Simon van der Linde Windesheim Zwolle 21 november 2018

Na het eerste jaar van mijn studie, kwam ik in aanraking met het honoursprogramma van Windesheim. Het leek me een leuke uitdaging. Inmiddels kan ik mezelf bijna een half jaar een honoursstudent van het Windesheim in Zwolle noemen. Met die ervaring wil ik twijfelende studenten meer duidelijkheid geven over waar ze (eventueel) aan beginnen. 

honoursprogramma

Wat is een honoursprogramma eigenlijk?

De meeste studenten worden verteld dat een honoursprogramma ‘een mooie kans is voor extra uitdaging buiten je eigen studie’. In de basis is dat ook waar, maar het is wel een beetje kort door de bocht.

Disclaimer: omdat ik eigenlijk alleen maar uit eigen ervaring kan praten, zal deze blog gebaseerd zijn op het honoursprogramma van het Windesheim in Zwolle (meer informatie hier). Mocht je meer willen weten over Honours op de Hanzehogeschool in Groningen, dan kun je altijd bij blogger Myrthe terecht. Laten we beginnen!

Individuele ontwikkeling

Ten eerste: je leert jezelf veel beter kennen. Sinds mijn aanmelding denk ik steeds vaker na over onderwerpen zoals ‘wie ben ik nu eigenlijk en waarom ben ik zo?’ Dat komt door de opdrachten en begeleiders van het programma, die je constant uitdagen om verder na te denken dan dat je dat normaal doet. Niet alleen begin je dit soort gedachteprocessen automatisch in je opleiding te gebruiken, maar ook in je dagelijkse leven. In mijn geval helpt het echt met het ontwikkelen van mezelf.

Snel, veel leren

Zie een honoursprogramma als een opleiding van vier jaar samengevat in maar één jaar (in mijn geval). Het leertempo ligt uiteraard best hoog, maar je leert ook erg veel. De saaie details worden je bespaard en je leert dingen waar je je hele leven daadwerkelijk iets mee kan. Toch zal je merken dat dit snelle leertempo best lastig kan zijn. Het is waarschijnlijk een totaal andere omgeving dan in je eigen opleiding. Je zal het dus eerder te moeilijk dan heel saai vinden. Maar bekijk het van de positieve kant: van moeilijke en onbekende situaties leren we juist het meest.

Interdisciplinaire samenwerking

Tijdens het programma werk je veel samen met mensen uit erg verschillende achtergronden. Ze hebben andere kennis, meningen en perspectieven dan jij. Daar zal je mee moeten leren omgaan. Gelukkig krijg je genoeg begeleiding bij deze samenwerking en zal je mensen daardoor heel goed leren kennen. Op deze manier word je goed voorbereid op het ‘echte leven’. Je zal uiteindelijk constant moeten samenwerken met mensen die compleet anders denken dan jij. Om deze samenwerking goed te laten verlopen, wordt veel aandacht gegeven aan het vormen van diepe connecties. Ik weet meer over de mensen die ik van Honours ken, dan de meeste mensen uit mijn eigen klas. Uit het programma heb ik nu al hele goede vrienden gemaakt. Dat alleen maakt het honoursprogramma al een groot succes voor mij.

honoursprogramma

Dit is een foto van mijn projectgroep tijdens het project omtrent het verbinden van doelgroepen in een nieuwbouwwijk in Zwolle. Tijdens dit project was er sprake van veel stress, druk, maar ook samenwerking en leerzame ervaringen. Een ‘echter’ project dan ik waarschijnlijk in mijn opleiding ga meemaken.

Tijdsintensief?

Veel studenten doen niet mee aan een honoursprogramma, omdat ze denken dat het te veel tijd zal gaan kosten. “Ik ben al genoeg tijd kwijt aan mijn opleiding en werk” hoor ik vaak bij mensen die wel zijn uitgenodigd, maar besloten hebben om niet mee te doen. Hoewel ik eerst ook dacht dat het programma best tijdsintensief zou worden, valt dat achteraf heel erg mee. In mijn geval ben ik er per week gemiddeld zes uur (waarvan vier uur bij de wekelijkse bijeenkomst) aan kwijt. Het meeste werk wordt verricht tijdens de bijeenkomsten, dus je zal genoeg vrije tijd over hebben.

Naar mijn mening geeft dat de lijst van redenen weer waarom het honoursprogramma voor mij een goede keuze was. Voor de tijd die je er insteekt krijg je er veel leuke ervaringen, relaties en kennis terug. Hopelijk heeft dit jouw keuze een beetje makkelijker gemaakt!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Simon

Hoi! Mijn naam is Simon. Momenteel ben ik een tweedejaars student Communicatie aan Hogeschool Windesheim. Ik heb een passie voor ontwikkeling en ik hou ervan om andere studenten te helpen met het bereiken van hun doelen. Daarom schrijf ik graag blogs over de optimalisatie van persoonlijke ontwikkeling van studenten. Studentmind is voor mij een goede kans om mijn ideeën met meerdere mensen te delen en om al schrijvend meer te leren over mijzelf en de dingen die mij aanspreken. (Als je meer over mij en mijn werkervaring wil weten, bekijk dan mijn persoonlijke website: simonvanderlinde.com.)

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!