Isa de Lange HZ University of Applied Sciences 17 december 2018

Keuzes, keuzes en nog meer keuzes. Soms lijkt het wel alsof je na het beslissen over het ene alweer bent overgeleverd aan het volgende dilemma. Zo voelde dat ook wel bij het kiezen van mijn minor. Ik wil het niet te dramatisch laten klinken, want: hoe leuk is het om je te specialiseren in een richting die jou aanspreekt? Dat vond ik ook, maar alsnog had ik het wel fijn gevonden om wat handige en concrete tips te hebben bij het helpen van mijn keuze voor een minor. Helaas waren die tips niet zo snel te vinden. Waar er talloze hulpmiddelen zijn voor het kiezen van een vervolgopleiding, zijn de hulpmiddelen voor het kiezen van een minor juist minimaal.

Gedurende je studiejaren, vind ik dat een minor een belangrijke stap is. Daarom wijd ik hier graag een artikel aan. Dus lees maar mee: 5 tips voor het vinden van een minor die past bij jouw interesses, specialiteiten en toekomstbeeld.

Minor keuzestress

1. Bepaal de basis van je minor

Op de website ‘Kies Op Maat‘ vind je een overzicht van alle minoren die je kunt volgen. Hier kan de keuzestress al toeslaan: waar moet ik beginnen? Daarom is het belangrijk om tijdig de basis voor jezelf op een rijtje te zetten:

  • Engelstalig of Nederlandstalig?
  • Wil je op kamers; ja of nee?
  • Hoeveel reistijd heb je ervoor over?

Rangschik vervolgens de antwoorden op deze vragen naar belangrijkheid. Dus: hoeveel waarde hecht je aan thuis blijven wonen en hoe zeker weet je dat je wel of niet een Engelstalige minor wil volgen?

2. Vraag rond en rond

Vragen stellen aan studenten of inmiddels werkende mensen is superhandig om wat extra informatie te krijgen. Wellicht kun je op zoek gaan naar studenten die dezelfde opleiding doen als jij. Maar denk ook eens aan andere opleidingen die jij interessant vindt. Misschien wil jij geen vier jaar durende opleiding in een dergelijke richting volgen, maar waarom geen minor? Dat duurt veel korter en je hebt toch vijf maanden kunnen proeven van het vakgebied.

3. Onderzoek waar je passie ligt

Jong of oud, man of vrouw, het maakt niet uit: iedereen kent wel dat gevoel waar je hart sneller bij gaat kloppen. Of het nu gaat om inspirerende teksten schrijven, andere mensen helpen of mooie dingen maken. Misschien weet jij als lezer precies waar ik het over heb en heb jij je passie al jaren gevonden, maar als jij bij die andere categorie hoort heb ik een aantal tips voor je hoe je erachter kunt komen waar je passie ligt.

Ten eerste helpt het om rond te vragen binnen je familie- en vriendenkring. Je familieleden weten waarschijnlijk het best waar jij je vroeger altijd het liefst mee bezig hield en je vriendenkring vindt het vast niet moeilijk om jou in vijf woorden te beschrijven.

Daarnaast helpt het mij altijd om te kijken naar mijn Pinterest, Tumblr of Instagram. Voor mij zijn dit echte inspiratieplatformen en zegt de content die ik opsla veel over mij als persoon. Dat is misschien wel meer een tip voor de vrouwelijke lezers ons!

Social media

4. Vergelijk met inspirerende personen

Als je een minor wilt vinden die bij jou past, moet je natuurlijk allereerst naar jouw karakter, behoeften en wensen kijken. Een beetje vergelijkingsmateriaal hierbij kan geen kwaad; het kan je zelfs heel erg helpen. Maak voor jezelf een lijstje van personen die jou inspireren en waarvan je denkt ‘die hebben een tof beroep of een leuke hobby’. Vraag of doe research naar de wegen die zij hebben bewandeld om tot hun doel te komen. Grote kans dat er een minor bestaat die in een van die richtingen is gespecialiseerd.

5. Research op internet

Lang leve het internet! Zeker als het gaat om het vinden van een minor. Tegenwoordig zul je niet alle informatie meer in boeken vinden, maar moet je het internet af surfen. De website Kies Op Maat, die ik ook heb genoemd bij de eerste tip, geeft een overzicht van alle minoren die het komende studiejaar gegeven zullen worden. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, blik dan terug op je basisoverzicht dat je in het begin hebt gemaakt en voeg je inspiratie daaraan toe.

Je gevoel is het belangrijkst

Heel cliché, maar echt waar: volg je gevoel bij het kiezen van je minor. Iedereen kan wel zeggen wat het beste voor je is, maar zelf weet je meestal echt wel wat je het liefste wilt. Als je uiteindelijk dan nog geen keuze kunt maken heb ik deze tip voor je: als je kop of munt zou gooien en je stiekem al in gedachten aan het hopen bent op het ene, dan weet je dus eigenlijk wél al wat je wilt.

Zelf volg ik de minor Toegepaste Psychologie; een hele interessante minor waar ik nu al ontzettend veel van heb geleerd. Ik heb zeker het idee dat bovenstaande tips mij hebben geholpen bij het vinden van zo’n leuke minor die zo goed bij me past. Zeker het proberen waard dus!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Isa

Hoi Studentmindlezers/lezeressen! Mijn naam is Isa de Lange en ik ben derdejaars studente Communicatie aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Aankomend jaar start ik met de minor Toegepaste Psychologie in Leiden. Om mezelf in drie woorden te omschrijven: creatief, enthousiast en accuraat. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd op zoek naar de leukste (kleurrijkste!) hotspots. Ik fotografeer altijd en overal en verzamel zo de kleurrijkste plaatjes die ik bundel op mijn Instagrampagina (m’n eigen mini-blog)! Daarnaast vind ik het leuk om met taal bezig te zijn.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!