Vera Korblet Twente University 28 juni 2018

Hoewel ik nog niet eens zo heel lang ben afgestudeerd van de opleiding hbo Communicatie, begin ik nu alweer aan mijn volgende afstudeeravontuur. Dit keer is het toch net wat anders, want nu begin ik aan mijn master thesis van de opleiding Technical Communication aan de Universiteit Twente. Om te laten zien dat ik dat felbegeerde papiertje verdien, ga ik een onderzoek doen naar de mate waarin ouderen robots accepteren. Want robots voor ouderen, is dat eigenlijk wel een goede combinatie? 

Op naar dat papiertje

Voor de master thesis mocht ik zelf kiezen welk onderwerp ik wilde onderzoeken, zolang het maar binnen technische communicatie viel. In de tweede periode van de opleiding werden we al voorbereid op het doen van het onderzoek. Tijdens het vak Research Topics kregen we namelijk een aantal suggesties voor afstudeeronderwerpen. De onderwerpen stonden niet vast, dus mijn klasgenoten en ik hebben ons laten inspireren door de suggesties. Eén van de onderwerpen was om een onderzoek te doen naar een geschikte handleiding voor een tablet dat ontwikkeld was voor ouderen. Want is een instructievideo of dik boekwerk wel zo handig voor deze doelgroep? Dit deed mij denken aan de manier waarop er steeds meer robots worden ingezet in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen. Omdat ik tijdens mijn hbo-opleiding ook al eens een onderzoekje had gedaan met een robot, was dit het perfecte onderwerp om op af te studeren.

Wat hebben robots voor ouderen met communicatie te maken?

Misschien vraag je je nu af wat dit onderzoek precies met communicatie te maken heeft. Bij Technical Communication gaat het om de rol die technologie speelt in onze maatschappij en hoe we hiermee omgaan. Het zorgt ervoor dat mensen goed om kunnen gaan met bestaande technologieën en dat nieuwe technologieën zo optimaal mogelijk worden ontworpen. Robots zijn steeds vaker te zien in verzorgingstehuizen. Het is het dus belangrijk om te kijken wat de ouderen hiervan vinden. Zij zijn immers niet zoals wij opgegroeid met dit soort technologieën. Voor mijn onderzoek gebruik ik de telepresence robot ‘Double’ (zie video). Plat gezegd is dit ‘Skype op een stokje’. De robot kun je op afstand besturen zodat je eigenlijk een bewegende livestream hebt.

Kletsen via robots

In mijn onderzoek neem ik de Double mee naar een verzorgingstehuis. Hier zal ik de robot besturen en ga ik bij de ouderen op bezoek. Het verzorgingstehuis waarmee ik werk is ontzettend enthousiast over mijn onderzoek. Er is zelfs de mogelijkheid om de robot op bezoek te laten gaan bij ouderen met dementie. Dit zou een extra variabele zijn die mijn onderzoek net wat unieker maakt. Ik hoop dus dat dat lukt! Daarnaast ga ik in ieder geval met de robot op bezoek bij de dagbesteding. Via de robot ga ik dan een aantal minuten kletsen met deze mensen om te kijken in hoeverre ze de robot accepteren.

Eng of interessant?

Ik ben heel benieuwd om te zien of ouderen en robots samengaan. Vinden ze het eng? Of juist ontzettend interessant en gezellig? Ik verwacht dat de meeste ouderen wel openstaan voor een praatje via een robot. Het internetgebruik onder ouderen is in de laatste jaren explosief toegenomen, waardoor de acceptatie van technologie vooruit is gegaan. Daarnaast zullen ze wel een echt persoon op het schermpje zien en is het geen autonome robot. Binnenkort begin ik met mijn dataverzameling. Daarna zal ik jullie laten weten hoe het was om het onderzoek uit te voeren en of ouderen en robots samengaan!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Vera

Ik ben Vera en ik volg momenteel de master Communication Studies op Universiteit Twente. Met de specialisatie Technical Communication wil ik mij verdiepen in alle technologische ontwikkelingen die het communicatievak beïnvloeden. Hier schrijf ik dan ook graag over. Daarnaast wil ik met mijn blogs het leven van studenten iets makkelijker maken door te schrijven over studiegerelateerde onderwerpen. Wanneer ik niet aan het studeren ben of schrijf voor Studentmind, ben ik lekker bezig als freelancer of zet ik mij in voor een lokale politieke partij.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!