Marloes Hendriks 15 maart 2018

In het vorige artikel heb ik al beschreven wat een focusgroep is en waarvoor je deze kunt gebruiken. In dit artikel bespreek ik hoe je een focusgroep kunt uitvoeren. Zo weet je straks precies hoe je een sessie kunt organiseren en relevante informatie kunt verzamelen.

Pictogrammen

De voorbereiding

De voorbereiding is erg belangrijk bij het houden van een focusgroep. De belangrijkste stap is dat je de juiste mensen hebt voor je sessie. Nodig mensen uit die relevant zijn voor het onderwerp dat je wil bespreken. Bedenk vervolgens de vragen die je wil gaan stellen. Het is belangrijk dat dit open vragen zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de deelnemers met elkaar in discussie kunnen gaan.

Het begin van de sessie

Is het eenmaal tijd voor de sessie, dan moet je aan een aantal dingen denken. Maak bijvoorbeeld voor je deelnemers een naamkaartje. Op deze manier kan iedereen elkaar makkelijker aanspreken. Vergeet ook niet jezelf voor te stellen en vertel wat de bedoeling is van de sessie. Om de sessie later te kunnen evalueren is het handig om een microfoon en camera te plaatsen. Plaats deze wel strategisch zodat de deelnemers hierdoor niet afgeleid worden. Vertel de deelnemers wel dat er gefilmd gaat worden. Misschien is het daarbij ook verstandig om te vertellen wat je gaat doen met dit materiaal. Ben jij de enige die dit ziet of deel je het ook met anderen?

Tijdens de sessie

Zorg voor een goede sfeer. Iedereen voelt zich dan op zijn gemak en durft sneller met elkaar in discussie te gaan. Zet wat lekkers klaar voor de deelnemers en zorg voor iets te drinken. Eventueel zou je nog muziek op de achtergrond aan kunnen zetten maar zorg dat dit niet te overheersend is. Een laatste tip voor tijdens de sessie is dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar zegje te doen. We kennen allemaal de mensen die graag aan het woord zijn of juist stil afwachten. Laat tijdens de focusgroep iedereen aan het woord. Let daarbij vooral op de mensen die stil zijn en weinig zeggen.

Avatar iconen

De evaluatie

Klaar met de focusgroep? Dan is het nu tijd op de resultaten te evalueren. In het geval dat je gefilmd hebt en/of geluidsopnames hebt gemaakt zou je deze kunnen uitschrijven. Vervolgens haal je de belangrijkste punten eruit waarmee je aan de slag gaat. Let er wel op dat je bij een focusgroep bezig bent met het verbeteren van een dienst of product. Focusgroepen zijn minder geschikt voor innovatieve oplossingen of nieuwe diensten.

Ik vind het houden van focusgroepen een fijne manier om informatie uit de doelgroep te halen. Je komt te weten hoe de gebruiker denkt en handelt. Deze informatie kun je gebruiken voor het verbeteren van je producten of diensten. Nu ben jij ook klaar voor het organiseren van een focusgroep. Veel succes!

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Marloes

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!