Arwa El-Gharabawy Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 27 juni 2018

De kans is groot dat je op dit punt in je leven al één of meerdere trainingen time management of effectief plannen hebt gevolgd. Of misschien heb je wel boeken gelezen of apps gebruikt om je dag effectiever in te delen. Mijn vraag is nu: hoe komt het dat je nog steeds de behoefte hebt gehad om op dit artikel te klikken? Hoe komt het dat je nog steeds het gevoel hebt dat je niet alles op tijd af kan krijgen? Simpel: alles wat je eerder over time management hebt gehoord of gelezen is eigenlijk grote tijdverspilling omdat het klaarblijkelijk niet werkt voor jou.

Effectief plannen

Kloktijd bestaat niet

De reden dat de meeste time management apps and planningssystemen niet werken is omdat het allemaal gebaseerd is op het managen van kloktijd, terwijl kloktijd eigenlijk irrelevant is. Wij leven niet in kloktijd. De tijd waarin wij leven is tijd die voorbij vliegt wanneer we het naar ons zin hebben. En in het tegenovergestelde ontzettend langzaam loopt wanneer we een taak uitvoeren waar we nooit op hebben zitten wachten. Ik noem dit voor het gemak even ‘real time’. Real time is vooral mentaal, het bevindt zich tussen onze oren. Hoe gek dit ook klinkt maar het is wel zo: we kunnen altijd tijd maken voor dingen die we graag willen doen of echt een hoge prioriteit hebben, maar dingen die ons totaal niet aanspreken schuiven we snel weg onder het mom dat we geen tijd hebben. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je het studeren altijd zo makkelijk kan uitstellen? Waarom die beslissing snel en makkelijk gemaakt is? Waarom we liever eerst even een episode afkijken voor we beginnen met opruimen? Of waarom we liever wat afhalen of via Thuisbezorgd.nl onze avondeten regelen, dan dat we eens een uurtje of twee investeren in het koken van een fatsoenlijke maaltijd voor ons zelf.

Real time

Real time creëren we zelf en iets wat we zelf creëren kunnen we ook managen. Als we er maar bewust van zijn hoe het werkt en wat de eventuele invloeden zijn. Als jij bijvoorbeeld weet dat een bepaalde taak jou gewoon totaal niet aanspreekt, dan moet je je ook realiseren dat deze taak je langer de tijd gaat kosten. Plan dit dan ook goed in. Lees snel verder om 5 andere technieken te leren die het makkelijker maken om je tijd te managen.

Plannen voor studenten

1. Houd een logboek bij voor een week

Voor gedurende een periode van een week houd je een logboek bij. Doe dit met zorgvuldigheid. Noteer al je activiteiten, conversaties en ideeën. Noteer hierbij ook tijdstippen. Zo heb je na deze week een duidelijk beeld van hoe jij je tijd eigenlijk momenteel indeelt en kun je bij jezelf nagaan waar dat eventueel beter kan. Je weet dan hoeveel tijd er eigenlijk gaat naar onproductieve gedachtes, conversaties en activiteiten en hoeveel tijd niet.

De persoonlijke tip die ik jullie graag meegeef is om sowieso altijd een globale logboek bij te houden. Goede time managers doen dit. Heel vaak wordt in de praktijk ook van professionals geacht dat zij logboeken bijhouden zodat hun werk ”na te tracken” is. Hiermee kun je reflecteren op je werk en dus ook verbetering hierin brengen en in hoe je werktijd ingedeeld is.

2. Houd vaste momenten aan

Alle activiteiten die cruciaal zijn voor je succes op alle fronten moeten vaste momenten hebben die van tevoren vast staan. Hier gaat het ook om conversaties die gevoerd moeten worden en plannen die je met jezelf hebt afgesproken en nog moet uitdenken. Wanneer je deze inplant,  plan dan ook strakke tijden in waar je je aan houdt. Anderhalf uur is anderhalf uur. Een half uur is een half uur. Niet meer en niet minder. Ben je nog niet klaar of heb je het nog niet af? Geen paniek, daarvoor heb je de volgende moment al voor ingepland. Gun het jezelf om niet te lang door te gaan met één taak.

3. Houd de 33/33/33 regel aan voor tijdsindeling 

  • 33 procent: werk, studie, toekomstgerelateerde investeringen
  • 33 procent: nevenactiviteiten. Dingen die je leuk vindt, zoals hobby’s waaruit je energie haalt
  • 33 procent: tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Op deze manier voorkom je dat je opgebrand raakt doordat je focus op meerdere dingen ligt dan alleen je studie of je werk. Belangrijk hierbij is dat je alles betreft deze drie soorten activiteiten inplant. Flexibiliteit is een mooie eigenschap, maar het moet niet ten koste gaan van de manier waarop jij jouw tijd het liefst doorbrengt.

4. Je dag effectief plannen voor je dag begint

Neem de eerste 30 minuten van je dag om je dag te plannen. Ga bij jezelf na wat je wilt gaan doen, welke resultaten je vandaag wilt hebben en wanneer en hoelang je dit gaat doen. Begin je dag niet voor dat je je dagplan concreet af hebt. Onthoud dat de meest belangrijke tijd in je dag, de tijd is die je neemt om je tijden te plannen. Op deze manier kun je dagelijks nagaan hoe succesvol je dag was en op de lange termijn leer je hoe beter hoe hoog je de lat moet neerleggen op dagelijks niveau.

5. Leer uit te stellen wanneer de prioriteit ontbreekt

Leer om niet op te nemen als je telefoon af gaat, alleen omdat hij afgaat. Stel het antwoorden op berichtjes uit als het even kan wachten. Wij hebben vaak de neiging om alles meteen aan te pakken en vergeten snel dat veel zaken prima kunnen wachten. Het is daarom belangrijk om prioriteiten te stellen. “Die toets van komende week gaat even voor dat project dat pas volgende maand opgeleverd moet worden”.

En nu is het jouw beurt om de baas over jou tijd te worden! Door deze vijf tips toe te passen kun jij als student effectief gaan plannen.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Arwa

Aloha! Ik ben Arwa, een creatieve, recent afgestudeerde toegepast psycholoog, die nog steeds te leergierig is om niet verder te studeren. Ik ben nu dan wel afgestudeerd, maar mijn studentenleven is nog lang niet over. Ik ben vol nieuwsgierigheid en passie zit. ‘’Waarnaar en waarvoor?’’, vraag je je dan wellicht af. Dan roep ik met smacht: ‘’Groepsdynamica, Communicatie, Psychologie, Zelfinzicht/Reflectie en Multiculturele diversiteit op álle fronten. Dit zijn onderwerpen die mij fascineren omdat een mens er eigenlijk dagelijks mee te maken heeft. Hierover schrijven op Studentmind zie ik niet alleen als een wens die uitkomt, maar ook een goede voorbereiding op wat er nog komen gaat.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!