Myrthe Hoekstra Hanzehogeschool Groningen 24 november 2017

Honours, dat is toch alleen maar voor introverte mensen en nerds?” En zo bestaan er wel meer vooroordelen over het honoursprogramma. Aan mij de taak om deze voor eens en altijd uit de wereld te helpen…

Wat is een honoursprogramma?

Voor degene die er niet bekend mee zijn: een honoursprogramma is een aanvullend programma voor gemotiveerde en talentvolle studenten. Veel universiteiten en hogescholen bieden het aan. Na mijn eerste opleidingsjaar stond ik voor de keuze: wel of niet Honours doen? Het eerste jaar was me vrij makkelijk afgegaan, maar ik had geen idee hoe het tweede jaar eruit zag. Zou ik wel genoeg tijd hebben? En sterker nog: zou ik er wel geschikt voor zijn? Was ik die talentvolle en gemotiveerde student die ze zochten? Na wat getwijfel besloot ik om ervoor te gaan. Ik kon immers niets verliezen. En wat ben ik achteraf blij met die beslissing!

Honoursstudent Wanda: “Het biedt je zoveel meer: niet alleen contacten, maar ook zoveel andere kennissen en inzichten op zoveel andere disciplines. Daar leer je zoveel van. Ik had het echt niet willen missen!”

 

Mijn honoursprogramma

Het filmpje hierboven zegt eigenlijk alles al: Honours is allesbehalve saai en juist heel uitdagend. Wel blijft het lastig om uit te leggen wat ik nu precies doe. Wat daarbij ook niet helpt is dat het programma op elke school weer (ietsje) anders is. Oké, ik geef het een kans: mijn honoursprogramma bestaat uit drie leerlijnen, waar ik na drie jaar 30 studiepunten mee kan verdien.

Deze leerlijnen zijn:

  • Innovation Line;
  • Community Line;
  • Interdisciplinary Line.

Maar deze leerlijnen zeggen je natuurlijk vrij weinig ;-). Kortgezegd is de ‘Innovation Line’ je eigen project. Hierbij ga je kijken naar je eigen sterkte(s) en zwakte(s). Tijdens het honoursprogramma werk ik hieraan. De ‘Community Line’ houdt vooral in dat je bezig bent met actualiteiten. Zo moesten wij debatten voeren en zelf een communityproject bedenken en uitvoeren. Ten slotte heb je de ‘Interdisciplinary Line’. Deze vind ik het leukst. Hiervoor kun je in totaal zes studiepunten verdienen. Hoe? Dat mag je zelf weten! Mijn honoursprogramma biedt ieder jaar meerdere projecten aan waar je aan mag mee werken. Belangrijk hierbij is dat je deze projecten met honoursstudenten van (vaak) andere opleidingen doet. Zo leer je heel veel over andere opleidingen! Later in deze blog geef ik wat meer voorbeelden van zulke projecten.

Toch snap ik dat het lastig blijft. Ooit hoorde ik een honoursstudent het volgende zeggen: “Eigenlijk kan je niemand precies uitleggen wat Honours precies inhoudt en dat is juist het mooie eraan: ieders honoursprogramma is uniek”. Zo waar!

Voorbeeldprojecten

Ik begin gelijk bij een heel bijzonder project. De Koninklijke Landmacht vervoerde in de nacht van 23 op 24 mei 2016 ter ondersteuning van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork drie oude goederenwagons vanuit het Duitse Staßfurt naar het defensiecomplex in Coevorden. Als honoursstudent mocht ik, samen met drie andere studenten, mee om dit project vast te leggen. Het resultaat is de video die je hierboven ziet.

Naar aanleiding van dit project in Duitsland werd ik datzelfde jaar met een andere student uitgenodigd om te helpen met de Regimentsdag, een dag waarin nieuwe militairen werden beëdigd. Hiervoor kregen we ook een rondleiding op de militaire kazerne in Havelte. Het was zo interessant om hier een kijkje te nemen!

Interdisciplinaire projecten

Het jaar erna besloot ik om me aan te sluiten bij een interdisciplinair project waarin ik, samen met 12 internationale honoursstudenten, werkte aan het voorbereiden van een internationale manifestatie in 2018 met als thema “het verbinden van het verleden met het heden”. Naast het werken aan dit project, kreeg ik samen met andere studenten de kans om een krans te leggen op 4 mei (Dodenherdenking). Zo dankbaar!

Nog geen maand later deed ik mee aan een Summerschool. Gedurende drie weken werkte ik met honoursstudenten van de Hanzehogeschool, Windesheim en zelfs Amerikaanse studenten samen aan het thema ‘Holocaust Remembrance’ en de impact op de samenleving van vandaag. Naast het werken aan verschillende opdrachten bestond de Summerschool uit tripjes naar Amsterdam en Berlijn. In Amsterdam bezochten we onder andere het Anne Frank Huis en in Berlijn enkele Joodse musea.

Samen met vijf andere honoursstudenten had ik de uitdaging om in februari 2017 de Hanze Honours Community Day te organiseren. Een dag voor alle honoursstudenten van de Hanze, met het doel om de ‘community’ te versterken. Een mix van serieuze en sociale activiteiten zorgde voor een geslaagde dag. Er waren tien verschillende workshops, meerdere sprekers en andere leuke activiteiten. Ik heb enorm veel geleerd van het organiseren van zo’n dag!

Drie dingen die ik echt niet had willen missen aan het honoursprogramma? Het leren werken met studenten van verschillende opleidingen (disciplines), de te gekke projecten waar ik aan mee heb mogen werken en het opbouwen van m’n netwerk!

Ga jij ook een honoursprogramma volgen? Voor vragen over het programma op de Hanze mag je me alles vragen! Voor vragen over het programma op Windesheim kun je bij bloggers Carlien en Vera terecht.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Myrthe

Hoi! Ik ben Myrthe, een derdejaars communicatiestudente aan de Hanzehogeschool in Groningen. Non-stop creatief, nuchter en kwaliteitsbewust. Dat zijn de drie kenmerken waar ik voor sta. Verdwalen in mooie stukken en het ontdekken van alle nieuwigheden op online gebied, is het liefst wat ik doe. Voor mijn freelancewerk als fotograaf heb ik sinds kort een online portfolio, namelijk www.myrthetamara.com. Daarnaast mag ik mezelf mode-reporter van de Hanze noemen en schrijf ik zo af en toe artikelen over de modetrends voor HanzeMag. Na mijn studie zie ik mezelf al helemaal bij een (online) magazine werken. Bloggen bij Studentmind geeft mij de kans om mijn passie voor het schrijven te combineren met mijn interesse voor influencer marketing. Ben je benieuwd naar mijn geschreven artikelen? Houd mijn blogs dan goed in de gaten!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!