Redactie  16 mei 2017
In mijn vorige blog noemde ik het al even: wanneer je naar gedragsbeïnvloeding gaat kijken, zijn er een aantal breinen waarop je kan inspelen. Zo heb je het automatische, gecontroleerde en sociale brein. Deze blog gaat over hoe jij als communicatieprofessional op het automatische brein kan inspelen.
 
Het automatische brein is het onbewuste gedrag van de mens. We voeren dan een handeling uit zonder dat we hier bewust mee bezig zijn. We hebben het niet eens in de gaten. Denk maar eens aan fietsen. Wanneer wij op de fiets zitten, dan denken wij niet na over hoe je moet fietsen. Het gaat automatisch. Wanneer je hierbij gaat nadenken, zal je ook merken dat dit niet zo makkelijk gaat.

Weerstand

Wanneer we mensen willen beïnvloeden, is het belangrijk dat de doelgroep niet doorheeft dat zij beïnvloed wordt. Als mensen weten dat ze beïnvloed worden, kan er weerstand ontstaan en is de kans van slagen minder groot. Om deze reden is het een kans om op het automatische brein in te spelen. Een nadeel is dat aangezien deze handelingen onbewust plaatsvinden, deze wel altijd op dezelfde manier gebeuren. Hierdoor wordt het moeilijker gemaakt om hierop in te spelen. Toch is er een manier om de mens te beïnvloeden, namelijk door op de afwijkingen van de mens in te spelen. Wanneer er op deze afwijkingen ingespeeld worden, kun je de doelgroep sneller overhalen tot bijvoorbeeld het doen van een aankoop.

Afwijkingen

Ik leg jullie een aantal afwijkingen uit:

 • Fear appeals: beangstigende consequenties van gedrag
  Het oproepen van angst bij de mens werkt goed. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een anti-rook campagne. Dit heeft het meeste effect wanneer dit in een vroeg stadium gebeurt en het risicogedrag nog geen positief gevoel geeft.
 • Loss aversion: afkeer van verlies
  Een afwijking van de mens is dat we een afkeer hebben voor verlies. We vinden het namelijk vervelender wanneer wij iets van onszelf kwijtraken, dan dat we blij zijn wanneer we iets nieuws krijgen. Verlies is erger dan winst. Zo vindt de mens het bijvoorbeeld erger om 100 euro te verliezen dan dat ze het fijn vinden om 100 euro te winnen.
 • Endownment effect: het in bezit hebben
  Wanneer men in het bezit is van iets, wordt hier meer waarde aan gehecht dan op het moment dat diegene dit nog niet had. Dit inzicht blijkt effectief te werken in reclames. Reclameacties waarbij men geheel vrijblijvend een product kan proberen zijn heel effectief.
 • Status quo bias: de huidige situatie
  Mensen willen de huidige situatie aanhouden, omdat nadelen van afwijken van de huidige situatie zwaarder lijken te wegen dan de voordelen.
 • Afkeer van onzekerheid
  Men heeft een afkeer van onzekerheid. Als men kan kiezen voor drie euro of een kans van 80% op vier euro, zullen veel kiezen voor de drie euro. Liever een beloning nu dan een grotere beloning later.
 • Ambiguity-effect
  Er zijn veel verschillende opties beschikbaar. De optie met de meeste en duidelijkste informatie is het aantrekkelijkste. Bied als communicatieprofessional duidelijke informatie aan!

Conclusie

Dit zijn een aantal afwijkingen van de mens. Iedereen heeft hier mee te maken. De één is er vatbaarder voor dan de ander, maar toch heeft het effect wanneer de boodschap op die manier wordt geformuleerd. Op alle afwijkingen van de mens kun je inspelen wanneer je een boodschap gaat omschrijven voor je doelgroep. Door deze mee te nemen in je boodschap is het mogelijk om je doelgroep te beïnvloeden en zo meer quick winst te genereren. Dus waarom zou je dit niet doen?

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Redactie

Redactie

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!