Simon van der Linde Windesheim Zwolle 24 januari 2019

Veel mensen hebben vaak last van uitstelgedrag. Bij sommigen is dat erger dan anderen, maar in mijn geval heb ik er bijna dagelijks last van. Af en toe uitstellen kan geen kwaad, maar soms moet je toch echt aan het werk. Er is een goede kans dat je iets aan het uitstellen bent terwijl je deze blog leest. Dat is niet erg, maar ik zal je een paar tips geven die ik zelf vaak gebruik. Hopelijk helpen ze jou ook op weg!

Uitstelgedrag

1. Geef taken géén prioriteit

Tegenwoordig zijn to-do lijstjes erg populair. Of je ze nu online of offline gebruikt; ze zijn vaak heel handig maar soms zorgen ze alleen maar voor extra stress. Ik heb zelf een hekel aan de prioriteitfunctie. Ik merk dat ik meer moeite heb met het beginnen en afronden van een taak die ik een erg hoge prioriteit heb gegeven. Het lijkt alsof de taak daardoor nog moeilijker is, waardoor je er nog minder zin in hebt. Zo moest ik tijdens een project van mijn opleiding (Communicatie) een relatief groot stuk tekst schrijven. Ik wist dat de tekst best belangrijk was voor het project. Ik had een tijdschatting gemaakt van de taak en ik wist dat ik er mijn best voor moest doen, omdat het zo’n belangrijk onderdeel was. Omdat ik ervan uit ging dat het lang zou duren, en het een moeilijke en belangrijke taak zou zijn, legde ik alleen maar onnodige druk op mezelf, waardoor ik vrijwel geen zin meer had om er mee bezig te gaan.

2. Focus je op één taak tegelijk

Je hebt eindelijk een taak uitgekozen om aan te werken. Leg alsjeblieft de rest van de taken even weg, totdat je deze hebt afgerond. Deze simpele handeling verwijdert de neiging om iets makkelijkers te gaan doen als de huidige taak moeilijk begint te worden. Zo word je ook niet constant herinnert aan het feit dat je nog niet eens halverwege klaar bent voor vandaag. Ook fijn.

3. Niet te veel nadenken

Als je een extreme vorm van uitstelgedrag hebt, komt dit je vast wel bekend voor: je denkt constant na over alle dingen die je nog moet doen, wat er allemaal fout kan gaan, wat je liever wil doen, et cetera. En dit allemaal voordat je überhaupt bent begonnen. Het lijkt allemaal nogal onmogelijk, dus je gaat maar gewoon Netflix kijken om te ontsnappen van de echte wereld. Dat is uiteraard geen goed idee. Wat kun je beter doen?

4. Visualiseer het begin

Denk na over hoe je het best kunt beginnen met je eerste taak. Waar ga je zitten? Wat heb je allemaal nodig? Hoe zorg je dat je niet elke seconde afgeleid wordt? Dit soort vragen zorgen voor een makkelijk begin als je eenmaal op je gewenste locatie/tijdstip bent. Het idee is om zo veel mogelijk obstakels te verwijderen voordat je begint met de taak.

Dit zijn dingen die ik bijna dagelijks doe om mijn uitstelgedrag te vermijden. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Ik hoor graag eventuele opmerkingen of vragen over de tips of de blog!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Simon

Hoi! Mijn naam is Simon. Momenteel ben ik een tweedejaars student Communicatie aan Hogeschool Windesheim. Ik heb een passie voor ontwikkeling en ik hou ervan om andere studenten te helpen met het bereiken van hun doelen. Daarom schrijf ik graag blogs over de optimalisatie van persoonlijke ontwikkeling van studenten. Studentmind is voor mij een goede kans om mijn ideeën met meerdere mensen te delen en om al schrijvend meer te leren over mijzelf en de dingen die mij aanspreken. (Als je meer over mij en mijn werkervaring wil weten, bekijk dan mijn persoonlijke website: simonvanderlinde.com.)

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!