Seyfullah Semen Hogeschool van Amsterdam 18 oktober 2018

Als student heb je soms zeker wel problemen met het vinden van werk. Nou kan je zeggen dat het niet moeilijk is. Daar heb je dan zeker gelijk in, maar ik heb het over werk waar je op dit moment voor studeert. Hierbij zullen er een aantal tips volgen hoe jij als student werk kan gaan zoeken binnen jouw vakgebied zodat je toch wel wat meer ervaring hebt dan de meeste studenten.

Hoe kan ik professioneel werkervaring opdoen als student

1. Solliciteer, solliciteer en solliciteer

Laten we beginnen bij het begin. Hoe kom je aan werk? Door te gaan solliciteren! Het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Vooral als je bij bedrijven gaat aankloppen die meestal full-time personeel zoeken. Ik heb daardoor heel vaak een ‘nee’ gehad. Met vaak bedoel ik echt vaak. Maar buiten dat om, moet je gewoon zoals iedereen solliciteren er is geen speciale formule om een baantje te krijgen. Dit gaat niet om een supermarktbaantje, nee dit gaat om een baantje om ervaring op te doen als een echte professional.

Hoe kun je zo effectief mogelijk solliciteren als student? Dat is een lastige vraag en voor mij was dat ook lastig. Wat ik heb geleerd is dat je gewoon moet doorgaan. Een nee heb je een ja kun je krijgen. Dit zegt mijn vader altijd. Ik heb er nog een schepje bovenop gedaan en ik heb er dit van gemaakt: “Een nee heb je, een ja kun je krijgen en als je een nee krijgt probeer je het nog een keer.” Nou denk je vast, “Ja maar bij wie probeer je het nog een keer?”. Het antwoord is simpel, bij het zelfde bedrijf, maar dan bij een andere recruiter of je probeert gewoon een ander bedrijf.

Je moet nooit stoppen bij een keer nee of twee keer nee. Als jij graag wilt werken als marketeer of noem maar op, dan moet je het lef hebben om ervoor te gaan. Laat zien hoe graag je wilt.

Hoe kan ik professioneel werkervaring opdoen als student - soliciteer

2. Linkedin

Ik vind dat studenten te weinig waarden hechten aan LinkedIn. Ik snap dat veel van jullie meer tijd willen besteden aan Facebook, omdat je vrienden of vriendinnen dat ook hebben, maar wees af en toe een beetje een egoïst. Het klinkt raar, maar ik geloof er echt in dat je jezelf moet redden. Het is jouw toekomst en niet die van je vrienden. Investeer tijd in het verbeteren van je LinkedIn profiel. Ik bedoel niet te zeggen dat je je account maar moet vullen met leugens, nee integendeel, laat blijken wie je echt bent, wat je wilt bereiken en wat je tot nu toe al hebt bereikt. Schrijf al je ervaringen op. Je profielfoto hoeft niet in pak of met een filter. Wees gewoon jezelf.

Nadat je je profiel hebt gevuld met je ervaringen en projecten enzovoort is het tijd om doelgericht mensen te gaan zoeken. Veel mensen sturen iedereen maar een vriendschapsverzoek, maar ze weten niet waarvoor ze hen ooit gaan nodig hebben. Zoek mensen op die al het werk doen dat jij ook wilt gaan doen. Stuur ze eens een keer een bericht. Dat laatste heb ik ook vaak gedaan. Ik heb vaak geen antwoord gehad en ook vaak wel. Ga op zoek naar recruiters en vraag ze of er een plekje is voor een student die graag wil werken naast zijn of haar studie.

3. Onderscheid jezelf

Je moet jezelf onderscheiden van de rest. Okay, leuk en aardig, maar hoe doe ik dat? Ook weer een simpel en to the point antwoord. Ik zal een aantal tips opsommen:

  1. Volg cursussen.
  2. Lees meer boeken.
  3. Probeer meer te doen dan alleen je huiswerk.
3.1.1 Volg cursussen

Tegenwoordig heb je zoveel informatie op het web dat je er wel gebruik van MOET maken. Er zijn zoveel cursussen te vinden op het web, het is niet normaal. Investeer eens in een cursus. In plaats van uiteten gaan elke week, is het verstandiger om als student je horizon te verbreden. Als je dat nu niet doet, dan ga je dat later bijna niet meer kunnen doen.

