kan misschien wel het beste vergeleken worden met een online vleeskeuring. Het gaat in eerste instantie om uiterlijke schijn en oppervlakkige criteria. Met andere woorden: we verwachten te veel en kijken naar uiterlijk in plaats van naar een persoon waar we echt een klik mee kunnen krijgen. Het liefst hebben we iemand die zo uit een reclame zou kunnen stappen mede dankzij ‘de perfecte selfie’. Maar bestaat die wel? Daarna, wanneer je het beide de moeite waard vindt, kan je een gesprek met elkaar aanknopen. Maar je kunt heel erg aan jezelf gaan twijfelen wanneer je dat ene profiel dat je zo leuk en interessant vond niet terugziet in je matches. Dat betekent dat je zonder pardon naar links bent geswipet.

Waarom het zelfvertrouwen van de man lager is dan die van de vrouwen zou kunnen liggen aan het feit dat mannen minder selectief zijn dan vrouwen. Hierdoor kunnen ze meer afwijzing te verduren krijgen.

Zelf op onderzoek uit

Hoewel wij vrouwen emanciperen en het woord feminisme overal te horen is, zou je je kunnen afvragen of dit ook in de liefde zou moeten gelden. Of gaat dit net een stapje te ver? En heeft Tinder een negatief effect op mijn zelfbeeld?

Zelf ben ik al een tijdje single en heb dan ook de ene dramatische koppelpoging tot aan de zoveelste ‘’ik ken nog wel iemand die single is, zal ik je zijn nummer geven?’’ gehad. Hoewel ik zelf totaal niet op zoek ben lijkt iedereen om mij heen dit wel te doen. Tijdens een zonnige middag op het terras zei een vriendin tegen mij: ‘’Kam, maak gewoon Tinder aan en zie wat er gebeurt. Mocht het niks worden heb je in ieder geval flink kunnen lachen.’’ En zo was mijn eigen onderzoekje geboren.

Het effect van Tinder op mijn zelfbeeld

Wat Tinder heeft gedaan met mijn zelfbeeld? Tinder heeft mij voornamelijk inzicht geboden in wat mijn type is. Normaal waren het mijn vriendinnen die dit beter wisten. Daarnaast ben ik er ook achter gekomen dat ik best kieskeurig kan zijn. Profielen met een leuke beschrijving hebben in ieder geval een grote voorsprong. ”Reclameproof” hoeven ze voor mij niet te zijn, maar ik merk wel dat dit soms wel de doorslag heeft gegeven. Gesprekken worden niet zo 1,2,3 aangeknoopt, maar ik ben zeker niet vies van een eerste stap. Iets waar sommige mannen nog wel even aan hebben moeten wennen… Tinder heeft me voor mijn gevoel dus niet minder zelfvertrouwen of een lager zelfbeeld gegeven. Het heeft me meer inzicht in mezelf gegeven.

De eerste stap is voor…

En hoe zit dat dan met de eerste stap? Tja, dit blijkt nogal een dingetje te zijn. Wij vrouwen houden van romantiek en zien dan ook graag dat de man ons nummer vraagt of het eerste berichtje stuurt. Mannen vinden dat vrouwen dit ook weleens zouden mogen doen, sterker nog het staat soms gewoon in jullie omschrijving: ‘’+1 wanneer jij het gesprek begint’’, of ‘’vrouwen mogen ook weleens een gesprek beginnen.’’ In mijn onderzoekje werd duidelijk dat het als verfrissend gezien werd wanneer vrouwen eens een berichtje sturen. En wat is daar nu mis mee? Of je nu een man of vrouw bent: heb je interesse in iemand, zet dan gewoon de eerste stap. We leven allemaal maar een keer en wat heb je erbij te verliezen? Belangrijkste is misschien wel dat wanneer een vrouw begint, mannen de leiding nemen. Zolang ze hun mannelijkheid maar kunnen tonen.

Tips & tricks voor de beste foto’s

Voor welke triggers zijn we gevoelig als het gaat om foto’s van anderen bij online dating? OKCupid is een grote datingsite en deed onderzoek naar online dating. Na het analyseren van ruim 7000 foto’s kwamen ze erachter welke foto’s het beste scoren. Het resultaat voor mannen is wat anders dan bij vrouwen.

Lachen op een foto

Bij vrouwen vinden mannen twee dingen leuk: als ze ‘flirterig’ kijken moeten ze in de camera kijken, lachen vrouwen, dan is het beter om niet in de camera te kijken. Mannen waarderen het wanneer vrouwen in de camera kijken, omdat ze willen weten hoe mooi een vrouw is. Vrouwen daarentegen vinden het aantrekkelijk wanneer een man NIET in de camera kijkt. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het er mysterieus uit ziet en vrouwen dan meer van de man wilt weten.

Activiteiten op een foto leiden tot een gesprek

Het hebben van een match en het hebben van een echt gesprek zijn twee uitersten. Misschien dat je zelf ook wel gemerkt hebben dat je een match of meerderen hebt die niks zeggen. Maar er zijn foto’s die je toe kunt voegen zodat je meer kans hebt op een gesprek! Denk aan foto’s waarop je interessante dingen doet, reisfoto’s en ook foto’s met dieren doen het goed. Eigenlijk wel logisch als je er zo over nadenkt. Het zijn dingen die zorgen voor gespreksstof.

Mijn tip aan jou, wees gewoon lekker jezelf. Maar nu ben ik wel benieuwd. Wat is de slechtste openingszin die je ooit gehoord hebt? Laat het me weten in een reactie! 

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Kamelia

Mijn naam is Kamelia Boon. Ik ben een vierdejaars communicatiestudente die bekend staat om haar creativiteit, spontaniteit en eerlijkheid. Mijn hart is niet alleen gestolen door het communicatievak, maar ook door eventmanagement. Plannen en organiseren, ik vind het heerlijk om te doen! Vanaf dat ik kon schrijven had ik altijd al pen en papier bij de hand. Vroeger produceerde ik gedichtjes, vandaag de dag schrijf ik blogs over studiegerelateerde onderwerpen en het communicatievak.

Meer blogs van Kamelia

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!