Lene Makkink Saxion Hogeschool 5 maart 2019

Het kiezen van een studie kan ontzettend overweldigend zijn. Op jonge leeftijd moet je eigenlijk al kiezen wat je de rest van je leven wilt gaan doen. In het jaar 2016-2017 stopte ongeveer een kwart van de studenten met een opleiding, aldus ResearchNed. Een bizar hoog percentage, zeker als je bedenkt dat het hier om levenskeuzes gaat. Natuurlijk bestaat er altijd een risico dat je gekozen opleiding niet precies is wat je ervan had verwacht, maar een goede voorbereiding kan al veel goed doen bij het kiezen van een opleiding die bij jou past.

Studying

Begin op tijd met zoeken

Op de middelbare school word je er vaak genoeg aan herinnerd dat je straks gaat studeren. Lekker dichtbij, of misschien juist naar de andere kant van het land. Naast het kiezen van een opleiding kies je ook een stad of regio. Ga hierom op tijd op zoek. Er zijn ontzettend veel studies om uit te kiezen, dus zou het zonde zijn als je je beperkt tot wat je bekend in de oren klinkt. Vrijwel elke opleiding wordt ook in meerdere steden aangeboden, dus kijk verder dan je neus lang is! Er zijn verschillende hulpmiddelen voor, maar simpelweg je interesses googlen, gecombineerd met ‘studie’ brengt je al een heel eind op weg. Zelf ging ik in havo 4 al op zoek naar interessante opleidingen en ben ik meteen aan het begin van mijn vijfde jaar op bezoek gegaan bij hogescholen.

Bezoek veel open dagen

Top, je hebt wat opleidingen gevonden die interessant klinken. Het praatje op het internet is waarschijnlijk mooier dan de opleiding uiteindelijk is. Ook een hogeschool of universiteit is niet altijd precies wat je ervan verwacht. Bezoek open dagen. Zo veel als je kunt. Naast het feit dat het goed is om een duidelijk beeld te krijgen van een school, is het ook belangrijk om een eigen gevoel te krijgen bij een opleiding. Voor hetzelfde geld is studie A in Utrecht tien keer minder leuk dan in Amsterdam (om maar een voorbeeld te noemen). Bij mij was er bijvoorbeeld een duidelijk verschil in sfeer tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook als de ene open dag fantastisch is, kan het geen kwaad om nog even door te speuren.

Ga proefstuderen

Werk en studie

Sommige opleidingen bieden het aan vanuit de school zelf, maar ik raad je aan om met een daadwerkelijke student mee te lopen voor een dag of twee. Op open dagen en georganiseerde meeloopdagen krijg je de mooiste aspecten van een opleiding te zien. Toen ik mijn eerste jaar begon, bleek mijn studie heel anders dan ik had verwacht. Tijdens de proefstudie dag werd alles heel mooi verpakt, maar het was niet te vergelijken met mijn normale collegedagen. Tijdens dat jaar nam een klasgenoot van mij regelmatig middelbare scholieren een dagje mee, waardoor zij een echte ervaring kregen van de opleiding. Wees dus niet bang om een student van de opleiding die je interesseert te benaderen. Een dagje meelopen op een doodgewone collegedag gaat je veel verder helpen dan een georganiseerde dag vanuit een groot instituut.

Zorg dat je er klaar voor bent

Wat je ook doet, kies geen studie omdat het móet. Kies een studie omdat deze je écht leuk lijkt en je interesses ermee overeenkomen. Niets is zo zonde als beginnen aan een opleiding, om er vervolgens achter te komen dat je er nog niet klaar voor bent. Het is nergens voor nodig om bij de 25 procent vroegtijdige afvallers te horen. Praat erover met je vrienden en familie en wees eerlijk tegen jezelf. Als je er klaar voor bent is het top en dan ga je de mooiste tijd van je leven tegemoet, maar als het niet goed voelt moet je het (nog) niet doen.

Houd ook altijd in je achterhoofd dat het oprecht de leukste tijd van je leven hoort te zijn, dus als het niet zo voelt (tentamenweken niet meegerekend), dan is het niet meant to be.

Reacties zijn gesloten.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Lene

Hoi, ik ben Lene! Momenteel volg ik de opleiding Media, Informatie en Communicatie in het Twentse Enschede. Met een passie voor schrijven en een goed gevoel voor taal probeer ik zoveel mogelijk ervaring op te doen binnen de mediawereld. Het is mijn grote droom om als hoofdredacteur bij een tijdschrift te werken. Ik ben blogger bij Studentmind geworden omdat het goed op mijn cv staat en ik hierdoor meer mensen kan bereiken met mijn schrijfwerk. De extra ervaring kan ik goed gebruiken in de mediawereld. Het is een mooi opstapje!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!