Rose van den Hoven Hogeschool van Rotterdam 3 januari 2019

Binnen de eerste stageweken gaat het met name om een goede indruk maken. Van de manier hoe je gekleed bent tot je werkhouding: alles is bepalend voor de indruk die collega’s van jou krijgen. De startperiode zet vaak de toon voor de rest van je stage. Uiteraard kost het wat tijd om je draai te vinden en te wennen aan een nieuwe werkomgeving. In deze blog geef ik je daarom een aantal praktische tips om je stage goed te beginnen. Zoals het Engelse gezegde luidt: You don’t get a second chance for a first impression. 

dress to impress binnen de eerste stageweken

1. Laat jezelf van je beste kant zien

Daarmee bedoel ik niet alleen op tijd komen en dress for succes. Natuurlijk is het van belang dat je gepaste en schone kleding draagt. Vraag desnoods of er een dresscode geldt binnen jouw stagebedrijf. Ook maak je een goede indruk door niet als eerste weer te vertrekken. Maar waar ik eigenlijk op doelde, is de manier waarop je jezelf introduceert. Vertel kort en krachtig jouw verhaal: wie ben jij, waarom wil je hier stage lopen en wat wil je graag leren? Stel jezelf ook open voor vragen. Wacht hier niet mee tot collega’s naar jou toekomen. Neem het initiatief en stap zelf op hen af. Toon daarnaast wederzijdse interesse en vraag naar hun verhaal en functie binnen de organisatie. Zo leer je niet alleen je collega’s kennen, maar krijg je ook een idee van het bedrijf waar je stage loopt. Ik kan me voorstellen dat je niet de behoefte hebt om direct je volledige levensverhaal te delen met je nieuwe collega’s. Een handig concept wat bij mijn stagebedrijf gebruikt werd, is speeddaten. Binnen de eerste stageweken had ik met iedere werknemer een kort praatje om elkaar beter te leren kennen. Ik vond dit zelf erg fijn, omdat je zo beter een beeld bij een persoon kunt schetsen en daarnaast weet je bij wie je terecht kunt voor bepaalde vragen.

2. Leer je stagebedrijf kennen

Zorg dat je voldoende onderzoek hebt gedaan naar de organisatie. Zo weet je binnen de eerste stageweken al wat er speelt en kun je meepraten over verschillende onderwerpen. Let ook op details: zijn er bepaalde ongeschreven regels waar iedereen zich aan houdt? Zorg dat je de organisatiecultuur leert kennen en je eigen normen en waarden hierop afstemt. Wees ook aanwezig bij borrels en teamuitjes en hou de interne communicatie in de gaten. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en niet alleen stage loopt omdat het een verplicht nummertje is.

3. Toon initiatief en leergierigheid

Laat zien dat jij een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het stagebedrijf. Steek je handen uit de mouwen en breng ideeën naar voren. Laat zien waar jouw kwaliteiten liggen of wat je graag wilt leren. Blijf niet alleen maar wachten tot zij met opdrachten komen. Reik op eigen initiatief informatie of tools aan waar je stagebedrijf nog niet aan heeft gedacht. Dit maakt zonder twijfel een sterke indruk binnen de eerste stageweken. Jouw initiatief zal opvallen wat ervoor zorgt dat collega’s je sneller en vaker betrekken bij grote of leuke projecten. Gedurende mijn stageperiode vond ik dit persoonlijk de moeilijkste opgave. Ik leerde al snel genoeg dat leuke en uitdagende opdrachten niet vanzelf komen aanwaaien en dat je best wat brutaler (maar respectvol) mag optreden. Stel geen open vraag (”Kan ik daarbij helpen?”), maar geef je collega een keus (”Ik  zou graag de tekst willen schrijven of het onderzoek willen uitvoeren!”). Op deze manier druk je je enthousiasme uit en is het lastiger voor je collega’s om nee te zeggen.

door initiatief te tonen binnen de eerste stageweken maak je een goede indruk

4. Durf kritisch te zijn en stel vragen

Durf vragen te stellen als je ergens tegenaan loopt of een opdracht niet begrijpt. Dit scheelt zowel jou als jouw collega’s een hoop tijd en frustratie. Zorg dat je een duidelijk antwoord hebt gekregen op je vraag waarmee je echt iets kan. Met allesomvattende en vage antwoorden kun je alsnog niet vooruit. Herhaal daarom in je eigen woorden hoe je het volgens je collega kan aanpakken en vraag om een bevestiging. Zet dit voor jezelf op papier zodat je wanneer nodig kan terugvallen op wat er besproken is. Daarnaast zoeken werkgevers naar mensen die openstaan voor kritiek en bereid zijn om te leren. Ontvang feedback daarom met open armen en vat het niet persoonlijk op. Zie het als een kans om te groeien. Laat zien dat je je collega’s serieus neemt door direct je werkhouding te verbeteren.

5. Laat een positieve attitude zien

Tot slot: wees positief. Het is aannemelijk dat je in ieder geval binnen de eerste stageweken weleens minder leuke klusjes moet doen. Dit hoort er nou eenmaal bij. Voer deze taken dan ook uit met een glimlach en zie ze niet anders dan grotere opdrachten. Dit zullen je collega’s respecteren en daardoor zijn ze sneller bereid om je hiermee te helpen. Hou je tijdsbesteding echter wel in de gaten. Het is niet de bedoeling dat jij het hulpje van de organisatie wordt. Ondanks dat je ‘maar de stagiaire’ van het bedrijf bent, zet je je wel voor de volle 100% in. Probeer dan ook alles uit je stage te halen. Wie weet wordt dit binnenkort jouw nieuwe (bij)baan of geeft het je een duwtje in de juiste richting met betrekking tot je toekomstige werkveld.

Een positieve attitude binnen de eerste stageweken is enorm van belang om een goede indruk te maken

 

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Rose

Hi! Ik ben Rose, een derdejaars communicatiestudent aan de Hogeschool Rotterdam. Dit jaar zal ik starten met een stage bij Het Stormt en ik kan niet wachten om te zien wat de praktijk voor mij in petto heeft. Schrijven heb ik altijd al erg leuk gevonden, maar ik wilde wel een doel hebben. Dat doel heb ik inmiddels gevonden: Ik schrijf voor het platform Smartconnecting van mijn opleiding. Toen mij de kans aangeboden werd om voor Studentmind te schrijven, greep ik die direct aan. Hierdoor kan ik niet alleen mijn schrijfskills verder ontwikkelen, maar ook kan ik zo meer studenten inspireren met mijn blogs en hen net zo enthousiast maken over het communicatievakgebied als ik!

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!