Simon van der Linde Windesheim Zwolle 10 september 2019

Presentaties. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet af en toe toch gebeuren. Vaak steken mensen weinig tijd of moeite in hun presentatie omdat ze het gewoon gedaan willen hebben. Maar wat nou als je een beter resultaat wilt behalen? Wat als je echt indruk wilt maken met je verhaal? In deze tekst deel ik vier tips die kunnen helpen om je presentatie een “wow” effect te geven. Deze tips zijn een samenvatting van de workshop over presentatietechnieken van Scott Blick.

Voorbeeld van een presentatie

Maak een verbinding

Wanneer jouw naam wordt genoemd en je mag naar voren komen om je verhaal te vertellen, is het belangrijk dat je een checklist van drie punten doorloopt:

  • Zet jezelf in een stabiele positie
  • Maak oogcontact met zoveel mogelijk mensen in het publiek
  • Eén keer diep ademhalen

Veel mensen zijn geneigd om heel snel te praten of over hun woorden te struikelen als ze beginnen met hun presentatie. Deze drie dingen helpen om een rustige en zelfverzekerde start te garanderen.

Laat PowerPoint zitten

PowerPoints (Prezi’s, etc.) zorgen vaak voor een erg grote afleiding. Dit is zeker het geval als de hele slide vol is gegooid met tekst en onnodige plaatjes. De slides leiden af van het verhaal dat uit je mond komt. Je wilt dat mensen hun volledige aandacht kunnen vestigen op het luisteren naar jouw geweldige verhaal! Laat PowerPoint dus een keer met rust, en probeer het zonder begeleiding.

Woorden in een PowerPoint

Als je nog niet klaar bent om PowerPoint los te laten, probeer dan zo min mogelijk tekst – of nog beter, alleen afbeeldingen – op je slides te zetten. Vraag je dus af of je een PowerPoint gebruikt omdat je het wilt gebruiken om jezelf te verstoppen, of omdat je er ook werkelijk iets aan hebt. Geloof me, je verhaal gaat beter overkomen!

“Plaats” je woorden

Hiermee bedoel ik: leg nadruk op de woorden die er toe doen.

Dit is nog zo’n tip die helpt om het verhaal duidelijker over te brengen. Als je let op de nadruk die je legt op woorden, zal je ook merken dat je minder snel gaat praten; handig voor de sneltreinen onder ons. Hier heb ik zelf ook veel moeite mee gehad in het verleden. Ik kreeg vaak feedback op het feit dat mijn verhaal niet goed overkwam omdat ik belangrijke woorden te snel uitsprak. Vermijd deze fout dus voor de toekomst, anders zal niemand je verhaal echt begrijpen.

Een praktische manier om deze tip toe te passen: als je aan het oefenen bent, markeer je de belangrijke woorden in een zin en oefen je verschillende manieren om nadruk te leggen in zinnen.

Bereik je publiek

Last but not least: zorg ervoor dat iedereen je kan horen. Ik heb zelf altijd moeite gehad met docenten die het klassieke zinnetje tegen mij zeggen: “je praat te zacht, kan het wat harder?”

Dit was voor mij niet de meest bruikbare tip. Harder praten dan je normale spraakniveau kan ongemakkelijk zijn, zeker als je niet weet hoeveel harder je moet praten. Wat ik zelf doe om een goed spraakvolume aan te houden: praat zoals je in een normaal gesprek tegen iemand uit de achterste rij zou praten. Als je op dit moment een gesprek over het weekend zou hebben met Jopie uit de achterste rij, hoe hard zou je dan praten? And there you have it, het perfecte spraakniveau! Geen zorgen, de mensen op de eerste rij zullen geen bloedende oren krijgen. Als dat wel zo is, dan laten ze het wel op tijd weten.

Abonneer!

En blijf op de hoogte van de laatste marketing en communicatie ontwikkelingen.

Meer van Simon

Hoi! Mijn naam is Simon. Momenteel ben ik een tweedejaars student Communicatie aan Hogeschool Windesheim. Ik heb een passie voor ontwikkeling en ik hou ervan om andere studenten te helpen met het bereiken van hun doelen. Daarom schrijf ik graag blogs over de optimalisatie van persoonlijke ontwikkeling van studenten. Studentmind is voor mij een goede kans om mijn ideeën met meerdere mensen te delen en om al schrijvend meer te leren over mijzelf en de dingen die mij aanspreken. (Als je meer over mij en mijn werkervaring wil weten, bekijk dan mijn persoonlijke website: simonvanderlinde.com.)

Blogger worden?

 

Als Studentmindblogger maak je je eigen content. Jouw blogs brengen studenten kennis bij en zijn een bron van inspiratie. Je schrijft maandelijks een blog over marketing/communicatie of ervaringen binnen je studie. De onderwerpen waarover je schrijft mag je zelf bepalen. Je kunt immers het beste schrijven over iets waar je passie ligt!