Alysha Singh 27 oktober 2018

‘Schriftje hier, Google Drive bestandje daar. Oeps, waar is mijn agenda gebleven? Ik dacht dat ik hem gisteren nog had. Of plande ik dit jaar mijn afspraken in een digitale agenda?’ Zie hier het scenario van een chaoot. Chaotisch zijn brengt veel positieve dingen met zich mee, maar ik kan je verzekeren dat het heerlijk rustgevend is als je alles beter organiseert. Als chaoot vind je dat waarschijnlijk lastig. Daarom volgen hier enkele tips die leiden tot een georganiseerd studieleven.

Een georganiseerd studieleven

Opruimen van je werkplek

Het gezegde ‘door de bomen het bos niet meer zien’ staat je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Je moet beginnen aan een verslag, maar je bureau ligt vol met rommel. Je raadt het al; die rommel draagt niets bij aan jouw verslag, laat staan aan je productiviteit. Begin daarom met het uitmesten van je werkplek:

  1. Gooi alles op een grote hoop;
  2. Maak drie stapels: de ‘weg-stapel’, de ‘houden-stapel’ en de ‘op-een-andere-plek-leggen-stapel’;
  3. Ga zorgvuldig door je spullen heen en wees kritisch, zorg ervoor dat die ‘weg-stapel’ het hoogst wordt;
  4. Gooi alles wat weg mag gelijk in de prullenbak. Organiseer je bureau opnieuw met de spullen van de ‘houden-stapel’ en breng de spullen van de laatste stapel naar hun nieuwe plek.

Een georganiseerd studieleven

Een computer clean-up

Je werkplek heeft een opknapbeurt gehad. Nu heb je in ieder geval rust om je heen! Het lijkt alsof je alles netjes op orde hebt, maar dan sta je voor het volgende punt: je start je pc op en de bestanden vliegen je om je oren. Een vakantiefoto, een belastingaangifte en een schoolverslag van drie jaar geleden. Je snapt het punt: you have some work to do.

  1. Bepaal welke computerprogramma’s moeten blijven en welke verwijderd kunnen worden;
  2. Zorg dat alleen de belangrijke programma’s zichtbaar zijn op je bureaublad;
  3. Start met je mailadressen: maak mapjes en orden zo al je inkomende mails. Alles wat verwijderd mag worden, moet weg en mag dan ook verwijderd worden in je prullenbak;
  4. Kijk goed naar je bestanden en maak mapjes voor je afbeeldingen en documenten. Voorbeeld: het mapje van het eerste schooljaar bevat mapjes met je vakken die je in datzelfde jaar had (hebt);
  5. Zelfs met een programma zoals Google Drive kun je mapjes maken. Maak het jezelf makkelijk en verdeel ook hier je opdrachten over verschillende mapjes.

Waarschijnlijk snap je na deze stappen het idee wel: mapjes maken en zoveel mogelijk bestanden verwijderen (wel kritisch zijn uiteraard).

Ik heb nog zoveel to do’s

To-do-lists maken; je houdt ervan of je gruwelt ervan. Ik behoor tot de eerste categorie. Waarom? Tegenwoordig zijn er zoveel handige apps en mooi vormgegeven boekjes die van het opstellen van een to-do-list een heus feestje maken. Als je gruwelt van lijstjes maken, leg je de link tussen to-do’s en een feestje waarschijnlijk niet. Toch wil ik je aanraden om een van deze apps te downloaden: Wunderlist2Do of Evernote. Als je meer van een tastbaar exemplaar houdt, raad ik je aan om een kijkje te nemen bij winkels zoals HemaSøstrene Grene en Flying Tiger. Deze winkels zijn experts in het fantastisch vormgeven van boekjes. Het oog wil tenslotte ook wat.

Maak een planning

Nu je een to-do-list hebt gemaakt, kan de moed wat in je schoenen zakken. De kans is namelijk groot dat je denkt: ‘oh nee, hoe ga ik dat allemaal voor elkaar krijgen?’ Geen paniek, met het maken van een planning heb jij straks precies voor ogen wat en wanneer je alles moet doen. Studentmind-blogger Arwa schreef eerder een artikel over effectief plannen.

Een extra tip

Heb je een vriend of vriendin die net als jij chaotisch is of juist iemand die zijn of haar zaakjes altijd netjes op orde heeft? Het maakt niet uit wie je voor je hebt; plan samen met hem of haar een vaste dag in de week dat je samenwerkt aan schoolgerelateerde opdrachten. Maak er samen een productieve (maar ook gezellige) middag, avond of ochtend van. Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke taken je sowieso wil afstrepen. Natuurlijk werkt dit voor iedereen anders: terwijl de één het fijn en productief vindt om met iemand anders samen te werken, werkt de ander efficiënter in zijn/ of haar eentje. Doe vooral waar jij je het beste bij voelt!

Een georganiseerd studieleven

Een georganiseerd studieleven

Zelf houd ik echt van opruimen. Hoe nerdy dit ook mag klinken; het helpt me altijd om met een frisse start aan nieuwe opdrachten te beginnen. Het gezegde ‘chaos om je heen, is chaos in je hoofd’ kan ik niet genoeg beamen. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met bovenstaande organisatietips. Laat het vooral weten als je iets aan deze tips hebt gehad!

Reacties zijn gesloten.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Alysha

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!