Laura van Kouwen Windesheim Zwolle 30 september 2019

Een mbo en hbo studie duurt vier jaar. Een universitaire studie duurt drie jaar. Althans… Volgens het boekje duurt een opleiding zo lang. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Ik neem aan, omdat je deze blog leest, dat je studievertraging op gaat lopen of op bent gelopen. Dit klinkt misschien als het einde van de wereld, maar no worries. Je bent niet alleen. In deze blog geef ik je een aantal tips die je kunt toepassen tijdens deze periode, zodat jij overeind kan blijven. 

Help, ik heb studievertraging! Hoe blijf ik overeind?

Tip 1: Check waar je nog recht op hebt als student

Als je je hebt ingeschreven bij een opleiding, dan gaat de overheid er gewoon vanuit dat je drie of vier jaar doet over je studie. Als dit niet het geval is bij je, moet je checken waar je dan nog recht op hebt als student. Check bijvoorbeeld of je nog recht hebt op je studentenreisproduct. In de meeste gevallen heb je langer dan vier jaar recht op gratis reizen (mits je nog studeert). Het is ook noodzakelijk om te checken bij DUO waar je nog recht op hebt. Na vier jaar studeren heb je bij een hbo of universitaire opleiding geen recht meer op een aanvullende beurs. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met je opleiding of met DUO zelf.

Tip 2: Maak een overzicht voor jezelf

Planning is key. Dit klinkt cliché, maar geloof me als ik zeg dat plannen je kan helpen om vakken of projecten sneller en makkelijker te halen en zo dus sneller klaar te zijn met je studie. Kijk welke vakken je nog moet halen en wat je daarvoor moet doen. Heb je vakken al een keer gedaan, maar niet gehaald? Bekijk de feedback die je hebt gekregen van je docent(e) en neem deze mee in je planning. Wanneer je een overzicht hebt van de dingen die je moet doen, is het veel eenvoudiger om vanuit daar een wekelijkse to-do lijstje te maken voor jezelf.

Tip 3: Vraag om hulp waar nodig

Weet dat studievertraging niet een proces is dat je in je eentje moet doorstaan. Er zijn genoeg mensen om je heen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Zijn er medestudenten die hetzelfde vak moeten halen? Spreek met ze af, zodat jullie elkaars stukken door kunnen nemen en elkaar feedback kunnen geven. Wees niet bang om te vragen aan medestudenten wat zij al op papier hebben staan en wat hun plan van aanpak is. Ken je medestudenten die het vak al hebben gehaald? 9 van de 10 keer zijn zij bereid om jou hun stukken te sturen, zodat jij een houvast hebt.

Remember: you got this

Zie? Studievertraging is niet zo erg als het lijkt. Vorig schooljaar leek het erop voor mij dat ik ook studievertraging zou oplopen, omdat ik één vak niet op tijd had gehaald. Uiteindelijk is dat (op wonderbaarlijke wijze) goed gekomen, maar ik kan me alsnog voorstellen hoe naar het kan voelen. Maak je geen zorgen. Voor je het weet, huppel je met je diploma op zak je school uit.

Ben je net begonnen met afstuderen? In deze blog worden er drie tips gegeven met hoe jij je hoofd koel kan houden tijdens de eindfase van je studie.

Reacties zijn gesloten.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Laura

Hi! Ik ben Laura van Kouwen, ik ben 21 jaar en ik zit in mijn afstudeerjaar van mijn opleiding Communicatie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik schrijf voornamelijk over content, technologie, psychologie, vormgeving en branding. Ik ben daarnaast niet bang om het over controversiële onderwerpen te hebben in mijn blogs. Naast het bloggen is dansen een uit-de-hand-gelopen hobby van mij geworden waar ik wekelijks flink wat uren aan besteed.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!