Kamelia Boon HZ University of Applied Sciences 23 november 2018

Als ik terugkijk naar mijn minor, dan kan ik alleen maar glimlachen. Want wat een tof halfjaar was dat zeg, onvergetelijk! Achteraf gezien viel de keuze voor de minor eventmanagement op zijn plek, maar je moest eens weten hoe moeilijk ik het vond om een keuze te maken. Er zijn namelijk zoveel opties… In deze blog leg ik je precies uit wat een minor is en wat er allemaal bij deze keuze komt kijken.

Hoe kies ik een minor?

Wat is een minor?

Een minor is een verplicht halfjaar aan onderwijs waarbij je zelf mag kiezen wat je wilt gaan volgen en waar. Dit kan in Nederland zijn, maar mag ook of het buitenland. Door het volgen van een minor kan je je specialiseren in een bepaald onderwerp binnen je vakgebied. Op deze manier maak je je onderscheidend van je klasgenoten. Als je je minor voldoende hebt afgerond dan ontvang je 30 studiepunten. Afhankelijk van de school waar je op zit volg je een minor in het derde of vierde jaar van je studie.

Verdiepen in minoren

Via de website kiesopmaat.nl kun je je aanmelden en de beschrijvingen van minoren inzien. Hier kan je zien in welk semester de minor wordt gegeven en op welke hogeschool. Per minor vind je een omschrijving van wat de minor inhoudt en wat je kunt verwachten. De toetscriteria, zoals opleverwerk staat hierbij ook vermeld. Er is dus een (kleine) kans dat je geen tentamens hebt tijdens je minor. Al zal iedere minor zijn eigen invulling hebben.

Drie tips voor het kiezen van een minor

  1. Wat vind ik leuk?
    Kijk naar wat je vroeger al leuk vond om te doen of waar je interesse ligt binnen je studie. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Misschien dat je van kleins af aan al schrijft en hier nu iets mee wilt doen. Of misschien ben je een echte regeltante (like me) en wil je alles weten over hoe je evenementen organiseert. Maar het kan ook dat je je wilt verdiepen in een onderwerp dat jou tijdens je studie interesseert. Bijvoorbeeld SEO of marketing. Het kan ook zijn dat je al weet wat je na je studie wilt gaan doen. Ook hier kan je je minor op aanpassen.
  2. Ervaringen van studenten
    Als het al niet gedaan wordt op school, vraag dan eens of studenten wat willen vertellen over hun minor. Wat vonden ze ervan? Hoe was de sfeer? Hoe was het in het buitenland? Wat moet je daar allemaal voor regelen? Hoe zit het met huisvesting? En ga zo maar door. Misschien dat je door het horen van deze ervaringen een bevestiging krijgt voor de minor die je wilt volgen, maar het kan ook zo zijn dat je andere inzichten krijgt. Hier heb ik persoonlijk ook veel aan gehad. Zo had ik eerst niet de intentie om naar het buitenland te gaan, maar door de verhalen van studenten ben ik er toch anders over gaan denken. Uiteindelijk werd Praag toch Rotterdam, maar zonder de ervaringen had ik deze keuze nooit overwogen.Minorkeuze
  3. Het gesprek aangaan
    Ook via gesprekken met je studiebegeleider kan je bespreken welke minoren je interessant vindt. Als je niet kan kiezen, maak dan eens een top 5 en neem dit als leidraad voor je gesprek. Het is een kwestie van filteren, maar je komt er wel! Heb je een specifieke vraag over je minor? Neem dan eens contact op met de contactpersoon die vermeld staat op kiesopmaat. Diegene kan jou antwoord geven op je vraag, wie weet is dit deze doorslag voor jouw keuze. Een andere optie is om aan andere mensen te vragen wat bij jou past of wat ze je zien doen, dit kan ook helpen bij het filteren van je keuzes.

Aanmeldperiodes

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt is het is belangrijk om goed in de gaten te houden vanaf wanneer je je kunt aanmelden. Vooral wanneer je een minor heel erg graag wilt volgen. Bij vele minoren geldt: vol = vol. Al kan het sturen van een mailtje met motivatie soms helpen dat je nog wel terecht komt. Aangemeld? Dan is het tijd om de papierwinkel af te werken.

Ik wens je heel veel succes met je minorkeuze en hoop dat jij ook zo mag genieten als ik gedaan heb ?. En vergeet niet, slechte keuzes bestaan niet.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Kamelia

Mijn naam is Kamelia Boon. Ik ben een vierdejaars communicatiestudente die bekend staat om haar creativiteit, spontaniteit en eerlijkheid. Mijn hart is niet alleen gestolen door het communicatievak, maar ook door eventmanagement. Plannen en organiseren, ik vind het heerlijk om te doen! Vanaf dat ik kon schrijven had ik altijd al pen en papier bij de hand. Vroeger produceerde ik gedichtjes, vandaag de dag schrijf ik blogs over studiegerelateerde onderwerpen en het communicatievak.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!