Daphne van Nierop 13 oktober 2017

Een nieuw collegejaar is weer begonnen en dat betekent voor veel studenten dat zij het ouderlijk nest gaan verlaten.  Want ja, telkens op en neer reizen is ook geen doen. Daarnaast is het toch wel erg fijn om je eigen plekje te hebben en een beetje zelfstandig te worden. Naast dat uit huis gaan veel voordelen heeft, komt er toch nog best wel veel bij kijken. Denk maar aan alle zaken die geregeld moeten worden en vergeet vooral niet alle kosten en rekeningen die zich langzaamaan opstapelen. Daarom hier vijf handige tips voor studenten die voor het eerst op zichzelf gaan wonen.

uit_huis_student_studentmind

1. Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Het kopje zegt het al, vergelijken is het sleutelwoord. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende aanbieders in verschillende diensten en producten dat je al snel het overzicht kwijtraakt. Zet voor je zelf op papier wat je allemaal nodig hebt, bijvoorbeeld een energieleverancier, verzekeringen, televisie, en internet en kijk vervolgens op vergelijkingssites zoals kieskeurig.nl om te kijken waar de geleverde dienst of product het goedkoopst is. Let er wel op dat sommige vergelijkingssites werken voor bepaalde leveranciers.

2. Risicoprofiel

Moet je zelf je energie regelen? Houd er dan rekening mee dat energieleveranciers bij alle nieuwe klanten een kredietwaardigheidscontrole uitvoeren. Uit de controle blijkt vaak dat als je student bent, je een verhoogd risicoprofiel hebt. Energieleveranciers vragen je daarom bijna altijd om een waarborgsom te betalen die tussen de €400,-en €1000,- ligt. Let hier dus op! Natuurlijk geldt dit niet altijd, want als je op kamers gaat is dit niet van toepassing.

3. Wie niet groot en sterk is, moet slim zijn

Ben je net zoals ik niet groot en sterk? En heb je ook twee linkerhanden?  Wees dan slim! In plaats van dat je een schilder inhuurt, is er vast wel handige vriend of vriendin die overweg kan met een blik verf en een paar kwasten. Vraag vrienden en familie om een dagje te komen helpen met klussen. Ook al is het maar iets kleins, dit scheelt zowel in kosten als in tijd. Zorg er natuurlijk wel voor dat er een lekkere lunch klaar staat als tegenprestatie.

4. Vintage vibe

Als student heb je natuurlijk niet zo’n groot budget om te besteden. Neem daarom vooral een kijkje op tweedehandswebsites en breng een bezoekje aan vintage stores en de lokale kringloopwinkel. Tegenwoordig zijn vintage items helemaal hip en is het een stukje goedkoper dan wanneer je iets nieuws moet kopen.

5. Spaarpotje

Op jezelf wonen kost aardig wat geld en vaak komen er ineens kosten bij kijken die je niet verwacht had. Zorg er dus voor dat je een spaarpotje achter de hand hebt voor onvoorziene kosten. Probeer ook telkens wat geld op zij te zetten zodat je spaarpotje goed aangevuld blijft, want niets is erger dan ineens je eigen plekje weer te moeten verlaten.

Ik heb het grootste gedeelte van mijn studietijd bij mijn ouders gewoond en dit beviel mij prima. Nadat ik een half jaar in Amerika heb gestudeerd, vond ik het wel eens tijd worden om een eigen plekje te gaan zoeken. Sinds kort heb ik dus mijn eigen huisje. Hoewel ik nog druk bezig ben met klussen, kan ik echt niet wachten om er te gaan wonen! Woon jij al op kamers?

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Daphne

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!