Isa de Lange HZ University of Applied Sciences 20 mei 2019

Tegenslagen. We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken, of we het nu leuk vinden of niet. Hoe ouder je wordt, hoe meer uitdagingen er op je pad komen en helaas horen daar die welbekende obstakels ook bij. Een uitzichtloze cijferlijst, een akkefietje met groepsgenoten of afwijzing na afwijzing. Maar laat de moed niet in je schoenen zakken, want er zijn een heleboel tips die jou kunnen helpen om tegenslagen te overwinnen tijdens je studententijd. Ik geef je er in deze blog 5!

tegenslagen

#1: Hou rekening met tegenslagen

Rekening houden met tegenslagen. Hoe doe je dat precies? Het is heus niet de bedoeling om ieder moment van de dag na te denken over negatieve gevolgen, maar het kan zeker geen kwaad om bij mooie momenten tijdens je studie of daarbuiten stil te staan bij dat ene moment en het niet voor lief te nemen. Het gezegde ‘alles gaat voorbij’ kan je extra laten genieten van mooie momenten en laten ontspannen bij minder mooie. Een goede oefening hiervoor is mindfulness. Voor velen klinkt dit nog steeds zweverig, maar het tegenovergestelde is waar. Door hier eens (of meerdere keren) per week een moment voor te nemen kom je dichter bij jezelf te staan en uiteindelijk komt alles minder hard binnen. Probeer het maar eens!

#2: Probeer te accepteren

Ja, je hebt een cijferlijst om van te huilen en je weet niet of je dit studiejaar wel zal redden. Toch is het belangrijk om positief te blijven en te accepteren. Uiteindelijk zijn er ergere dingen in het leven. Naast een slechte cijferlijst, bestaat er ook nog zoiets als afwijzing. Ben je al – voor je gevoel – eeuwen aan het solliciteren op stageplaats na stageplaats, en heb je tot nu toe steeds geen geluk? Bedenk jezelf dat het absoluut niet persoonlijk is en blijf doorzettingsvermogen tonen. Uiteindelijk kom je op een plek terecht waar jij hoe dan ook veel zal leren. En zo niet? Dan heb je er in ieder geval hartstikke veel geleerd en/of ervaring opgedaan. Ook bestaat er altijd de optie om iemand mee te laten kijken naar je cv. Vervolgens kun je een sollicitatiegesprek oefenen met iemand die je vertrouwt. Als er dan feedback is, weet je dat je niet wordt afgewezen op je persoonlijkheid, maar misschien is er op praktisch vlak gewoon nog verbetering nodig. Fijn om dat dan te horen van je vriend/moeder of huisgenoot!

#3: Praat erover

Ben je niet zo’n prater? Als je stress ervaart kan het toch een enorme opluchting zijn om je gevoelens te delen met vrienden en/of familie. Misschien denk je bij jezelf: ‘ik moet gewoon niet zo zeuren’, maar andere mensen kunnen jou net de tips geven die je door een lastige periode heen kunnen slepen. Of ze komen met fijne inzichten die jij nog niet eerder hebt bedacht.

#4: Opschrijven

Vind je nog steeds geen rust na het praten met je vader, vriendin of huisgenoot? Schrijf al je gedachten dan eens op. Door steeds maar te piekeren, blijven die vervelende gedachten rondhangen in je hoofd. Als je je hersenspinsels terugziet op papier, kun je er vaak met een nuchtere blik naar kijken en eventueel oplossingen vinden.

#5: Zoek naar voorbeelden

Soms kan het voelen alsof je de enige op aarde bent die te maken krijgt met afwijzing, slechte cijferlijsten of conflicten met studiegenoten. Maar als je er ten eerste over praat met medestudenten, en ten tweede op internet rond gaat surfen, zal je merken dat er veel geschreven wordt over jouw moeilijkheden. Op Psychologie Magazine vind je artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Van assertiviteit tot keuzestress. Na het lezen van deze verhalen voel je je al stukken beter. Beloofd!

Hopelijk geven deze 5 tips je moed om door te zetten tijdens je studietijd. Maar misschien is de allerbelangrijkste tip wel: maak je niet te druk! Soms moet je juist met deze (kleine) tegenslagen te maken krijgen, om er vervolgens sterker uit te komen en toekomstige (grotere) tegenslagen beter aan te kunnen. Zelf draai ik alle negatieve gedachten om naar positieve en focus ik me altijd op de leuke momenten. Hoe cliché ook: jij komt echt wel over deze tegenslag heen en vooral: geniet lekker van je studententijd!

Reacties zijn gesloten.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Isa

Hoi Studentmindlezers/lezeressen! Mijn naam is Isa de Lange en ik ben derdejaars studente Communicatie aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Aankomend jaar start ik met de minor Toegepaste Psychologie in Leiden. Om mezelf in drie woorden te omschrijven: creatief, enthousiast en accuraat. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd op zoek naar de leukste (kleurrijkste!) hotspots. Ik fotografeer altijd en overal en verzamel zo de kleurrijkste plaatjes die ik bundel op mijn Instagrampagina (m’n eigen mini-blog)! Daarnaast vind ik het leuk om met taal bezig te zijn.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!