Afiya Lamain 17 oktober 2017

Examens achter de rug, diploma is binnen en het nieuwe schooljaar staat te wachten. Voor mij is dit nieuwe avontuur vorig jaar al begonnen. Ik begon mijn studie journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, ging op mezelf wonen in een studentenhuis en ben lid geworden van een studentenvereniging. ‘Het studentenleven’ ging van start. Maar hoe doe je dit eigenlijk allemaal tegelijkertijd? Hoe haal je je studie en maak je vriendinnen? Hoe ga je om met de bergen vrijheid die je ineens hebt?

Studentenkamer

De start van je studie is belangrijk. Zoals iedereen wel vaker gehoord heeft: een goed begin is het halve werk. Op mijn vorige studie vond ik dit dan ook erg lastig. De vrijheid die komt kijken bij het nieuwe leven, werd voor mij iets te veel. Mijn begin van de studie was niet zo heel goed. Na een half jaar ben ik gestopt met de studie. In een artikel van de NOS las ik dat ongeveer de helft van de hbo-studenten stopt met hun studie, voor het behalen van het diploma.

Studie

Nu ben ik gestart met de studie: Media, Informatie en Communicatie. Een nieuwe school is altijd spannend. Je komt een klas binnen met (vaak) allemaal onbekenden en hebt geen idee hoe het allemaal werkt op je nieuwe school. Mijn doel is om dit jaar mijn propedeuse, ook wel P genoemd, te halen. Doormiddel van het halen van 60 studiepunten kan je je propedeuse in ontvangst nemen. Volgens onderzoek van studentenmonitor.nl haalt gemiddeld 11% van de studenten zijn P in het eerste jaar. Het is dus zeker een uitdaging te noemen. Mijn eerste tentamen heb ik al gehad. Of ik het gehaald heb, weet ik nog niet. In ieder geval hier een aantal tips voor het leren van je tentamen:

  1. Zorg dat je aanwezig bent bij de colleges en goed oplet.
  2. Maak aantekeningen tijdens de colleges.
  3. Hou het ‘huiswerk’ bij.
  4. Maak samenvattingen.
  5. Doe oefententamens.

Op kamers

Studeren is natuurlijk niet het enige wat bij het studentenleven komt kijken. Na mijn examens begon ik al meteen met kijken naar studentenkamers in Utrecht, want dat was de stad waar ik wilde gaan wonen. Via verschillende Facebookpagina’s en Kamernet zocht ik naar een kamer. Na mijn derde hospiteeravond werd ik gebeld dat ik uitgekozen was als nieuwe huisgenoot en daar belandde ik op een kamer van 7m2. Het vinden van een kamer is niet voor iedereen gemakkelijk. Soms heb je geluk en vind je snel een kamer, maar soms kan de zoektocht ook lang duren. Via verschillende Facebookgroepen, zoals ‘kamer in Utrecht’, kom je berichtjes tegen van mensen die een nieuwe huisgenoot zoeken. Ook helpt het om al je vrienden, studiegenoten of familie te vragen of zij een kamer weten.

Nieuwe vrienden

Bij een vrijwel nieuw leven horen ook nieuwe vrienden. Zelf vind ik het best lastig om zomaar nieuwe vriendinnen te maken. Daardoor heb ik gekozen om bij een studentenvereniging te gaan. Hier kom je mensen tegen en kan je makkelijker nieuwe contacten maken. Hierdoor heb ik een gezellige vriendinnengroep waar ik vaak leuke dingen mee doe. Nu kan het natuurlijk zijn dat een studentenvereniging jou helemaal niks lijkt. Gelukkig hebben ze in veel steden allemaal verschillende soorten clubjes/verenigingen waar je je bij kan aansluiten. Je kunt bij een sportvereniging gaan, een kookclub, je studievereniging, etc. Zelf heb ik alles meteen in het eerste jaar gedaan. Nieuwe studie, op kamers en een studentenvereniging. Ik zou het anderen ook enorm aanraden om deze dingen te doen, maar dan misschien iets rustiger aan. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in je tweede jaar van je studie bij een vereniging te gaan. Op deze manier kan je hard werken voor je studie, maar ook genieten van het studentenleven.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Afiya

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!