Marit Suntjens Fontys Hogeschool Eindhoven 25 april 2018

Dit schooljaar was het voor mij zo ver: ik moest voor het eerst stage gaan lopen en dus ook voor het eerst solliciteren voor een ‘professionele’ baan. Ik was enorm blij toen ik voor mijn eerste gesprek werd uitgenodigd, maar toen begonnen de zenuwen pas echt. Wat wordt er gevraagd in zo’n gesprek? Hoe bereid je je hierop voor? En hoe moet je je kleden? Hier zijn mijn tips om je sollicitatiegesprek succesvol te laten verlopen.

 

Sollicitatiegesprek

Doe je research

Je wilt niet onvoorbereid ergens aankomen. Lees je in in het bedrijf; dit toont dat je het serieus neemt. Weet ook wat de functie waar je voor solliciteert inhoudt. Er kunnen zomaar vragen komen waarom jij perfect bent voor de functie. Dan wil je natuurlijk wel weten wat de werkzaamheden zijn.

Bereid je antwoorden voor

Er is een aantal standaard vragen die altijd voor kunnen komen in een sollicitatiegesprek. Door al na te denken over je antwoorden hoef je niet tijdens je gesprek na te denken en kan je direct met een goed antwoord komen. Vragen die je kunt verwachten zijn onder andere: ‘Vertel eens iets over jezelf’, ‘Wat zijn jouw sterke punten?’, ‘Wat zijn jouw verbeterpunten?’ en ‘Waarom moeten we jou kiezen?’.

Bereid vragen voor

Een sollicitatiegesprek is geen interview waarin jij alleen vragen beantwoordt. Toon ook interesse door zelf met gerichte vragen te komen. Denk van te voren na over wat jij graag wil weten en schrijf deze eventueel op als je ze niet kunt onthouden. Uiteraard moet je ook zelf kunnen beslissen of jij daar wel wilt werken. Ook daar is het stellen van vragen goed voor. Vraag bijvoorbeeld waarom degene met wie jij het gesprek hebt zo graag bij het bedrijf werkt.

Neem relevante papieren mee

Het kan zomaar zijn dat tijdens je gesprek wordt gevraagd om je CV of je motivatiebrief. Vaak print het bedrijf waar je solliciteert deze zelf uit, maar door deze zelf mee te nemen ben je altijd voorbereid. Neem altijd drie exemplaren per document mee, één voor je zelf en één extra voor het geval dat je een gesprek met twee personen hebt. Ook is het handig een notitieboekje of agenda bij je te hebben. Vergeet ook niet om een pen mee te nemen!

Kleed je gepast

Vaak kun je bij een professioneel sollicitatiegesprek niet aankomen met een baggy sweater. Probeer een idee te krijgen van het bedrijf waar je solliciteert en hoe de werknemers zich kleden en pas jouw outfit hierop aan. Ga bij twijfel liever voor iets formeler dan casual.

Door deze tips mee te nemen voor je sollicitatiegesprek ga jij zeker goed je gesprek in. Nog één laatste tip: blijf vooral jezelf. Misschien cliché, maar wel heel belangrijk!

Lees ook hoe jij kunt solliciteren door middel van video:
Zo maak jij die perfecte (stage)sollicitatievideo

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Marit

Hoi! Ik ben Marit en ik studeer Communicatie aan Fontys Hogeschool Eindhoven. Ik zit momenteel in mijn tweede jaar en dat betekent dat ik vanaf februari mijn eerste stage ga lopen! Ik heb besloten Studentmindblogger te worden, omdat ik mezelf altijd wil ontwikkelen en mijn kennis graag met anderen deel. Mijn interesse binnen marketing en communicatie gaat vooral uit naar online marketing en social media.

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!