Kamelia Boon HZ University of Applied Sciences 20 november 2018

Hoe is het om stage te lopen en wat moet je allemaal doen? Zelf had ik echt geen flauw idee wat ik kon verwachten vorig jaar. Van vrienden en familie kreeg ik ook steeds de vragen: ‘communicatie, wat is dat nou?’ En ‘wat kun je er mee worden?’ Ik kon er maar geen antwoord op geven, tot ik stage ging lopen. Nieuwsgierig naar wat je kunt verwachten? Daar kom je snel genoeg achter als je verder leest.

stage

Bron: waterschap Scheldestromen

Werktijden

Als je eenmaal begint met stagelopen, zal je waarschijnlijk eerst moeten wennen aan het feit dat je nu ineens fulltime moet werken. Je hebt werkdagen van ongeveer acht uur en je begint vaak om 08:30 of – als je iets meer geluk hebt – 09:00 uur. Veel studenten zijn dit niet gewend, omdat je naast je voltijd opleiding meestal een bijbaantje hebt en geen tijd voor een fulltime baan. Daarnaast heb je een stuk minder vrije tijd. Geen paniek; het went snel en je went aan het ritme. Het is gewoon een kwestie van tijd.

Werkzaamheden

Je moet niet alleen wennen aan een fulltime baan, maar ook aan je nieuwe werkzaamheden. In de eerste weken zullen je bedrijfsbegeleider en collega’s je alles vertellen over wat er wordt uitgevoerd op de communicatieafdeling (of een andere werkplek, ligt er net aan of er ook daadwerkelijk een communicatieafdeling is). Nadat je inzicht hebt in wat er allemaal wordt gedaan op de afdeling, is de kans groot dat je eigen taken krijgt die je uit kunt gaan voeren. Vergeet hierbij niet zelf aan te geven wat je wil doen. Bij de meeste stageplekken is hier vaak wel ruimte voor.

Voorbeelden van werkzaamheden bij een meewerkstage ‘communicatie’ kunnen zijn:

  • Beheren van de mailbox of analysetool voor de social media;
  • Een social media-analyse maken (en uitvoeren);
  • Schrijven voor tijdschriften of uitingen;
  • Persmappen samenstellen;
  • Persberichten schrijven;
  • Mediavragen beantwoorden.

Op kantoor aan het werk

Portfolio

Vóór of tijdens je stage schrijf je meestal een plan van aanpak. Hierin staat onder andere welke competenties je tijdens je stage wil ontwikkelen en via welke beroepsproducten je dit gaat bewijzen. Zelf heb ik stage gelopen op de communicatieafdeling van ‘waterschap Scheldestromen’ in Middelburg. Mijn overall project was het organiseren van de opening van de Energiefabriek, een tweedaags evenement. Binnen dit project heb ik al mijn vooraf aangegeven beroepscompetenties ontwikkeld.

”Hoor je dingen op de afdeling waar je meer over wil weten? Trek je stoute schoenen aan en vraag eens of je met een collega mee mag!”

Stage lopen is een unieke kans om dingen in de praktijk te leren. Zo heb ik in overleg met mijn stagebegeleidster vooraf aangegeven wat ik allemaal wilde leren. Naast het opleveren van een communicatieplan, draaiboek en de organisatie van het evenement gaf ik aan dat ik ook artikelen en persberichten wilde schrijven en mediavragen wilde beantwoorden. Op school had ik weleens een persbericht geschreven, maar in de echte wereld is het toch weer wat anders; denk alleen al aan de tijdsdruk die erachter zit.

Bedenk van te voren dus goed wat je wil leren. Hoor je dingen op de afdeling waar je meer over wil weten? Trek je stoute schoenen aan en vraag eens of je met een collega mee mag! Last but not least heb ik nog een laatste tip voor je portfolio: begin op tijd. Al heb je het waarschijnlijk al druk genoeg met je eigen stagewerkzaamheden, maar aan het einde van je stage scheelt het veel tijd en stress. Verzamel dus gedurende je hele stageperiode bewijs en zet het in een mapje. Beroepsproduct af? Vul dan meteen het bewijsformulier in, want dan zit het nog vers in je hoofd. Later ben je er blij mee.

Producten voor het portfolio

Onderzoek

Naast alle werkzaamheden die je uitvoert, zal je ook een onderzoek moeten gaan uitvoeren. Druk, druk, druk dus. Voordat je stage loopt. doe je er goed aan om je te verdiepen in de organisatie. Kijk hierbij naar wat er volgens jou beter kan. Heb het tijdens je sollicitatie al over de mogelijkheden en leg ideeën voor. Eventueel kun je ook je collega’s vragen of ze nog iets hebben liggen dat je kan onderzoeken. Ook hier geldt: wacht er niet te lang mee. De weken vliegen écht voorbij! Probeer één keer in de week te werken aan je onderzoek. Hier kun je misschien wel een vaste dag voor inplannen. Probeer een planning te maken en stuur eens wat je hebt naar je stagedocent. Hij of zij geeft jou feedback of helpt je wanneer je vastloopt.

Voldoende rust

Je zult merken dat er naast je stage minder tijd is voor andere dingen die je toch wilt blijven doen. Denk aan een drankje doen met vrienden, werken naast je stage of de sportschool induiken. No worries, dit kun je allemaal blijven doen, maar zorg er wel voor dat je ook een beetje uitrust. Als je zorgt voor een goede balans, weet ik zeker dat je je stagetijd goed doorkomt.

Ik hoop dat je nu inzicht hebt gekregen in wat je allemaal kan verwachten van een meewerkstage. Ga je binnenkort beginnen? Dan wens ik je heel veel plezier en succes!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Kamelia

Mijn naam is Kamelia Boon. Ik ben een vierdejaars communicatiestudente die bekend staat om haar creativiteit, spontaniteit en eerlijkheid. Mijn hart is niet alleen gestolen door het communicatievak, maar ook door eventmanagement. Plannen en organiseren, ik vind het heerlijk om te doen! Vanaf dat ik kon schrijven had ik altijd al pen en papier bij de hand. Vroeger produceerde ik gedichtjes, vandaag de dag schrijf ik blogs over studiegerelateerde onderwerpen en het communicatievak.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!