3.1.2 Lees meer boeken

Vergeet nooit dat er zoveel boeken zijn. Het is gewoon triest om te zien dat informatie op je staat te wachten en dat je niet eens een kleine 12 euro per maand aan de kant kan zetten voor een schatkist. Dat is wat boeken zijn. Kleine schatkistjes. Je kunt van alles over je vakgebied lezen. Niet alleen je schoolboeken. Je schoolboeken blijven meestal hangen bij de basis, maar jij moet verder kijken.

3.1.3 Probeer meer te doen dan alleen je huiswerk

Veel studenten die hebben hun huiswerk af en dan gaan ze ineens niks meer doen. Wat is er nou erg aan om een keer wat meer te doen dan alleen je huiswerk? Probeer eens een keer je eigen project te bedenken, voor 1 uur een cursus te volgen en dingen te proberen die jouw kennislevel binnen jouw vakgebied naar een volgend niveau brengen.

4. Tips

Hierboven heb ik net uitgelegd hoe je aan de slag kun gaan om bij bedrijven op te vallen. Nu volgt er een aantal tips die je kun toepassen om ervaring op te doen.

4.1.1 Bedenk eigen projecten

Probeer zoveel mogelijk je eigen projecten te bedenken. Doe alsof je een professional bent en stippel het vraagstuk waar je mee zit, uit. Dit kan je weer mooi op cv zetten en het telt toch wel echt als werkervaring.

4.1.2 Doe freelance klusjes

Je kan tegenwoordig heel snel aan freelance werk komen. Je hebt verschillende platformen die ervoor kunnen zorgen dat je werk op tafel krijgt. Je hebt van elk bedrijfstak wel werk. Naast het extra loontje dat je krijgt, ben je hiernaast ook nog een ervaring rijker. Freelance staat eigenlijk heel professioneel, want je kan op eigen houtje klusjes klaren.

4.1.3 Eigen onderneming

Heb jij een geweldig idee? Waar wacht je dan nog op? Je kan je eigen onderneming beginnen met het product dat je in gedachten hebt. Ook al wordt het niks, je hebt het geprobeerd en je bent een ervaring rijker geworden. Wie weet vind je het super leuk en gaat alles wel heel goed.

4.1.4 Werken voor een startup

Misschien heeft je beste vriend of een kennis van een kennis wel een startup waar jij een steentje aan kan bijdragen. Dit is weer een mooie kans om aan werkervaring te komen binnen jouw bedrijfstak. Wat nog mooier zou zijn, als je potentie ziet in het bedrijf, dat jij een soort mede-eigenaar wordt van het bedrijf.

5. Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om ervaring op te doen. Waar je vooral mee moet beginnen, is de mentaliteit uit je gedachten zetten dat je eerst afgestudeerd moet zijn voor je aan de bak kan. Ik heb je tips gegeven hoe je aan de slag kan gaan bij verschillende bedrijven. Niet stil zitten, maar gewoon doen.

Een aantal voorbeelden van dingen die jij kunt doen om ervaring op te doen binnen jou bedrijfstak zijn:

  1. Eigen projecten;
  2. Freelance klusjes;
  3. Eigen onderneming;
  4. Werken voor een startup.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Seyfullah

Ik ben Seyfullah Semen en studeer momenteel aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik volg daar de opleiding HBO-ICT Software Engineering. Mijn grootste interesses zijn programmeren, lezen en schrijven. Om mijn passie voor schrijven te delen heb ik mijn eigen blog opgestart: https://thedailyraita.com.

Ik hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Het is belangrijk om als mens jezelf te leren kennen. Weten wat jou beweegt, je passie ontdekken en weten wat je doelen zijn. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om als mens jezelf elke dag onder ogen te zien en jezelf elke dag weer te verbeteren. Zodat je morgen een beter persoon bent dan dat je gister was.
De reden dat ik blogger bij Studentmind ben geworden is dat het een mooie kans is om andere studenten te inspireren en kennis bij te brengen over persoonlijke ontwikkeling en meer technische onderwerpen.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!