Wendy de Jong NHL Stenden Hogeschool 17 oktober 2018

De eerste collegeweken zijn alweer voorbij en het zou zomaar kunnen dat hiermee ook het begin van jouw laatste jaar als student begonnen is. Misschien ben je wel net als ik op zoek naar een afstudeerstage die bij je past. In deze blog deel ik een aantal tips met je!

Bedenk wat jij wilt leren tijdens je stage

Stap 1: denk na over jouw toekomstige afstudeerstage

Waarschijnlijk heb je de afgelopen jaren hard gewerkt en weet je inmiddels wel welke kant je op wilt. Toch is het verstandig om voor je begint met zoeken na te denken over wat je wilt. Vraag jezelf af wat je leuk vindt aan je vak, waar je meer over zou willen weten en waar je zou willen werken als je afgestudeerd bent. Heb je al deze dingen op een rijtje? Dan is het nu tijd voor stap 2!

Stap 2: ga op zoek!

Nu je weet wat je wilt kun je gaan zoeken naar dé perfecte afstudeerstage. Dit hoef je gelukkig niet alleen te doen. Vaak heeft jouw opleiding al een groot netwerk vol geschikte organisaties, vraag daarom of zij nog relevante vacatures voor je hebben. Misschien weet je al precies bij welke organisatie je zou willen afstuderen en met een beetje geluk heeft de organisatie van jouw dromen een mooie vacature openstaan.

Is dit allemaal niet het geval? Dan zul je zelf op zoek moeten naar vacatures óf kun je ervoor kiezen om open sollicitaties te sturen. Ook kun je eens kijken of iemand binnen je eigen netwerk nog een leuke vacature voor je heeft. Grote kans dat jij mensen kent die mensen kennen die weer mensen kennen… En voor je het weet heb je een afstudeerplek gevonden!

Stap 3: tijd om te solliciteren

Inmiddels zijn we een paar weken verder en begint te tijd te dringen: je moet nu echt gaan solliciteren! Schrijf een brief waarin je jezelf voorstelt én duidelijk maakt waarom jij bij organisatie X wilt komen stagelopen. Ben je meer visueel ingesteld? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een sollicitatiefilmpje op te nemen! Zo krijgt het bedrijf meteen een goed beeld van je en hoef jij je geen zorgen te maken om -dt fouten in je brief 😉

Niet onbelangrijk in het sollicitatieproces is je Curriculum Vitae, oftewel je cv. Zorg ervoor dat je cv er verzorgd uitziet. Hiervoor hoef je tegenwoordig geen kennis te hebben van grafisch vormgeven, op internet zijn genoeg (gratis) templates beschikbaar die je zo kunt invullen!

Stap 4: op gesprek

Je hebt je sollicitatiebrief verstuurd en na dagen van spanning is het zover: je mag op gesprek komen. Dit is jouw kans om jezelf te presenteren aan je toekomstige afstudeerorganisatie en het is daarom van groot belang dat je goed voorbereid bent. Lees jezelf in in de vacature, bedenk standaardvragen die in bijna ieder gesprek aan bod komen en niet onbelangrijk, weet welke eisen jouw opleiding stelt aan de organisatie.

Een kleine tip van mij voor jou: oefen het gesprek! Op school, met je vrienden, thuis bij je ouders. Eigenlijk is iedere plek geschikt om jouw sollicitatiegesprek te oefenen. Door te oefenen voel je je zelfverzekerder tijdens het echte gesprek en zorg je ervoor dat je optimaal voorbereid bent. Zo vergroot je de kans dat je een afstudeerstage vindt die echt bij je past.

Samen het contract tekenen

Stap 5: beginnen maar!

Gefeliciteerd! Je hebt alle stappen doorlopen en je hebt een afstudeerstage gevonden die bij je past! Misschien moet je, net als ik, een onderzoek doen tijdens je stage en kun je daar alvast aan beginnen. Anders moet je nog even geduld hebben voor je eindelijk kunt beginnen aan die felbegeerde stage! Hoe jouw situatie ook is, je bent in ieder geval goed voorbereid!

Mijn eigen ervaring

Benieuwd hoe ik mijn perfecte afstudeerstage heb gevonden? Eigenlijk heel simpel: via mijn netwerk! Eén van mijn vriendinnen heeft haar derdejaars stage gedaan bij een ontzettend tof bedrijf waar ze nu af en toe nog klusjes doet. Zij heeft mij geholpen met het schrijven van mijn brief én me persoonlijk aanbevolen bij haar leidinggevende. Zo zie je maar weer: een goed netwerk is van levensbelang!

Succes met het vinden van jouw perfecte afstudeerstage!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Wendy

Hoi! Mijn naam is Wendy de Jong en ik zit momenteel in het laatste jaar van de studie Communicatie aan NHL Stenden Hogeschool. Naast mijn studie ben ik blogger bij Vriendinnenonline.nl en doe ik af en toe wat freelance werk in mijn vakgebied. Ook werk als communicatiemedewerker bij de FNP en geef ik advies over profilering. Als blogger bij Studentmind kan ik mijn kennis verbreden en hoop ik je te inspireren met mijn ervaringen!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!