Rachel van der Linde Windesheim Zwolle 19 oktober 2018

Je hebt voor 1 mei een studie gekozen, de introductieweek heb je overleefd en het echte studieleven is begonnen. Je bent alleen nog niet overtuigd of de gekozen studie bij je past. Twee jaar geleden had ik precies hetzelfde probleem. Gelukkig kwam ik er net op tijd achter dat de opleiding die ik volgde, toch niet de juiste keuze voor mij was. In deze blog geef ik je vier tips hoe je erachter kunt komen of de studie die je hebt gekozen daadwerkelijk bij jou past. 

1. Eerste periode en tweede periode van de studie worden er brede vakken gegeven

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt hebt, krijg je in de eerste en tweede periode brede vakken. Jouw gedachte is waarschijnlijk: “dit vak heb ik al gehad” of “hier wil ik helemaal niks mee doen”. In het eerste half jaar van het propedeutische fase worden er vooral basisvakken gegeven. Wanneer je de basis beheerst, mag je je verdiepen in het echte vak: het tweede gedeelte van de propedeutische fase. Wil je weten hoe anderen dit hebben ervaren? Open je schoolmail, zoek een tweedejaars student van jouw opleiding op en mail diegene over hoe diegene het eerste jaar heeft ervaren. Bijna iedere tweedejaars student heeft dezelfde obstakels gehad waar jij nu mee zit. Ze staan open om je te helpen, dus twijfel vooral niet om hulp te vragen. Deze tip heb ik aan het einde van de propedeutische jaar gebruikt. Ik wilde erachter komen hoe het tweede jaar eruit zou zien. Zou ik dit leuk vinden? Ga ik het dan wel makkelijk halen? Ik kwam er snel achter dat dit eigenlijk niet de opleiding was waar ik het meeste uit mezelf zou halen.

2. Praat met je studiebegeleider

Tijdens het eerste jaar heb je een betrokken studiebegeleider die je door het eerste jaar helpt. Samen met je studiebegeleider kom je erachter of de studie bij je past. Maar, jij hebt natuurlijk zelf eerder door of de studie bij je past dan je studiebegeleider. Heb je twijfels over je keuze? Praat erover met je studiebegeleider. De studiebegeleider heeft jarenlang ervaring in het onderwijs en heeft honderden studenten geholpen met zijn of haar studiekeuze. Die ervaring kan je helpen met het bepalen of de studie bij je past of niet. Aan het einde van elke periode had ik een voortgangsgesprek met mijn studiebegeleider. Hier praatte ik vooral over wat ik de volgende periode kon verbeteren. Mijn studiebegeleider gaf mij tips, zoals het eerder beginnen met leren. Dit gaf mij weer motivatie om door te zetten en alles eruit te halen wat er te halen viel.

3. Kijk de eerste tentamenperiode aan en trek niet te snel conclusies

De eerste tentamenperiode geeft een goed beeld wat er van jou als student verwacht wordt. Hoe toetst de hogeschool of universiteit? Zit je al op het juiste niveau? Valt de tentamenperiode mee? Dan heb je die punten alvast in je zak. Je kunt met dezelfde leermethode door naar de tweede periode. Valt de eerste tentamenperiode tegen? Denk niet meteen dat de andere tentamenperiodes ook mislukken. Je begint pas net aan jouw opleiding. Je ziet in dat er werk aan de winkel is. Leer je verkeerd? In de blog van Simon lees je alles over leren om te onthouden. Een andere tip is om vooral naar de inzages te gaan die jouw school aanbiedt. Zo weet je wat je fout hebt gedaan en kun je die onderwerpen beter onder de loep nemen. De inzages vond ik erg handig en nuttig. Je kon aantekeningen van de onderwerpen die je nog niet beheerste, opschrijven en in het boek opzoeken.

4. Voor- en nadelen opschrijven

Voor 1 mei heb je je opgegeven voor jouw opleiding voor een reden. Wat was die reden ook alweer? Kijk je nog steeds zo naar je opleiding? Schrijf in periode één alle voor- en nadelen van de opleiding op en kijk daar naar met je ouders, studiegenoten en studentbegeleider. Midden in periode twee schrijf je nogmaals alle voor- en nadelen op en kijk je nogmaals daar naar met dezelfde mensen. Is er iets veranderd aan deze punten? Kijk hier dan kritisch naar. Is het positief veranderd, dan moet je vooral doorgaan met de opleiding. Is het negatief veranderd, krab je dan even achter de oren. Kijk of de opleiding wel echt bij je past en maak opnieuw een studiekeuzetest. Het meerdere malen maken van de studiekeuzetest gaf mij nieuwe inzichten. Dit gaf mij de doorslag om te kiezen voor een andere opleiding. Je bent nog jong en je bent nog aan het uitzoeken wat je wilt doen en wie je bent.

Heb ik je hiermee geholpen of twijfel je nog steeds over je studiekeuze? Laat het in de reacties weten en wie weet kan ik je helpen.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Rachel

Hi lezer! Mijn naam is Rachel, tweedejaars studente Communicatie aan het Windesheim in Zwolle. Het leukste aan het vak communicatie is dat je jouw creativiteit kwijt kunt in verschillende vormen: verbaal als non-verbaal (tekst, afbeeldingen, gesproken). Ik ben Studentmindblogger geworden, omdat ik het leuk vind om mensen te enthousiasmeren met mijn teksten. Wil je meer weten over gedragsverandering en marketing/communicatie? Houd mijn blogs dan in de gaten!

Meer blogs van Rachel

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!