Sandra Post Erasmus Universiteit 27 augustus 2019

Het kiezen van een vervolgstudie kan voor veel stress zorgen bij vele studenten. Voor sommige is de keuze voor een bachelor (universitair) of HBO studie al erg lastig geweest op de middelbare school. Maar na een aantal jaar sta je weer voor een zelfde soort lastig dilemma. Bij sommige bachelor of hbo studies is er een duidelijke vervolgopleiding en zijn er weinig opties. In dat geval is het vaak enkel een keuze of je wel of niet wilt doorstuderen. Maar voor vele anderen zijn er zoveel verschillende paden die je na je bachelor studie kunt kiezen dat je overdonderd raakt van alle mogelijkheden. Wanneer je dan eindelijk hebt besloten dat je wilt doorstuderen blijven er vaak nog vele verschillende masters over waar je uit moet kiezen.

Man bij diplomauitreiking bachelor - master

Een nuttige of interessante master?

Voor mij zelf was het grootste dilemma of ik een studie moest kiezen die praktisch was voor wat ik later wilde gaan doen of iets dat ik interessant vond, maar waarvan ik niet zeker wist wat ik er mee zou kunnen. Zo kun je kijken naar wat voor beroepen je zou willen doen of waar er veel mensen voor worden gezocht en op basis daarvan een master studie kiezen die jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Maar je kunt er ook voor kiezen om een master te doen die wellicht minder verschillende of veelgevraagde banen zult opleveren, maar waar wel jouw interesse ligt.

Uiteindelijk kun je met elke studie wel ergens terecht in de praktijk. Daarnaast is het feit dat je een bachelor of hbo-studie hebt gedaan ook al een goede start. Daarom heb ik er op een gegeven moment voor gekozen, iets wat ik anderen ook kan aanraden, om een studie te kiezen die je echt wilt doen omdat het je interessant lijkt. Wanneer je besluit aan een master te beginnen heb je al vele jaren van studeren er op zitten. Als je dan doorstudeert is het belangrijk iets te kiezen waarvoor jij ook langer door wilt studeren.

Dit kan een master zijn waarbij jij je nog verder verdiept in wat je tijdens je bachelor of hbo-studie al hebt geleerd, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een ietwat andere kant op te gaan om zo je kennis en vakgebied wat verder uit te breiden. Belangrijke factoren die hier meespelen zijn bijvoorbeeld hoe leuk jij jouw eerste opleiding vond. Maar ook of jouw droombaan verdieping of verbreding vereist. Bekijk ook goed hoe een master opleiding weer nieuwe informatie en kennis kan toevoegen aan de dingen die jij al hebt geleerd.

Een nieuwe stad of universiteit?

Ook belangrijk bij de keuze voor een master is de stad of universiteit waar je wilt studeren. Sommige master studies duren enkel een jaar en sommige twee of drie jaar. Of je nu een lange of korte master gaat doen, het is belangrijk dat jij je comfortabel en fijn voelt op de plek waar je studeert. Sommige mensen blijven het liefst bij de zelfde universiteit waar zij hun bachelor hebben gehaald. Wanneer je vanuit het hbo doorstroomt kun je ervoor kiezen in dezelfde stad te blijven studeren als je hogeschool.

Anderen kiezen er liever voor om voor een compleet nieuwe universiteit of stad te gaan. Een nieuwe sfeer, nieuwe mensen en een hele andere ervaring. Vergeet hier niet over na te denken en besluit voor jezelf wat jij wilt. Je staat bijna voor dezelfde keuzes als wanneer je je eerste studie koos na de middelbare school. Wil je ver weg of juist dichtbij? Op kamers wonen of bij jouw ouders blijven? Een grote drukke stad of een wat rustigere plek?

De knoop doorhakken

Hoewel wordt aangeraden om op tijd te zoeken naar de juiste master kan dit bij sommige mensen alleen maar leiden tot een lange periode van onzekerheid. Toch is het niet onverstandig om tijdig jezelf te verdiepen in de verschillende opties. Op websites van verschillende universiteiten kun je vaak, door het spelen met de filter opties, al een aardige lijst maken van masters die passen bij jouw voorkeuren.

Eigenlijk is het bijna hetzelfde als het kiezen van een bachelor, maar nu zijn de open dagen vaak ineens open avonden. En uiteindelijk moet er een knoop worden doorgehakt. Hoe jij dit het liefste doet is jouw eigen keus. Door met een beste vriendin of een ouder te praten, door een rondje te lopen of een lijstje te maken. Voelt het goed? Stop met nadenken. Toch niet helemaal zeker? Kijk dan nog even verder.

Daarnaast bieden universiteiten zelf ook vaak veel hulp aan bij het kiezen van een vervolgstudie. Wanneer je er niet uitkomt, vergeet dan niet te praten met een studieadviseur. Zij weten vaak nog veel beter wat voor mogelijkheden er allemaal zijn en kunnen wat orde scheppen in de chaos die jij wellicht in jouw hoofd hebt gecreëerd.

Een master kiezen doet de één in een middag en de ander in een half jaar. Probeer in ieder geval niet te veel te stressen, maar kies iets waar jij je goed bij voelt. Een master doe je voor jezelf. Dus de keuze ligt ook bij jouzelf.

Reacties zijn gesloten.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Sandra

Hoi! Ik ben Sandra en ik doe International Communication and Media (IBCoM) aan de Erasmus Universiteit in het prachtige Rotterdam. De afgelopen twee jaar schreef ik met veel plezier voor ons eigen IBCoMagazine. Mensen noemen mij vaak creatief en enthousiast, maar ook originaliteit vind ik belangrijk. Tijdens mijn stage leerde ik veel over online marketing en ik hoop tijdens mijn uitwisseling veel te leren over politieke communicatie. Via Studentmind wil ik mijn passie voor schrijven met jullie kunnen delen en verbeteren. Ik wens je veel plezier met het lezen en hopelijk vind je het net zo interessant als ik!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!